Защо бустерните дози предпазват повече от първите две дози на ваксината?

Учените работят по препарат, който задейства Т-клетките
15 дек 2021 22:00, Нели Христова
268
Защо бустерните дози предпазват повече от първите две дози на ваксината?
Снимка: БГНЕС

Това, което сме научили досега за COVID-19, е, че е движеща се цел. През есента въвеждането на бустерни дози за по-възрастните групи беше спорно. Сега те са най-големият фокус. Но защо бустерните дози помагат толкова значително в сравнение с първите две и дали в бъдеще ще имаме нужда от все по-честа имунизация?

Дори преди Омикрон беше ясно, че ще са необходими бустери, за да се поддържат нивата на защита срещу инфекция, въпреки че защитата срещу тежки заболявания изглежда се поддържа добре.

Ваксините карат тялото да произвежда неутрализиращи антитела, които прихващат Covid, преди вирусът да зарази клетките ни, но циркулиращите антитела могат да намалеят с времето. Данните от Израел, една от първите страни, които ваксинираха голяма част от населението си, показват спад в защитата срещу инфекция само след три месеца. То разкри, че хората са около 15 пъти по-склонни да бъдат заразени шест месеца след втората доза, в сравнение с няколко седмици след нея.

Дори повечето хора да останат защитени срещу сериозно заболяване, този отслабващ имунитет представлява значителен проблем за общественото здраве, когато част от възрастните хора все още са неваксинирани или имат имунни състояния, които ги правят уязвими.

"Омикрон" направи нуждата от бустери по-спешна. Мутациите във вируса означават, че неговият шипов протеин сега изглежда доста различен от този на оригиналния щам, появил се в Ухан, за който са предназначени всички настоящи ваксини. Това от своя страна означава, че антителата от предишна инфекция и ваксинация ще бъдат по-малко ефективни при прихващането на "Омикрон". Тъй като те се придържат към вируса по-малко енергично, се изисква по-голямо количество антитела, за да се компенсира по-малкото им съответствие.

Проучванията показват, че бустерната доза повишава нивата на антителата значително над нивото, наблюдавано след две дози, което кара някои учени да се надяват, че отслабването на имунитета ще настъпи по-бавно след трета доза, въпреки че не е минало достатъчно време, за да се определи дали това е така.

Ранните проучвания също показват, че качеството на антителата е по-високо след бустер. Имунната система продължава да прецизира точно кои антитела се избират и амплифицират въз основа на последващи срещи с вируса или ваксината и проучванията показват, че има по-широк, по-мощен имунен отговор след трета доза.

Има и причина за известен оптимизъм, че ваксините могат да издържат по-добре срещу тежки заболявания, отколкото срещу инфекции. Имунната система има втора линия на защита в Т клетките, които атакуват вече заразени клетки. Те са склонни да се задържат по-дълго и разпознават части от вируса, които са по-силно запазени, което означава, че е по-малко вероятно мутациите на "Омикрон" да ги избегнат. Така че, ако антителата не са достатъчно добри, за да предотвратят инфекцията, Т-клетките могат да нахлуят, за да поставят болестта под контрол, преди тя да инфектира човешкият организъм сериозно.

Лабораторните данни изглеждат обнадеждаващи, но резултатите от реалния свят се следят отблизо в Южна Африка, Обединеното кралство и другаде, за да се отговори на този въпрос, който остава една от най-големите несигурности относно това как ще се развие тази вълна.

Засега производителите на ваксини работят върху варианти, които могат да бъдат готови за внедряване още през март, но коригирането на настоящите ваксини ще остави същите уязвимости, ако след "Омикрон" се появи нов вариант.

