Миокардитът - по-често срещан след заразяване, а не след ваксинация

Pfizer/BioNTech и Moderna са свързвани с редки случаи на възпаление на сърдечния мускул
16 дек 2021 16:12, Петя Славова
73
Миокардитът - по-често срещан след заразяване, а не след ваксинация
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Възпалението на сърцето е по-вероятно да се развие след заразяване с COVID-19, отколкото след ваксинация, установява мащабно проучване, обхванало почти 39 милиона души в Англия.

Коронавирусните ваксини Pfizer/BioNTech и Moderna са свързвани с редки случаи на възпаление на сърдечния мускул, известно като миокардит. Симптомите включват задух и болка в гърдите. Състоянието обикновено е леко и се лекува с почивка и ибупрофен, въпреки че всички предполагаеми случаи изискват медицинска помощ.

Известно е обаче, че инфекцията с COVID причинява сърдечни проблеми, така че Джулия Хиписли-Кокс от Оксфордския университет и нейните колеги проследяват близо 39 милиона души на възраст над 16 години в Англия, които са били регистрирани в английска база данни за ваксинации. Техните данни са били свързани с хоспитализации, смъртни случаи и инфекции с COVID-19 – преди или след ваксинация.

Още по темата
В рамките на 28 дни след първоначалната доза от ваксината Oxford/AstraZeneca, екипът регистрира два допълнителни случая на миокардит на милион души. Допълнителен един случай на милион беше отбелязан след доза от ваксината Pfizer/BioNTech, а шест допълнителни случая на милион последваха първа доза на Moderna инжекция. Имаше и допълнителни десет случая на милион след втора доза Moderna.

Допълнителни 40 случая на миокардит на милион души са регистрирани в рамките на 28 дни след положителен резултат от теста за covid-19. „Преценихме, че допълнителните случаи на миокардит са между 1 и 10 на милион души през месеца след ваксинацията, което е значително по-ниско от 40 допълнителни събития на милион души след инфекция“, пишат авторите в своя документ.

„Изводът: Ако не искате да получите миокардит или перикардит, ваксинирайте се. Ако не се ваксинирате, въпрос на време е да получите COVID-19; и рисковете, ако наистина надвишават рисковете от ваксинацията“, каза в изявление Питър Инглиш, бивш председател на Медицинската комисия за обществено здраве на Британската медицинска асоциация.

Възрастните вече трябва да представят зелен сертификат, показващ, че са имали две ваксини или доказателство за отрицателен тест, за да имат достъп до нощни клубове и големи събития в Англия. Тестовете могат да бъдат или PCR, или бързи антигенни, но трябва да са направени през последните 48 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спортистите за да играят мачове са или ваксинирани или ги тестват редовно а падат като круши по терените. Историята с коронавируса в случая не се връзва. Търсят нещо за да излъжат че не е от ваксините. Тези препарати не са изпитани по нормалния начин и е престъпление да правят експерименти по населението, а още по-лошо е като се опитват да замазват следите от пораженията.
38
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съсвсем скоро очаквам да пуснат проучване от израелски и канадски учени, доказващо че след ваксинация либидото на хората драстично се покачва и освен това онази работа на мъжете пораства с поне 4-5 санта.
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мичмана така е не ни се занимава с гллупаци подминаваме ги тези статии само бай Шиле четем
36
15
 
6
 
! Отговори
Мичмана преди 2 години
Само 40 коментара???Редиците на антиваксърите прогресивно намаляват!
35
3
 
16
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Айде скрийте се вече с ваще проучвания !
34
3
 
14
 
! Отговори
Аре чао ваксите преди 2 години
Световната здравна организация излезе със становище, че ваксинацията не може да спре разпространението на Омикрон.
33
5
 
22
 
! Отговори
5KOF преди 2 години
Сигурно е така. Но 5 дни след втората доза на Модерна ми падна пулсът под 50, имах масивни каскади от екстрасистоли и се влачех като ***. 27 стъпала до втория етаж, където живея ги качвах с 2 (две) почивки. Трябваха ми три месеца, за да се възстановя. Отчасти. Продължавам да ходя на контролни прегледи за " постваксинационен миокардит и перикардит".
32
15
 
5
 
! Отговори
2 преди 2 години
Остави миокардита, все пак се лекува. Какво ще правим с бъбреците, защото след белия дроб, следващия орган, който се уврежда са точно те. Да не стане след няколко години преболедувалите да почнат да реват за бъбречна трансплантация. Ще търсите после Мангъров да го питате какво стана със стадния имунитет.
31
7
 
3
 
! Отговори
До Св.Кунчо Третоигл преди 2 години
Това, че "никой" не го е знаел, не значи че го е нямало. Това е един от основните проблеми свързани с пандемията, медиите и фейсбук дипломираните - много хора чуха някакви термини за пръв път и започнаха да ги използват смело без да разбират каквото и да било за материята зад думата. Други им се връзват и така в геометрична прогресия. Изведнъж всичко из форуми и коментарни секции е залято с 10% истина и 90% празни приказки и подсилване на конспирации поради неразбиране.
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трудно е да докажеш, че ваксините са предизвикали сериозно увреждане на здравето, дори смърт. Много е трудно. (Както е почти невъзможно да докажеш и лекарска грешка.) Къде по-лесно е да пишеш за вредите от ковида, с партийна подкрепа и субсидия за надежност...
29
3
 
12
 
! Отговори
Стар винар преди 2 години
Пазя се от миокардит от години само с червено вино, отлежало 12 месеца в дъбови бъчви.
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тогава, ако си ваксиниран и заразен, значи риска се натрупва и става най-голям!
27
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините спасяват дедовия нали виждам Великобритания, Гърция, Норвегия и другите ного наваксани на какво дередже са миналата година без вакснини бяха по-добре.
26
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То да беше само миокардит с мед и масло да ги намажеш тези бъркочи.
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баща ми е на 94 г. Прекара КОВИД още през април 2020 г. Миналият месец падна и си счупи таза. Лекарите казаха, че такъв здрав организъм като неговия не са виждали през живота си! Като на 20-годишен! Кръвното му налягане е 90/60. Сърцето му е здраво, няма запушвания! Ама никога не е пил и пушил! А ние сме по-болни! Дето нямаме и 50!
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много добра новина! Веднага отивам да си набия две ваксини! Даже ще си направя един коктейл от пфазйер и модерна.
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кихам. Искам да си направя два теста- един за грип и един за ковид. Каква е процедурата?
22
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е , че и ваксиниран пак се разболяваш и шансът да получиш миокардит пак си го има. Така че не виждам какво те спасява ваксината в случая. Дори и да прекараш по - леко заболяването, всички екстри от пост ковид си ги влачиш след това - задух, сърцебиене и т.н. Ваксините не те предпазват от разболяване и всички тия последици могат да се случат. При Кунчев бе така - изкара леко, но после кръвно, диабет - всичко се обостри.
21
2
 
28
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Български,да бяха тези ,,ваксини'',нямаше толкова,да ги хвалите ей!Ама няма пък!
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чаак и ИЗВОД са написали. Обикновено само съобщават факти, но не и тоя път - ако не искате да получите миокардит или перикардит (а не бе, много искам, но не знам как - дали със свинско, солени туршии, лежане, теста и сладко) - ваксинирайте се!