Световната криза е плод на невежеството и арогатността на политиците

Влизаме в свят с все по-големи дефицити, нестабилни съюзи и недостиг на ресурси
Обновена: 6 ное 2021 15:20 | 6 ное 2021 15:16, Анисия Иванова
102
Световната криза е плод на невежеството и арогатността на политиците
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Влизаме в свят с все по-големи дефицити, нестабилни съюзи и недостиг на ресурси, каза Иван Савов – директор на Европейския институт за риск политика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Според него в света има комбинация от различни кризи, които се дължат на липсата на лидерство или на лошото му качество. Лидерството не е свободия, а да увлечеш хората и те да са наясно накъде ги водиш. Демокрацията не е добър приятел на управлението на кризи, допълни Савов.

Основният фактор е – невежество, отрицание и арогатност на политиците. Това доведе до несправяне с кризата в глобален мащаб. С това поведение се игнорира каскадата от кризи, която в момента се обединява от Covid-19, климат, кибер и корупция и комерсиализацията на решенията. Това са системни рискове и навлизат в сложна спирала и игнорирането й доведе до настоящата ситуация и трагични последици, каза Савов.

Според него с това поведение се игнорира каскадата от кризи. Освен това се създават системни рискове и се навлизат в сложна спирала и игнорирането й доведе до настоящата ситуация и трагични последици.

Това, което се случва в България, е политическа криза. Липсва анализ на ситуацията, какъвто липсва от 10 години. Има остаряло мислене, което реагира едва след като събитията се случват, а не преди това. Това допринася за трагедията, смята Савов.

В настоящия момент виждаме изчерпване на запасите и ресурсите след пандемията, което допълнително задълбочава кризите. Това допълнително разваля стабилността на сложната зависимост на системите в света.

Домино ефектът от различни кризи води до изключително сложна ситуация, с която много малко лидери биха могли да се справят. Сега се налага да се борим с всички тези кризи наведнъж и те идват в невиждан досега мащаб.

Цялото интервю гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
5
 
7
 
! Отговори
Детска градинка преди 2 години
До Българин в САЩ --- Уви, така е! Пр()стакът и необразованият завиждат на интелигентните и образовани личност. Прошлякът и лентяят обичат комунизма, защото са лейзи бастардс. По тази причина искат равенство, което на нормален език означава някой да ги хрантути и да си живуркат в своя измислен свят пълен с наркомани и безделници.
81
3
 
0
 
! Отговори
Западняк преди 2 години
До Факт --- И ние сме евреи, тъй като в Библията не се говори за други хора. Следователно сме производни на Адам и ***, но се е случило така, че някой ни е бръкнал в гена и затова сме станали толкова мъдри, далновидни и усещащи реалити шоуто на Световния жiдомасон. Чакам някой да заклейми кемтрейлите, като неуспешен опит да се унищожи българската "нация".
80
3
 
4
 
! Отговори
Българин в САЩ преди 2 години
Съвременният живот е сравнително лесен и от теб зависи какво ще постигнеш. Не живеем в пещери, не трябва да ловуваме с направени от нас копия, лъкове и стрели. Хората не са равни по амбиции и интелект и само необразованите могат да завиждат и плюят.
79
1
 
3
 
! Отговори
Западняк преди 2 години
Живея на Запад повече от 30 години и не мога да разбера тоя за каква криза приказва. Явно блъфират, за да си увеличат заплатите във въпросния измислен евроинститут, в който са дислоцирани баш мошениците от няколко държави.
78
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Политиците наистина са слуги,но не на корпорациите,а на невидимата световна власт,която стои много над корпорациите.Естествено,става въпрос за ев*реи.Богоизбраните вече смятат себе си за Богове и имат известно основание.
77
3
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Отново мръсен удар под кръста на Бойко - липсвал анализ на ситуацията от 10г.! Сякаш преди 10г. е имало анализ на ситуацията или пък сме имали лидери...При тази нестабилна международна обстановка - каквото и да правят да поддържаш мухляс.алото БСП е истинско престъпление! БСП трябва да напусне политиката и се саморазпусне след това, което прави в момента и което направи с прехода си!-тези хора си нямат и идея от политика, каквото и да правят носят само разруха и съсипия..
76
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Можете да си мислите, че политиците са виновни но това не е така. Те са просто едни слуги на големите корпорации чиито интереси се прокарват чрез лобизма на политиците като основната цел е да сме подчинени работещи бедни зависими и разделени.
75
0
 
19
 
! Отговори
Апокалипто преди 2 години
Политиците отдавна се превърнаха в обикновени слуги на световния капитал,фармацефтични,оръжейни,петролни и т.н. корпорации,държащи света в краката си.Ваички държави са потънали в дългове до ушите,а парите са на по-горе цитираните.Както се казваше "който плаща,той поръчва музиката"
74
3
 
24
 
! Отговори
Откога преди 2 години
Повтарям от над 10 г. че социалните мрежи опростачват населението понеже,дават път на небиваши да влияят и превръщат населението в тълпа, където нивото и е нивото на най-простия. Ето ви резултата. Ще става и по зле.
73
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво предлага? Защото никой не чете и не си прави изводи, не предприема нищо. Апатичната тълпа гласува по команда, платено, или не. Робуваме, по инерция, на стари стереотипи. Гласуваме за"нещо ново", което вместо промяна, носи ретроградни политики и лобита от комунистическо време, но оглавени от синовете на престъпниците.
72
9
 
3
 
! Отговори
ОПЛ преди 2 години
Под консенсуса за лечение на КОВИД в Германия са се подписали всички управители на болници в Германия. Нещо повече, под всяка от 11 точки в този консенсус има огромен материал от проучвания, доказателства и изводи за приетата стъпка на лечение. Много съжалявам за невежеството обгърнало България!
71
4
 
7
 
! Отговори
ОПЛ преди 2 години
Ще говоря за невежеството в медицината. Има алгоритъм за лечение на КОВИД приет от СЗО, ФДА, ЕМА, Ключ за лечение на КОВИД в Германия, КОИТО СА ИДЕНТИЧНИ на приетия алгоритъм от МЗ в България. Обаче в 3-тата по смъртност държава от КОВИД-нашата всеки лекар болничен или не ЛЕКУВА ПО УБЕЖДЕНИЕ С ИВЕРМЕКТИН, КОРТИКОСТЕРОИДИ ДО 120 МГ ДНЕВНО, ЗАЩОТО ТОЙ Е НАЙ-ВЕЛИКИЯТ ДОКТОР ПО СВОЕ УБЕЖДЕНИЕ. Съжалявам, но има нещо гнило в България!
70
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво! Обаче невежеството на политиците е функция на невежеството на суверена.
69
4
 
4
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До dmx Видяхме до какво доведоха света "революциите ви. Светът се внуждае от просвета. Интернетя трябва да се забрани.
68
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на алчността господин Савов, и на алчността им !
67
2
 
12
 
! Отговори
dmx преди 2 години
Този строй трябва да бъде съборен с революция. Стига вече с тая игра на калмари
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita Я си отвоори това. И не ми отговаряй, че ми писна от лоши ученици и студенти.
65
0
 
14
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
Ако помните една американска политичарка се изцепи, че Европа трябва да спре доставките на газ за Русия. Тези със зелената сделка са на същия акъл.
64
2
 
6
 
! Отговори
Педро от Каракас преди 2 години
Тиквата Винету е доказателство за това !
63
0
 
11
 
! Отговори
Да преди 2 години
Абсолютно точно !