Учените се надяват, че следващото поколение ваксини не само ще бъде подходящо за циркулиращи щамове, но ще осигури много по-широка имунна защита, така че да са ефективни срещу мутации. Една от възможностите е ваксина, специално проектирана да задейства Т-клетъчен отговор към вирусната репликационна машина, за разлика от шиповия протеин, който учените предполагат, че може да доведе до имунитет, който продължава години, а не месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
8
 
22
 
! Отговори
Док преди 2 години
Самият факт, че начина по който се опитват да ни създадат "защита" е съвсем нов и неизпробван досега, буди достатъчно съмнение. В природата няма такъв механизъм и не е логично да държиш имунната система постоянно под напрежение. Логично е да се очакват някакави странично ефекти от това постоянно принуждаване на имунната система да произвежда антитела. Ние още не знаем, но явно кукловодите са наясно. И затова тъй упорито продължават да ни притискат да се бодем отново и отново.
115
4
 
20
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Истината е като водата и винаги пробива. Днес, пред парламента в Англия, група вирусолози от Харвард докладваха, че "COVID-19" more likely than not leaked from the Wuhan lab", което е показателно, че въпреки всичките напъни на джуджетата на Дявола от СЗО, Китайската Компартия и американските служби, Дийп Стейт и чираците им в медиите и политиката, истината, че Ковид 19 е генно биологично оръжие, разработено в китайска лаборатория с американско финансиране и пуснато (или изпуснато) ще лъсне!
114
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей *** спрете с тази пропаганда! ВЕДАНГА! СРАМ ИМАТЕ ЛИ БЕ?!
113
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе,профани такива,защо не блеете в стадото си,а сте тръгнали да говорите за имунни системи.Имате ли представа изобщо за принципа на ваксината и как тя е свързана с имунната система.Ако знаете какви небивалици сте написали ще се смаяте.Ваксината намаляла силата на имунната защита-това е най-голямата глупост,която може да се сътвори.Хахаха, мн айко мила.Но така е,когато заварчика облече бялата престилка Абсурд на абсурдите! Протеините помагат на им.система да РАЗПОЗНАЕ вируса,***()ти такива !
112
7
 
26
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Тези бустери са ала-бала. Щом пазели три месеца това означава ли, че на всеки три месеца трябва да се слага нова и нова доза. А какво мисли имунната ни система за това издевателство върху нея. Дали пазейки се от Короната няма да се докараме до там, че и най-обикновения друг вирусда ни убие. Или ще почне през месец да си блъскаме все нови и нови дози от различни смеси с които да се пазим от всичко.
111
7
 
23
 
! Отговори
Додо преди 2 години
На този етап, да мислиш, че ГМО мутагените на Бил Гейтс и Сие деца на Дявола, ще те предпазят от Ковид, е въпрос на интелектуално предизвикателство и тест за интелигентност. Сори, но след всичко, което излезе относно тези алтернативни медикаменти, неправилно и пропагандно наричани "ваксини", да продължаваш да се бодеш, е твърдо доказателство за глупост и наивитет на овца. Основно на фона на това, което става в цял свят в държавите с високи нива на дупчене с Отровната Игла!
110
7
 
29
 
! Отговори
Киро Х преди 2 години
Ковид-19 пЛандемията доказа, че разликата между една "теория на конспирациите" и истината е около 3 до 6 месеца! ОК: "Ваксините ни предпазват на 100% от заразяване с Ковид. След 3 месеца: Ваксините не ни предпзват от заразяване с Ковид, но ако се заразите, няма да влезете в болница. След още 3 месеца: Ваксините не предпазват от хоспитализация, но и да влезете в болница, няма да умрете. След още 3 месеца ще бъде: Дори да умрете от Ковид в болницата, ще умрете само веднъж! Неваксаните умират 2пъти
109
5
 
20
 
! Отговори
хи преди 2 години
На зомбито с ваксините- спорен ден. Запиши се за 4-5 бустера. Аз вече имам работа.
108
4
 
22
 
! Отговори
абе 182 преди 2 години
Таранкоолу, ти само в София ли искаш да има манипулация? Това са световни печалби, за всички числа и статистики са еднакви. Казаха ти, че за ковид кризите плащат на правителствата. Кой и кога в историята се е грижил за здравето ти? Никой. Плюскаш отровна храна, дишаш отровен въздух, лекарствата са все по- брутални и рекламирани всяка секунда! Раковите болести бележат връх! И с години на никой не му пука. Сега изведнъж им домиля за твоя миши живот. Кат вярваш в Дядо Коледа, се разкарай от тука
107
6
 
