Проф. Кожухарова: Рано е все още за разхлабване на мерките

"Интересът към ваксинацията се повиши – най-вече заради въвеждането на зеления сертификат"
7 ное 2021 09:19, Елка Василева
168
Проф. Кожухарова: Рано е все още за разхлабване на мерките
Снимка: архив, БГНЕС

"Все още е твърде рано да се говори за разхлабване на мерките. Сега основното е хората, които не са ваксинирани и не са боледували, да се тестват".Това заяви по Нова тв епидемиологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

Още по темата

"Локдаунът е временно решение, което не подкрепям. Вярвам, че с ваксинация ще постигнем повече успехи", каза още тя.

"Интересът към ваксинацията се повиши – най-вече заради въвеждането на зеления сертификат. През последната седмица имаме изключително висок брой имунизирани, какъвто не е имало отдавна”, подчерта професор Кожухарова.

Тя изказа възмущението си от факта, че има лекари, които издават фалшиви документи за имунизация. „Нека не забравяме, че това е заболяване, от което се умира”, посочи тя.

По думите й в последната седмица се забелязва благоприятна тенденция, свързана с пандемията. „Броят на положителните случаи намалява, но говорим за едно развитие във вид на последователни вълни”, подчерта тя.

По въпроса дали трябва да се дава зелен сертификат при наличие на антитела Кожухарова каза, че темата в момента се обсъжда в министерството, но като епидемолог тя беше категорична, че няма данни, че наличието на антителата предпазва.

"Двете дози ваксина гарантират много висока степен на защита, която трае дълго. Първата доза дава около 70% защита, което е висок процент, и за това се дава сертификат за незавършена ваксинация. Той е краткотраен и изтича, когато трябва да се постави втората доза. Тя наистина е много важна. Третата доза вече се препоръчва за доста хора, тя е много полезна за възрастни, за хора с рискова професия, с нарушен имунитет, с това вълнообразно разпространение на пандемията мисля, че ще стане препоръчителна за всички", обясни Кожухарова.

Темпът на нарастване на новите случаите първо намаля, сега е негативен, говорим за тенденция. В европейския регион на СЗО казаха, че Европа отново е в епицентъра на епидемията, ние като че ли по-рано навлязохме и може да се надяваме на по-ранен спад, но е твърде рано да говорим за махане на мерки.

Зеленият сертификат ще се махне при достигане на 200 – 250 заразени на 100 хил. души, но сме далече още от тези цифри. Сертификатът дава възможност за свободен избор, убедена е Кожухарова.

Тестването в образованието не може да крие рискове, избраният метод е много лесен за прилагане, няма досег до носа и лигавицата на устата. Това е начинът за осигуряване на максимално безопасна среда. Училищата в момента са затворени и ще се отворят при наличието на зелен сертификат на учителите и изследване на децата, ако не желаят да го правят, ще продължи онлайн обучението, допълни още епидемиологът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
5
 
! Отговори
гост преди 2 години
До Анонимен Ами защото диша от задната си дупка .
59
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо никой не казва какво става с имащия 2,а според някои 3 дози, главен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, от чието име се въведоха последните мерки със зеления сертивфикат? Къде е той? Жив ли е? Наистина се притесняваме за него,той също много беше притеснен за нас.
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интерес към ваксините няма, но изнудихте хората да го направят...Долни
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живея в малък град, всеки ден умират по 4-5 човека
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен ""Комунистите окрадоха парите за здраве и пенсии"" - при комунистите пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна. При Тодор Живков пенсионерите живееха достоен живот.
55
11
 
1
 
! Отговори
Хайде преди 2 години
Ваксинирайте се вече е страшно, няма 100% защита, но шанса да оцелеете се увеличава със 80%
54
0
 
4
 
! Отговори
Аналогия преди 2 години
"РАЗХЛАБВАНЕ" - от година протестирам против този избор на дума за мерките. Мързеливите репортери с копи-пейс утвърдиха неправилното ползване на думата. Българският език е богат и има много по-точни и правилни думи - намаляване, облекчаване, избирателност и т.н.
53
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев с бездействието си уби 10 000 човека
52
1
 
6
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Истината е че болшевиките се активизираха след като Путин окупира Крим! Това в момента е геноцид за пораждане на страх. След 7 дни гласувайте за демокрацията и свободата
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тази дъртачка защо е все без маска по улиците?!
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви мерки ще разхлабвате, мерки, които сте взел и само на хартия и които по никакъв начин не пречат на поредната вълна. Не си приписвайте заслуги за овладяване на каквото и да било. Всички имаме късмет, че вълтата ще спре в даден момент по естествен път. То е видно, че Кацаров по скоро пречи от колкото нещо полезно да свърши
49
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слушайте жената и изберете разума. Тук политика няма, всеки сан решава съдбата си
48
1
 
8
 
! Отговори
Нормален човек преди 2 години
Тази като е съветник на Кацаров, защо не го посъветва и той да се ваксинира, за да даде пример?
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тия комунисти бе! Комунистите окрадоха парите за здраве и пенсии и с тях пратиха кирчетата си по университетите, та да дойдат да ви крадат и лъжат отново. Забогатяхте ли, че пак ви се искат комунисти да ви ограбят отново? Колко сте про*сти че каните един и същи крадец в къщата си втори път?
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ще отида на избори за да гласувам против тия! И черен цвят да обяват пак отивам. Нали изборът ни прави свободен! Тогава отивам да гласувам, за да избера свободата си!
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е Кунчев?????
44
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При демокрацията измряха 2 милиона без ковид-19, просто от лош живот и мизерия. При Тодор Живков България беше 9 милиона, сега е 5 милиона.
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите не питаха, но при комунистите имаше осигурена работа за всеки, безплатни жилища, образование и здравеопазване на световно ниво достъпно за всеки, сигурност и почти нулева престъност. А сегашните демократи ни казват - стройте се катко при комунизма, но иначе ще мизерствате при пазарна икономика.
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Сертификатът дава възможност за свободен избор", перефраза на надписа над вратата на Аушвиц! Ехо, кукувицата, как онова което те ограничава те прави свободен? Не ми отговоряй. Ние ще покажем как онова, което ни раздели на враждуващи фракции, ще ни обедини... срещу себе си и юмрука който ни показа! Гневът те прави свободен! Това е нашата перефраза.
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спутин-V за сега е най-ефективната и най-безопасната ваксинина. Западните ваксини се оказаха ментета.