Навлизаме в плато, ще има още една вълна на COVID-19 през февруари

Има постепенно спадане на броя на болните
Обновена: 16 ное 2021 08:42 | 16 ное 2021 08:31, Камелия Цветанова
103
Навлизаме в плато, ще има още една вълна на COVID-19 през февруари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наблюдава се тенденция на плато и постепенно спадане на броя на заразените в България, обяви доц. Христо Хинков от Националния център по обществено здраве и анализи пред Нова телевизия.

Според него това е в рамките на естествения ход на епидемията.

„Може би ще си отдъхнем и болниците също, но от друга страна трябва да сме готови и за още една вълна през зимата - през февруари, както беше миналата година. Вирусът има една естествена крива и той има с какво да се храни”, допълни доцентът.

Още по темата

Според него никой не знае колко реално са хората, които са преболедували, и са се срещнали с вируса, но не са били със симптоми.

„Хората без ваксини са по-слабо защитени, това е очевидно. Би трябвало колкото е възможно да не посещават заведения и места, където се събират много хора. Да си стоят вкъщи, особено възрастните”, каза още той.
Хинков смята, че мерките трябва да си останат каквито са били досега. „Локдаунът не решава проблема с епидемията. Вирусът само се потиска с него. Единствено ваксинацията може да го реши”, допълни доцентът.

По думите му около изборите се е наблюдавало „изключително грозно явление”. „Това, че тази епидемия беше използвана за политически цели. Имаше директни призиви да не се ваксинират хората, което е изключително грозно”, смята представителят на Националния център по обществено здраве и анализи.

Според Хинков данните дават възможност мерките да се разхлабят. „Не би трябвало да се очакват някакви драстични мерки. Информацията наистина показва, че излизаме от тази вълна. Болниците не са толкова натоварени. Трябва обаче задължително лечебните заведения да се оборудват с кислород”, призова той.

Той обясни, че големият проблем на тази епидемия била смъртността, която не е от коронавирус, а от други заболявания, които по една или друга причина не са получили лечение навреме.

„Във всеки случай поне 1/3 от общата смъртност се дължи на това. Предишните вълни са най-страшни. Проблемът е в липсата на достъп до медицинска помощ за хронично болни”, каза доц. Хинков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: болниплатокоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
1
 
! Отговори
Лесни прогнози преди 2 години
До vargПрогнозите са лесни - ако има буре с барут и хора със запалени факли наоколо, не е трудно да прогнозираш, че ще гръмне. И добре ако не познаеш, ама надали. Когато виждаш, че много хора не са преболедували още, не се пазят, а противоепидемичните мерки се отхлабват преждевременно, не е трудно да прогнозираш, че ще има много заразени. Но ако до февруари не премахнат зелените сертификати, може и да няма нова вълна. Според тебе, ще ги премахнат ли?
35
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мишоци, махайте маските и сертификатите!
34
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Призива да се ваксинираме задължително е също толкова грозен, колкото и да не се ваксинираме, оставете хората намира и всеки да реши за себе си
33
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още 270 мангъропитека си отидоха вчера.
32
12
 
6
 
! Отговори
Чичо Пенчо преди 2 години
Бай Ганеца, като му кажеш нещо да направи, се запъва като *** гаре на мост, гледа умно и отсича "Туй ни мож дъй тъй". През соца с постановление на Министерския съвет ваксинацията щеше да е задължителна, и щеше да се извърши за няколко месеца на 100 процента, и ваксинираните да забравят, че са ги викали за инжекция. На глуп авия човек, дадеш ли му възможност да мисли и рещава, все до под кривата круша стига.
31
5
 
14
 
! Отговори
До Пътувай бе преди 2 години
"Няма семейство което да не е засегнато" Моето не е засегнато. Всички преболедувахме. Никой не умря.
30
4
 
