Австрия затвори неваксинираните, как реагира народът?

Едни са натъжени, други губят търпението си към антиваксърите
16 ное 2021 17:30, Нели Христова
307
Австрия затвори неваксинираните, как реагира народът?
Снимка: БГНЕС

65% от населението на Австрия е ваксинирано срещу COVID-19. Но този процент не е достатъчен - броят на инфекциите продължава да расте, а правителството бе принудено да вземе крайни мерки - локдаун за онези, които не са се имунизирали срещу коронавируса.

Сред тях е и Карина, учител по йога от Виена. Тя не е ваксинирана и няма намерение да се ваксинира. Затова сега тя е под карантина, като около два милиона други неваксинирани австрийци.

На Карина й е позволено да напуска дома си само по съществени причини като работа или пазар за хранителни стоки и й е забранено да влиза в кафенета и ресторанти. С екип на BBC тя се среща в парк, където й е позволено да тренира.

Карина казва, че не разбира причината за локдауна и че това я кара да се чувства тъжна.

"Тази сутрин минах покрай някои кафенета", споделя тя. "Малко е странно да погледнеш вътре и да знаеш, че не можеш да влезеш. Това те кара да се чувстваш наистина изключен и изгонен. Аз съм един от тези хора, които са превърнати във враг. Това не изглежда добре."

"Не искам хората да се разболяват. Внимавам. Тествам се. Не съм изложен на много голям риск от COVID-19 и чувствам, че това е много лично решение. Разбирам хората, които се ваксинират и тези, които не искат да се ваксинират."

В няколко части на страната имаше демонстрации в знак на протест срещу локдауна.

Полицията казва, че ще извършва произволни проверки на място на хората на обществени места и ще глобява всеки, който не може да покаже сертификат за ваксинация или възстановяване от COVID.

Около 65% от населението на Австрия е напълно ваксинирано. Това е едно от най-ниските нива на ваксинация в Западна Европа. В момента в страната се наблюдава най-високият процент на ежедневни инфекции от коронавирус от началото на пандемията.

Канцлерът Александър Шаленберг казва, че правителството е било принудено да действа поради нарастването на новите инфекции. Той допълни, че процентът на ваксинация е "срамно нисък" и "ще ни държи в капана на порочен кръг, от един локдаун до друг".

Откакто мерките бяха затегнати, много австрийци решиха да се ваксинират. Пред един център за ваксинация във Виена се образуваха дълги опашки. Някои идваха за бустер, други - за първите си дози.

Д-р Томас Секереш, ръководител на Австрийската медицинска камара, казва, че се надява процента на ваксинация да се повиши до 80% или повече.

"Знаем, че ваксинацията е единственият начин за намаляване на броя на инфекциите", категоричен е той. "Знаем това от други страни. Надяваме се, че локдаунът за неваксинирани австрийци ще бъде достатъчен, за да намали броя на заразените. Но експертите не са сигурни в това. Може би ще ни трябват допълнителни мерки, за да постигнем целта за намаляване на броя на болните."

Много австрийци приветстваха увеличаването на процента ваксинирани, но някои са загрижени, че локдаунът за неваксинирани нарушава конституциата.

Карл Велер, бизнесмен от Виена, казва, че подкрепя ваксницията. "Това е необходимо за нашето здраве и икономика", споделя той. "Но аз мисля, че е катастрофа, да има разделение между ваксинираните и неваксинираните. Хората започват да стават все по-ядосани и се страхуват."

Пазаруването на дрехи и други неща, които не са от първа необходимост, вече е възможно само за ваксинираните.

Дорис, която беше навън в центъра на Виена, казва, че търпението й се изчерпва за онези, които не искат да бъдат имунизирани.

