Мими Виткова: Мерките не се спазват, болните влизат в болница късно

Няма добро проследяване на контактните лица, смята тя
Обновена: 15 ное 2021 14:12 | 15 ное 2021 14:10, Анисия Иванова
47

Няколко са причините за нивата на заболеваемост и смъртност от COVID -9, каза д-р Мими Виткова, бивш здравен министър в предаването "Брюксел 1".

"Първо, мерките не се спазват, на това сме свидетели всички - санкции няма, от друга страна и сериозни проблеми има в самата здравна система. Болните от COVID постъпват късно в болница. Извънболничната помощ не е включена активно в наблюдението на тези болни, защото имаме заразяване, за което в рамките на дни всеки човек смята, че има обикновена хрема и обикновени болки в гърлото, причинени от някакво друго вирусно заболяване. Ние нямаме активно издирване на населението. Вече имаме дифузно разпространение, но в същото време най-често пациентите сами си поставят диагнозата, отивайки да си направят тест, тоест при всяко едно неразположение грамотният и интелигентен човек отива да си направи тест. Оттук насетне обаче проследяването на контактните хора с този човек и на работното му място, и в домашната среда го няма, защото в нашите структури районните центрове по здравеопазване извън София и големите градове - те са по 15-20 човека, не могат да обхванат населението на цяла една област, за да видят кой с кого е контактувал, за да може да се прекъсне връзката.", обясни тя.

Според д-р Виткова правителството е постъпило добре, като е поискало да се отвори европейският механизъм за помощ.

"Ние виждаме, че други държави са се възползвали вече от този механизъм и все пак има луфт от време, в който от неговото задействане до реалното приложение са необходими дни, седмици, така че това, че вече получихме разрешението мисля, че е добър ход на правителството. Румъния се възползва от това нещо, включително за медицински специалисти, даже Сърбия предостави на Румъния апаратура за обдишване. Въпосът е оттук насетне какво правим. Ние имаме един сериозен здравен проблем, то не само ние, нашият показател по отношение на смъртността е катастрофален и за мен е необичайно, че до момента нямаме един задълбочен анализ каква е причината за тази висока смъртност у нас - къде е проблемът: в обществото, в неспазването на мерките, в липсата на контрол за тяхното спазване или проблемът е в здравната система или и в двете събрани заедно," допълни Виткова в разговор с Милена Милотинова по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
17
 
! Отговори
fact преди 2 години
по добре да пукнем вкъщи.болницата е като уред за изтезание. който влезе - мъчът го и го убиват.
15
1
 
17
 
! Отговори
В. преди 2 години
Миме, откак си в здравното застраховане забрави да споменаваш че имаме работа с търговски дружества. Понеже решиха лекарите да са бюрократи а болниците - пазари сме на това дередже. То май така е в целия свят ама не съвсем тъй. И там болниците са бездънна яма, ама там намират кои будали да изтискват или да печатат пари. Обикновено будалите са нации като нашата дето дават мило и драго за потупване и не си правят сметката. Така че Ние трябва да се набодем за да угодим, нали.
14
4
 
8
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Тази не беше ли същата, която Баце я беше намерил на някакъв кръстопът и я направи министър на здравеопазването??
13
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болните влизат в болница късно, а като влязат ги захвърлят на някакво легло, оставят ги без кислород, заключват стаята и като стане пожар, болните изгарят. После никой не търси сметка от лекарите-уб.ийци.
12
0
 
15
 
! Отговори
аз преди 2 години
Виткова явно не знае за случаите при които болни с дни не могат да влязат в болница заради липса на места
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как да се спазват. Вчера избори, в кварталното магазинче полицаите 5 пъти за кафе ходят и все без маски.
10
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никои не трябва да спазва тези безумни мерки.
9
0
 
30
 
! Отговори
А да бе преди 2 години
Влизали късно. Като знаят хората какви са морги болниците, кой е луд да влиза по-рано *** тетке?
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мими, колкото по-късно влезеш, по-малко ше те държат заключен.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болниците са дупки, знахари бизнесмени по офисите вътре.... ше се мре яко...
6
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глей си пенсията, баби. Болните влизат в болница късно заради твоите "реформи". И ти допринесе немалко за хаоса.
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде отидоха добри ни доктори? В чужбина ли? --> Не! Просто се изкилифинчиха от корупцията!!! Ами нормалния българин, който НЕ Е топ-лекар и НЕ Е топ-политик, като му се казва, че в болница НЯМА да му търсят легло и НЯМА да се грижат за него както е нужно - кога да влезе в тая болница? Отлага на макс.! Много ясно! Затова, г-жо Виткова и такива като Вас - направете НЕЩО това да се промени, а после обвинявайте редовия българин в туй-онуй!!!
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи щом сега когато още дишаме свободно, без маски да си докарваме бактериални инфекции и още докато не са ни наболи с отровата е зле, смятай като ни изпоразболеят масово с ваксините какво ще става. То няма да остане и един българин. Само антиваксъри-мигранти минали между капките.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1 С други думи, от една страна храниш българина, че не взема превантивно мерки, от друга викаш, да не взима превантивни мерки срещу Ковид, като се ваксинира.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"първо, мерките не се спазват, на това сме свидетели всички - санкции няма" Аааа, това беше досега. Сега, само ДС да се докопа до властта (още една седмица докато преизберат Радев) и СЕ ПОЧВА.
1
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз от 2г повтарям, че смъртността е висока тук, защото българина е пpocт. Българина не ходи на лекар и се лекува с чай и парацетамол със седмици и отива при лекар, чак като е на умирачка. Затова смъртността е висока и никакви, лекарства, ваксини и прочие няма да го променят това. Смъртните случаи в България от всичко са по-високи от всички страни в ЕС, защото българина не ходи на лекар "за да не му открият нещо" после умрел. Ми да ще умре и стига сте ни пробутвали ваксини и те няма да помогнат.