В Гърция обмислят задължителна ваксина за цялото население

Коледата там ще е без локдаун, но с ускоряване на третата доза
3 дек 2021 11:45, Елка Василева
69
В Гърция обмислят задължителна ваксина за цялото население
Снимка: архив, БГНЕС

Гръцкото правителство обмисля промени в ограничителните мерки под страха от разпространение на мутиралия вирус, известен под името Омикрон, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Етнос".

Гърция вече регистрира първия случай на заразен с Омикрон. Въпреки това правителството не планира веднага да налага нови мерки, но в чекмеджето си държи три варианта на нови ограничения, които да въведе, ако епидемиологичната обстановка го наложи, отбелязва още "Етнос".

Още по темата

Според информация на изданието сред обмисляните мерки са разширяване на обхвата на задължителната ваксинация за хората над 50-годишна възраст. Обмисля се и евентуално задължително ваксиниране на цялото население. "Етнос" съобщава, че управляващите мислят и за увеличаване на задължителния процент на работещи дистанционно, както и за задължително използване на маска на открито.

Правителството продължава категорично да изключва възможността от налагане на тотален локдаун и иска да наложи мерки като в останалите европейски държави, но в по-мека форма, коментира изданието.

В. "Та неа" пише, че се очаква днес комисията по ваксинацията в Гърция да даде зелена светлина за поставянето на трета доза четири месеца след втората, вместо шест месеца, както беше до момента. Очаква се също така да се скъси периодът на валидност на сертификата за преболедуване на COVID-19 - от шест на пет месеца.

Целта на правителството е до Коледа да подсили ваксинационното покритие в страната, допълва изданието.

"Коледата ще е без локдаун, но с ускоряване на третата доза, много тестове и задължителна ваксинация", пише в. "Елефтерос типос" по темата и допълва, че експертите са дали положителна оценка за стартиране на кампания за ваксинация на деца от 5 до 11 години.

След обявяването на задължителната ваксинация на гражданите над 60-годишна възраст заявка за поставяне на ваксина са направили 34 хиляди души, посочва изданието. Остават обаче около 450 хиляди граждани, които не са ваксинирани и не са заявили желание да го направят.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
разбиха си държавите за едни ваксини, проблема си е техен.
27
1
 
22
 
! Отговори
До Don't worry преди 2 години
На 4 месеца, не на 8. Кой си ти, че да искаш да намалиш печалбте на половина?
26
15
 
3
 
! Отговори
До Тялото преди 2 години
Така е, повечето от днешните българи стават само за обслужващ персонал на гърците. Причините за опростачването на населението са чисто политически от 20 век. Да не говорим за процента атеисти в Гърция и в България. Между другото при приемането на Християнството е била подобна история. Тангристи и всякакви други вярващи в шамани и кой знае още какви изчанчени идеи са се противопоставяли до последно на християнската вяра. Гърците си защитиха интереса в голяма степен за Македония, българите спяха!
25
0
 
19
 
! Отговори
До Тялото преди 2 години
Хей, културистчето с хилави прасци, къде смяташ да ходиш след 4-та доза? Нали ще пикаеш в инвалидния стол. Колко далече да идеш с него!?
24
40
 
3
 
! Отговори
Тялото преди 2 години
До ЕСПЧЕвропейския съд по правата на човекаАко следиш новините ще знаеш че преди 2 години съда се произнесе по казус от Чехия, че задължително ваксиниране не нарушава правата. Така че има да си мечтаеш за измислени права. Ако останем само ние неваксинирани, няма да можем да ходим никъде по света освен в африка. Ако въобще има живи хора след още няколко години щамове.
23
1
 
25
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Това няма как да се случи точно в Гърция.
22
0
 
9
 
! Отговори
DD преди 2 години
До 13, Евала...един дето да се усеща за нюансите на тази пумия.Всички в блатото с лайношака..за да няма други дето сравняват.Тези потъват в лъжите но за тях е хипер важно да потънат всички иначе всичко ще избухне в смрад...има много улични лампи...и гарвани...
21
29
 
4
 
! Отговори
Тялото преди 2 години
Браво на Гърците!Толкова са близо, а същевременно толкова напред в мисленето.
20
2
 
42
 
! Отговори
Любопитко преди 2 години
Абе Кунчев от понеделник трябваше да е на работа. Набоден с три дози. Що така го няма тоя човек? Тежък махмурлук ли кара или е нещо по сериозно?
19
1
 
35
 
! Отговори
ЕСПЧ преди 2 години
"Обмисля се и евентуално задължително ваксиниране на цялото население". Европейския съд по правата на човека /който Гърция е признала като върховен/ се надява, че гръцката държава има достатъчно средства в хазната си, за изплащане на обещетения. Изобщо, кой ви ги съчинява тия "новини" ?! Австрия, сега Гърция. Някой прави ли разлика от изказани мнения на политици и приет действащ закон? Не съществува дори теоретична вероятност за подобен закон!
18
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българин - прав си, но и проблемът че искат да направят задължителна съсирекогенериращата сърдечнозаболяваща неработеща терапия не е никак, ама никак малък! И то по два, три, скоро по четири пъти годишно! Докато оцелеем?
17
2
 
1
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Корупцията!
16
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Междувременно съда в САЩ отмени задължителната ваксинация на територията на всички щати, първоначално беше решено за десет щати които бяха завели делото.
15
0
 
32
 
! Отговори
КУНЧЕВ? преди 2 години
Кунчев???
14
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждам как Мицотакис си отива...
13
1
 
52
 
! Отговори
Годжи преди 2 години
Ще има война
12
0
 
44
 
! Отговори
българин преди 2 години
Ако се оглеате встрани от темите за или против ваксините-ако излезете да пазарувате например ще усетите как са се променили цените.А тук само за това се пише.Управниците случиха много с ваксините и разделението на хората за или против тях.Хора,осъзнайте се излезте навън и разберете,че това не е основният ни проблем.Ваксините в момента изиграват ролята на пясъка дето ни го хвърлят в очите и/или дето пишещите тук са си зарили главите в него!Извън монитора има реален свят с други проблеми!
11
1
 
55
 
! Отговори
Малакис Кукус преди 2 години
Понякога започвам да се чудя демокрацията ли е била измислена в Гърция или фашизма?
10
1
 
28
 
! Отговори
Не разбирам много преди 2 години
До МайстораТака е, логиката отдавна е изчезнала от действията и умовете на управляващите. Казвам го като човек, който не е против ваксинацията, а против липсата на логика. Ако ще гадаем и ще се чудим какво да направим, но межувременно дай да се ваксинираме, щото по-добър вариант няма, то това не е добър вараинт, ако имаш малко мозък в главата. Чак да вземе да се замисли човек по конспирациите.
9
1
 
43
 
! Отговори
До Майстора преди 2 години
Да, отчаяните обити веднага да набодат всички са обусловени от това, че ако остане голяма контролна група неваксинирани, които са живи и здрави, то това ще предизвика много неприятни въпроси към производители на ваксините и към налагащите ги политици. Ако пък след 2-3 години почнат да излизат странични ефекти при набодените, горнит господа рискуват да овиснат на фенерите. Така че бодейки всички, те просто се опитват за заметат следите и да не оставят чистокръвни за сравнение с набодените.