Навлизаме в плато, ще има още една вълна на COVID-19 през февруари

Има постепенно спадане на броя на болните
Обновена: 16 ное 2021 08:42 | 16 ное 2021 08:31, Камелия Цветанова
103
Навлизаме в плато, ще има още една вълна на COVID-19 през февруари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наблюдава се тенденция на плато и постепенно спадане на броя на заразените в България, обяви доц. Христо Хинков от Националния център по обществено здраве и анализи пред Нова телевизия.

Според него това е в рамките на естествения ход на епидемията.

„Може би ще си отдъхнем и болниците също, но от друга страна трябва да сме готови и за още една вълна през зимата - през февруари, както беше миналата година. Вирусът има една естествена крива и той има с какво да се храни”, допълни доцентът.

Още по темата

Според него никой не знае колко реално са хората, които са преболедували, и са се срещнали с вируса, но не са били със симптоми.

„Хората без ваксини са по-слабо защитени, това е очевидно. Би трябвало колкото е възможно да не посещават заведения и места, където се събират много хора. Да си стоят вкъщи, особено възрастните”, каза още той.
Хинков смята, че мерките трябва да си останат каквито са били досега. „Локдаунът не решава проблема с епидемията. Вирусът само се потиска с него. Единствено ваксинацията може да го реши”, допълни доцентът.

По думите му около изборите се е наблюдавало „изключително грозно явление”. „Това, че тази епидемия беше използвана за политически цели. Имаше директни призиви да не се ваксинират хората, което е изключително грозно”, смята представителят на Националния център по обществено здраве и анализи.

Според Хинков данните дават възможност мерките да се разхлабят. „Не би трябвало да се очакват някакви драстични мерки. Информацията наистина показва, че излизаме от тази вълна. Болниците не са толкова натоварени. Трябва обаче задължително лечебните заведения да се оборудват с кислород”, призова той.

Той обясни, че големият проблем на тази епидемия била смъртността, която не е от коронавирус, а от други заболявания, които по една или друга причина не са получили лечение навреме.

„Във всеки случай поне 1/3 от общата смъртност се дължи на това. Предишните вълни са най-страшни. Проблемът е в липсата на достъп до медицинска помощ за хронично болни”, каза доц. Хинков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: болниплатокоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
38
 
9
 
! Отговори
Локдаун за Антивакси преди 2 години
Тотален Локдаун за Антиваксърите - да си пазят колкото искат свободата на избор, важното е да не ръсят вируси навсякъде ;-)
15
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вече коментарите от антиваксъри, антимаски, антинезнамсикакво са намалели - изглежда природата естествено се е изчистила от замърсяването
14
6
 
8
 
! Отговори
Престъпление преди 2 години
А кога ще се раследват лекари в българия защото ми казаха и чух че поставяли по половин флаконче на пациент вместо цяло и вместо на пзаизер поставяли на астра зенека кога ще има заключени и обискирани.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последна ли?
12
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До деветата вълна има още време. Доста парица ще се посъбере.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 18 аз за тва не се къпа и вместо вода пия водка или ракия.
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тогава ли е планирана?
9
1
 
16
 
! Отговори
Мили братко! преди 2 години
До Беден Софиянец-И скъпата вода ще усетиш...скоро...скоро...
8
26
 
9
 
! Отговори
Заради антиваксърите преди 2 години
ще се поддържа огъня. Много се кефят, че има 2-3% заболели и от ваксинираните, но все пак 40% от София е ваксинирана - просто тъпоглавите до последно ще продължат да затлачват болниците.
7
0
 
19
 
! Отговори
Казват ти-нова вълна преди 2 години
- сещай се за нови Избори!
6
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наи голяма конспирация измислена от хора фалшивите и *** антитела неграмотните така и не разбраха че не играят никаква роля антителата може да си бъкан да си фрашкан с антитела но вируса ти го има в кръвта и си носител просто имаш силна имунна защита а бизнесмените пълнат ли си пълнат гушите от простия човек и полотиците теглят ли теглят заеми на гърба на хората.
5
2
 
30
 
! Отговори
Беден Софиянец преди 2 години
Студено ми е, ако се разболея, да знаете че няма да е от Смъртоносната Ви Пандемия, а от Смъртоносните ви цени на Ток и Топло!
4
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коя доза трябва да си сложа? 5-та ли беше или 6
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само една вълна? Я пак ги пребройте. Смешковциии...Балъците свършиха отдавна.
2
6
 
31
 
! Отговори
Вие сте боклуци преди 2 години
Никой нормален не ви вярва на лъжите за грипа
1
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Хималайте да е на Ковид, вече претръпнах. Нищо не ме интересува.