"Единственото решение е всички да бъдем ваксинирани. Това е единственото решение. В противен случай имаме проблем, който ще остане доста дълго време. А наистина трябва да се отървем от него", на мнение е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
0
 
2
 
! Отговори
Нострадамус преди 2 години
Няма сила на земята, която може да ме накара да се ваксинирам. Преминах ковид 19 с лека кашлица и втрисане (вечер), телесна температура около 37 до 38 градуса. Липса на обоняние над 75 дни. Без пневмония. Без посещение при лекар, без тестване. 14 дни ме тресеше вечер за около 10-20 минути, изпотяване и кашлица (суха), воден секрет от носа. Нищо особено. Спеше ми се повече от обикновено.На моменти се чувствах отпаднал и първите два - три дни имах главоболие. Не съм приемал никакви медикаменти.
256
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма си изпращялка бе Иванов
255
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov warnings преди 2 години
НЕВАКсинираните - НЕПРЕБОЛЕДУВАЛИ СА ЗДРАВИТЕ..Преболедувалите са РИСКОВИ вкл много от тях са Заразни.заразени автомобили ,домове ,дрехи..Ваксинираните се следят ОБЕМНО ПРЕЦАКВАЩО През нагло престъпна диверсионно терористична техника монтирана в лични документи/паспорти,лични карти и в смартфони..У нас ги следят прецакващо с "здравно осигурителни" книжки с холограмни оръжия.
254
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цитат: "Ами умиращите от ваксината, а не от Ковид? Искаш ли линк от ЕМА, според който официално признатите са 16 900?" Айде сега мислителю, сам си сметни колко са 16900 на фона на 3 млрд. ваксинирани. Ама преди да почнеш да подскачаш, си сметни за всеки случай и десет пъти повече да бяха ;) Сега ако искаш се замисли и за броя на ковид жертвите, и тогава си прави изводите...
253
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак до мислителя с линка: Това което сравняваш ти е все едно да кажеш че в Америка има повече умрели отколкото в България. Естествено че е така като се има предвид броя на населението. И мислиш ли че авторите на доклада ще дават едни данни в таблицата, а после ще си противоречат и ще правят съвсем други заключения под таблицата. Ясно е че имаш проблем с интерпретацията, защото гледаш само каквото искаш да видиш и не четеш. Но да подскачаш като див петел много те бива, ама си оставаш невежа ;)
252
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До мислителя с линка: Оплел си се в собственото си безсилие и се мъчиш да интерпретираш статистически данни на чужд език. Типична извадка си на бг невежеството, но все пак ще ти дам жокер. Тези числа в табличката първо трябва да се нормират за да могат да се сравняват. За целта е дадена колонката с удебелените цифри, където това е направено според възрастта на починалите и на 100000. Сравнявай тях.
251
4
 
2
 
! Отговори
Дора преди 2 години
До Анонимен 274 и 275. Никого към нищо не призовавам, нито давам съвети; коментирам конкретно ситуацията в Австрия - по повод статията по-горе, хипотетично - какво бих аз направила, ако съм там и съм неваксинирана, т.е. не бих правила трагедия от това. Ако бях страхлива, нямаше да съм тук с истинското си име, за разлика от много други. Не ми се налага да се боря за свобода, защото си я имам - свободата е осъзната необходимост.
250
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дора - Колкото повече позволяваш на нагли хора, те толкова повече искат. Днес няма да те пускат в кафенетата, а утре няма да те пускат да излизаш от вас. Ако с последното се съгласиш, след това може и в лагер за НЕваксинирани да те пратят. Призивът ти е нещо като "гласът на страхливеца". Страх те е НЕваксинираните да не те заразят и искаш да си стоим вкъщи, за да се видело какво ще направят властите. Ако Левски и Ботев бяха следвали подобни съвети, днес България нямаше да има!!!
249
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дора - Свободният човек не търпи каишки, затвори, забрани и т.н. Свободният човек се бори за свободата си! Естетсвено това няма как да бъде обяснено на леля Дора, защото тя нито някога е знаела, нито някога ще разбере какво е свободен човек! Знаеш ли защо по време на Априлското въстание само няколко хиляди българи са се включили? Ами вероятно защото някой турчин е пуснал слух, че върлува Ковид и останалите са си стояли в къщите от страх, но свободолюбивите не са се уплашили! И сега е така...
248
1
 
12
 
! Отговори
Дора преди 2 години
На мястото на неваксинираните щях да изкарам известно време без кафене и подобни екстри и просто щях да си гледам сеира - как занапред главно ваксинираните ще разнасят заразата, тъй като ще се движат без ограничения, и как ще интерпретират резултатите властите.
247
0
 
