Шефът на СЗО: Масовото поставяне на трета доза е скандално

Според Гебрейесус приоритет трябва да са бедните страни
12 ное 2021 22:30, Красимир Ангелов
59
Шефът на СЗО: Масовото поставяне на трета доза е скандално
Снимка: БГНЕС

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус разкритикува масовото използване на бустерна доза ваксина срещу коронавирус на фона ниското ниво на ваксинация в държави с ниски доходи на глава от населението.

По време на днешния брифинг в Женева, той определи като скандален факта, че ежедневният брой на поставените бустерни ваксини надхвърлят шест пъти броя на хората с първа доза в държавите с ниски доходи.

"Всеки ден в света се прилагат шест пъти повече бустерни дози, отколкото първи дози в държави с ниски доходи. Това е скандал, който трябва да спре", каза той, цитиран от БГНЕС.

Според Гебрейесус, "няма смисъл да се поставят бустерни дози на здрави хора или да се ваксинират деца, когато в същото време здравни работници, възрасти и хора от други уязвими групи все още очакват своята първа доза". Изключение правят хората с отслабен имунитет.

Той констатира, че "държавите с най-висок обем на ваксинация продължават да се запасяват с още повече ваксини срещу COVID-19, докато в същото време държави с ниски доходи продължават да чакат".

Само две са държавите в света, които все още не са започнали ваксинация – Еритрея и Северна Корея.

Генералният директор на СЗО припомни, че организацията си постави за цел до края на тази година да постигне не по-малко от 40% ваксинирано население срещу коронавирус във всички държави по света. За да бъде изпълнена тази задача, ще са необходими допълнително 550 млн. дози и в тази връзка важна роля играе международният механизъм COVAX, благодарение на който до момента в 144 държави и територии са доставени около 500 млн. дози ваксина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно ми е как тая първа доза е универсална . И за трета става.
30
3
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БИЛ ГЕЙТС: ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО НОВ ЛЕДНИКОВ ПЕРИОД ПРИ КОЙТО ЧОВЕЧЕСТВОТО ПОЧТИ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ЗАЕДНО С ЖИВОТИНСКИТЕ ВИДОВЕ И МНОГО ОТ РАСТИТЕЛНИТЕ! ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН ТОВА ДА СЕ ПРЕДОТВРАТИ Е НАСЕЛЕНИЕТО ДА СЕ НАМАЛИ ДО 1 МИЛИАРД ИЗЧИСЛЕНО Е ВЕЧЕ! ПО-МАЛКО ХОРА ЗНАЧИ ПО-МАЛКО ИНДУСТРИЯ И ПО-МАЛКО ПАРНИКОВ ЕФЕКТ! ДОКАТО НАСЕЛЕНИЕТО НЕ ПАДНЕ НА 1 МИЛИАРД НЯМА ДА МИРЯСАМ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ ОДОБРЯВАТЕ ДЕЙСТВИЯТА МИ!
29
5
 
17
 
! Отговори
Изрод преди 2 години
Съд,затвор,бесило за този гнусен престъпник.Бърза да ваксинира повече хора,че балона взе да издиша и слепите ще прогледнат вече.
28
8
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Ковид-вируса е обикновен вирус, на който изкуствено са прикачени щипчести протеини. Организмът на заразените се справя с вируса, но някой хора се АЛЕРГИЗИРАТ и за съжаление умират от АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ към протеина в шиповете, прикачени към вируса. Така, че, ключето за оздравяване е - да няма стрес и да се сведе хистамина до минимум, чрез антихистаминови препарати (алергозан; урбазон и др.), витамин Ц, магнезиев цитрат и антиалергичен чай от агримония. А в болниците ги лекуват от пневмония...
27
4
 
9
 
! Отговори
до 26 преди 2 години
Ваксината заразява с Ковид, както всяка друга ваксина.
26
2
 
2
 
! Отговори
Hi преди 2 години
Не трябваше ли да лекувате Уханци в Китай, а бъстисвате що ходи. Според администрацията на президентавъв Вашингтон няма заплаха от хора, обаче ваксинирвате извън Ухан лие Охан ли е в Китай където била люлката на вирсчето. Слагайте всякакви ваксини но работете за държавата а не срещу нея.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми е забавно, когато някой важен се прави на гламав. Тия не са един и двама.
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям бой за инжекции, страх ме е да изляза на улицата вече тц тц
23
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините не помагат, но за сметка на това вредят.
22
2
 
13
 
! Отговори
Асан преди 2 години
От много глава не боли нали е на аванта :)))
21
4
 
14
 
! Отговори
Леша преди 2 години
На това му се вика "Постановки за слaбoумни". При нас не минават.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да пият аспирин и чайчета. Какъв им е проблема на бедните! Нали ваксините не помагали уж!
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе на тия нема угодия,най-добре ще бъде за света ако се забрни тази организация и членовете...при бай Сгаври,разбира се..
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми късмет! Богатите държави ще оцелеят. Бедните ще фалират. Нормално.
17
1
 
8
 
! Отговори
Филантропът Безос преди 2 години
Да похарчи 5 млрд и ще реши въпроса.
16
4
 
15
 
! Отговори
ВАКСА преди 2 години
ТОЯ *** МРЪСЕН НЕ СЕ СПРЯ, ХОРАТА НЕ ИСКАТ, ТОЙ НАСИЛА ГИ ПРИНУЖДАВА ДА СЕ ДУПЧАТ С БУЛАМАЧА ОТ КОЙТО ЕДНИ УМИРАТ ИЛИ ОСТАВАТ ИНВАЛИДИ, А ДРУГИ---СТАВАТ МИЛИАРДЕРИ !!! А БЕ ЧУДОВИЩА НЕНАСИТНИ-КОВЧЕГА ДЖОБ НЯМА !!!
15
2
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БИЛ ГЕЙТС: И ТОЙ РАБОТИ ЗА МЕН, ПРОБЛЕМА Е, ЧЕ САМО АФРИКАНЦИТЕ И ИНДИЙЦИТЕ ОБЩО НАД 2 МИЛИАРДА И АКО АЗ ИМ ПЛАТЯ ВАКСИНИРАНЕТО ЩЕ МИ СВЪРШАТ ПАРИТЕ ,ЗАТОВА СЪМ ПУСНАЛ ГЛАШАТАЯ ДА НАКАРА БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ ТЕ ДА ПЛАТЯТ ВАКСИНИРАНЕТО ИМ! АЗ ИСКАМ ПОД 1 МИЛИАРД СВЕТОВНО НАСЕЛЕНИЕ НО ТОВА НЕ ЗНАЧИ ДА СИ ДАМ 100-ТЕ МИЛИАРДА ЗА ТОВА !
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Европа закъса, кой ще храни бежанците и бедните ? Естествено, че който има парите, той решава кой ще живее. Ако останат ваксини с изтичащ срок, ще ги подаряват. Иначе....Само Ковидария изхвърля ваксини, но то е от акъла ....
13
3
 
9
 
! Отговори
танер преди 2 години
богатия го е страх да не умре на бедния му е все тая кой е по щаслив?
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми бедните горят, това е положението.