8
 
! Отговори
пу ве преди 2 години
Още една ? По-скоро сте планирали още 7-9 и се ни мотаете само. Няма да се ваксаме, видяхме миокардитите сред атлетите. Таковайте си световния ред у гъзо.
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТРЯБВА НАИСТИНА ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ - ДА СИ ОСТАНЕМ С ДЕЦАТА ВКЪЩИ,ДА ГИ ВИДИМ КАК ЩЕ НИ СЕ МОЛЯТД А ИЗЛЕЗЕМ!
28
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
откъде знаете,че ще има още една вълна предварително,да ви ... ----- ами това им е работата, да знаят как епидемиите върлуват. Не са фаянсаджии, системни администратори или шивачки за да си изсмукват от пръстите глупости за болестта.
27
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ААА НОВА КАТО ПРОЧЕТОХ И СПРЯХ! А КЪДЕ ГО КУНЧЕВ БЕ, НАЛИ ПИШЕЛ ОТ ФАЛШИВИЯ СИ ПРОФИЛ? АЙДЕ ЗАКАРАЙТЕ РЕПОРТЕРИ У ДОМА МУД АМУ НАПРАВИТЕ ИНТЕРВЩ ДЕ!!!
26
11
 
6
 
! Отговори
Пътувай бе преди 2 години
До ПътуващияСума хора от обкръжението ми починаха от Ковид. Няма семейство което да не е засегнато и ти същевременно продължаваш с глупостите. По 300 човека на ден ли си заминават от инфаркт след ваксина?
25
4
 
18
 
! Отговори
Едно не разбирам преди 2 години
Абе ясно ни е бе, и ние сме математици! На всеки 4 месеца по една вълна-така първите три години, а после на 3 месеца по една вълна-поне докато минат 8 ваксини! Само едно не ми е ясно-има ли някой, който да вярва на тия лъжи за предстоящи изчислени вълни?
24
4
 
12
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
големи гадатели голямо нещо, познават всичко... като висне първия геноцидец на въжето ще видим каква песен ще запеете останалите познавачи във времето...
23
5
 
15
 
! Отговори
Пътуващия преди 2 години
До Анонимен, дето пише за АстраЗенеката и РНК...За съжаление миналия месец трима познати си отидоха след инфаркт - около седмица след втората Пфайзерска игла (те милите си ги поставяха заедно, по едно и също време), а един друг познат се възстановява дълго от АстраЗенеката - инсулт.Та казваш, приемливо безопасни са...
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БадънскиЗа съжаление АстраЗенеката има доста ниска ефективност. Особено пък към новите мутации на вируса. Да, сваля сериозно смъртността, но все пак искаме и заболеваемостта да свалим. От аденовирусните ваксини в момента само руския Спутник има достатъчно висока ефективност. Но ще го видим, когато си видим ушите без огледало политика. Така че, остават РНК ваксините. И не, те не предизвикват импотентност и безплодие. И безопасността и ефективността им засега са приемливо добри. Горе-долу.
21
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 27-оух, горкицата то. Ваксинирало се и даже не е разбрало защо. Мисли си, че е като е ваксинирано, значи не разпространява вируса, а и е защитено и мое дапраи цуни-гуни с баба си, защо ваксините са го направили незаразно и безопасно. Как може да си наблъскаш някакъв новосъздаден и недоправен препарат и поне да не разбереш какво да очакваш като ефект? Но то ваксърите са си невежи и повечето дори не могат да четата, какво остава да асимилират.
20
5
 
1
 
! Отговори
Бадънски преди 2 години
Чул си ти , дръжки! Милиционери *** навсякъде на заплата! Първо- не се слага половин или цяло флаконче, а при Пфайзерката около 1/6 от флакончето. Второ- защо си мислиш, че астрата е по - зле от другите? Все не става, но е повече ваксина от РНК препаратите!
19
1
 
4
 
! Отговори
? преди 2 години
До Локдаун за АнтиваксиВаксинираните викаш са безопасни?
18
10
 
7
 
! Отговори
Следящ за събитията преди 2 години
Не знам какво е гледал тоя доцент, но платото беше на 1-ви ноември. В момента сме в устойчив спад. За съжаление починалите са все още много, защото пика на починалите следва пика на заразените със 2..3 седмици. Тоест, тази или другата седмица ще започнат да намаляват и те. Дано да слезем до ниските нива от лятото това ще стане само ако не свалят ограниченията преждевременно. Ако ви е омръзнала вече играта нагоре-надолу, използвайте паузата да се ваксинирате и реваксинирате!
17
2
 
16
 
! Отговори
““ преди 2 години
Развьлнува се морето. Много вълни ще има още, докато не боцкат през 6 месеца планбса.Много високи вълни ще има за кефа на определени типове.