11
 
! Отговори
123 преди 2 години
Абсолютно безумие!
246
1
 
10
 
! Отговори
до 273 преди 2 години
Иначе изводите съм ги чел, но когато числата говорят, не е необходимо някой да ми разтяга локуми. За колко случая на ваксинирани срещу туберколоза си чувал, които са починали от туберколоза? Ами за хепатит? За варицела? ... и т.н. ... Сигурно има, но едно на милион, а може и по-малко. Ами умиращите от ваксината, а не от Ковид? Искаш ли линк от ЕМА, според който официално признатите са 16 900? Имай предвид, че според много експерти официално признатите бройки в такива случай са 1-5% има-няма...
245
0
 
7
 
! Отговори
до 273 преди 2 години
Съвет от мен - Научи се да смяташ. На стр. 47 пише, че от 25 септември до 22 Октомври са починали общо 64 НЕваксинирани. За същия период са починали 12 с една доза и 454 с 2 дози. Имаме общо 530 починали, от които 64 НЕваксинирани т.е. 12,1% са починалите НЕваксинирани и 87,9% са починалите ваксинирани. Някъде по-долу беше писал, че навсякъде повече от 90% от болните и умрелите били НЕваксинирани. Е? Шотландия не влиза ли в твоето НАВСЯКЪДЕ? Искаш ли доклад за Англия? хахаха Кой е плоскоземеца?
244
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми няма нужда да ти пращам, можеш да използваш собствения си линк и да прочетеш текста на стр. 46 и съответните изводи които са направени на стр. 47. Съвет от мен: в гугъл има преводач за тези които имат проблем с аглийския ;)
243
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мислителю 268 - Хайде сега искам линк от теб с подобен докал от друга държава, за да ми докажеш, че се информираш от правилното място, а не от телевизора... Естествено съм на 99% сигурен, че няма да ми дадеш никакъв линк, защото освен за натиснкане на копчето на дистанционното, за друго акъл не ти достига...
242
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Мислителю 268" - Ми ето ти линк бе "мислителю". Това, че ти си неинформиран не е мой проблем. Чети на страница 47, но копирай линка бързо, защото ще ми изтрият коментара ".(https://publichealthscotland.scot/media/9994/21-11-03-covid19-publication_report.pdf)."
241
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който иска в крайна сметка си намира информацията която търси. Търси и ще намериш достатъчно доказателства че земята е плоска и че съществува свободна енергия, но я крият от простолюдието ;) Въпроса е докъде ти стига акъла, за да прецениш на кого да вярваш...
240
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислителю 268, явно си чел си данните като дявола евангелието. Така че дай линкове, не празни приказки. Няма статистика, която да потвърждава че са умрели повече ваксинирани от неваксинирани при равни други условия. Тъкмо обратното, навсякъде буквално блика от информация че повече от 90% от болните и умрелите в ковид отделенията са НЕваксинирани.
239
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 264 - Какво да гледам напразните опити на някакъв си да мисли? В Шотландия в рамките на 4 седмици са починали от Ковид 7,3 пъти повече ваксинирани, отколкото неваксинирани и това според доклад на Public Health Scotland. Според доклад на датския серумен институт починалите ваксинирани от васкината, а не от Ковид досега са около 4500, а починалите от Ковид хора от началото на пЛандемията са около 2500. Който иска си намира информацията, а останалите гледайте ТВ-то и се бодете. Успех!
238
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"И тогава България ще завладее света защото всички ваксинирани вече ще са измрели" - На теб кой ти каза, че всички други освен българите са ваксинирани? Телевизорът ли? Хаха Какви наивници само. Телевизорът може да ти каже, че в Италия са ваксинирани 95% примерно, но дали е така е съвсем друг въпрос. Нищо, ти си гледай телевизия и вярвай, щом нямаш акъл за повече. В бъдещето няма място за зомбита, защото ще има достатъчно роботи,които да вършат работата им.Бъдещето се нуждае от мислещи същества!