22
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Да ви на болшевишката пропаганда, не било "дали бустерите предпазват", а "защо предпазват";! Нещастници! Всяко същество, което се храни в тинята на ковидианската пропаганда! Видя, се, че така наречените "ваксини" изобщо не спират Ковид! И вие много добре го знаете! Но с малките си душици паразитирате в тинята!
106
1
 
1
 
! Отговори
До 191 преди 2 години
Много си далеч от истината....многоооо!Изобщо няма какво да ти обяснявам !
105
1
 
1
 
! Отговори
Ох преди 2 години
Моля те, изчезни с циментовата си кратуна!
104
3
 
10
 
! Отговори
пак до 182 преди 2 години
Ваксинираните здравни работници са 29 %.система се "бори" жестоко. На колко битки/ дози/ ще издържи според теб? Природата не я е заложила да е все в битка. Това я изтощава и накрая ще умреш от мазол. Защото защитата ти ще е изчерпана.
103
11
 
3
 
! Отговори
До 189 преди 2 години
Е добре де,статистиката дава тези числа в целия свят.Ти какво искаш да кажеш? Хахаха ...Че навсякъде някой те лъже ли? И друго,ако хипотетично си прав и да речем никой не е ваксиниран,а само ни лъжат,защо смъртността в света пада с релевантните проценти на ваксинираните? Слушай бе,мистификацията е присъща за ограничения ум.Вземи малко се ограмоти целокупно !Стига сте си фантазирали,параноици такива.
102
3
 
11
 
! Отговори
до 182 преди 2 години
Я не се пеняви! Числата са такива, каквито ти ги даде статистиката. дА НЕ СИ НА СТЪЛБИТЕ НА БОЛНИЦАТА, ЧЕ ДА ГИ БРОИШ. А мега огромните печалби диктуват статистиката, докато убедят овцете, като тебе, че е мега спешно да се бучат! Ти па, кви доказателства ще извадиш??? Знаеш ли състава поне на една ваксина? М? И що пречиш на хората да мислят по- дълго и критично. Не зяпай само, кво са ти казали по телевизора
101
15
 
6
 
! Отговори
До пророкът преди 2 години
Хубаво ама ,докато чакаме да умрем от ваксините,тук и сега умират по 100 души на ден заради К19 !!!Вече се споминаха 17 хиляди....А ние все още си чакаме нашата кончина .....ние-4.7 милиарда души по света.И да те попитам аз,ако наистина измрем,ти как си представяш живота си на тази планета без 90% от бялата,грамотна,трудова,цивилизована раса ?Нали ще останете талибани,роми и бежанци.Дали ще ви е комфортно без ток,вода,нет,храна? М? Анархията как ти се струва като строй? Колко ще издържите ?
100
9
 
5
 
! Отговори
Учуден преди 2 години
И какво се било случило с твоите колеги бе Атанасов?!Умряха ли след ваксинирането?Щото тук на запад,където живея,народът се ваксинира вече 3 път,включително и аз?!Всички сме живи и здрави!А от къде да знам,че не ти плащат от някое посолство да сееш съмнения и да рутиш имунизационния процес?На това се вика хибридна война!Такива като тебе в ареста и начело със сбър,каняка Кацаров участници в конкурса,златната решетка!
99
3
 
9
 
! Отговори
Где го Днк-то преди 2 години
Тролът проваксинатор да вземе да се самозадоволи и да спре да ръси умности и да обижда, да се подготви за поредния рестарт на имунната си система!
98
3
 
10
 
! Отговори
много тъжно преди 2 години
Никога няма да спре тази истерия. На производителите им харесаха милиардните печалби. Апетитът им даже ще нарасне. Кофти.
97
5
 
10
 
! Отговори
Пророкът преди 2 години
Всички правоверни в бустерна поза с разтворени бузки! След 3 бустер се свиква, болката остава е миналото, остава само леко чувство на прецакване, но то е само до 7 бустер, след това ще бъдете легенди, ще ви носим в нашите сърца и ще се молим за душите ви! Ще бъдете мъченици и светци, а този който преживее до 10 доза ще бъде обожествен.