Проф. Петров: Преболедуването на COVID е 100% еквивалент на ваксинацията

Високият процент смъртност е заради нездравословния начин на живот, смята той
16 дек 2021 09:03, Анисия Иванова
265
Проф. Петров: Преболедуването на COVID е 100% еквивалент на ваксинацията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Преболедувалите пациенти не трябва да се ваксинират. За мен преболедуването е 100% еквивалент на ваксинацията. Тялото се е срещнало веднъж с вируса, човек има и клетъчен имунитет и имунен отговор, така както е при другите заболявания. Затова и серификатът за антитела е добра мярка", каза проф. Веселин Петров, началник на Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ "Света Марина".

Според него пациентите със сърдечно-съдови заболявания са най-рисковите в Covid пандемията. Също и хората с диабет, който е зле контролиран.

"Много голяма част от отделенията на УМБАЛ "Света Марина" бяха превърнати в Covid отделения. Нуждите са големи, особено за хората в по-тежко състояние. Доста е напрегнато. Съдовите усложнения се оказаха водещи, както за заболеваемост, така и за смъртност при болните с Covid-19. Те умират основно от проблеми със сърдечно-съдовата система. Най-тежките усложнения, с които се сблъскваме при тези пациени, са множеството тромбози. Особено важни са тромбозите на артериите и на вените, на долните крайници.

Но това, което е характерно за тях е, че дори след лечение те продължават да развиват нови и нови съдови усложнения, нови и нови басейни от човешкото тяло се ангажират от тези тромби, които се предизвикват от вируса и може дори да се стигне нерядко и до смъртен изход", заяви проф. Веселин Петров пред БНР.

Според него рецидивиращите тромбози при пациентите са най-големият проблем.

Още по темата

"Може дори след лечение - оперативно или консервативно, те пак да запушат тробм, защото кръвта е придобила способност за много бързо кръвосъсирване. Това е заради промените в кръвта, вследствие на прекарване на заболяването. Затова антикуаголантното лечение се прилага година след преболедуване", подчерта проф. Петров.

Той беше категоричен, че ваксинирани пациенти не постъпват в болницата. Идват за консултации след ваксина с изтръпнали крайници, но след прегледа се оказва, че съдовете са кристално чисти и проходими, даде за пример специалистът.

"Напротив, постъпват в болницата неваксинирани. Единици са тези, с частично ваксиниране, с една доза, с незавършен цикъл на ваксинация, които почиват. Това са възрастни хора в нашата клиника над 70 години с множество заболявания - хипертония, диабет, артериални стенози и други. Знаете, че българинът не живее здравословно. По тази причина си обяснявам и високият процент смъртност у нас - нездравословният начин на живот на българина като цяло", разказа още съдовият хирург.

А хората не искат да се ваксинират, защото ги е страх и защото много се преекспонира темата.

"Не беше нужно толкова много да се насажда на хората какво да правят - затова те правят точно обратното. Това, което преобръща мнението на хората "за" или "против" ваксините е болестта - тогава човек остава съм със себе си и си дава равносметка иска ли да живее, или не. Моите колеги и аз сме всички ваксинирани. Аз съм и с бустерна доза", каза проф. Петров.

"Смятам, че ако ще се въвежда зелен сертификат само за Парламента или Министерския съвет, или за други държавни учреждения само, няма смисъл.  Ако се въвежда - той трябва да е задължителен за цялата държава.

Защото вирусът не избира да влиза в Народното събрание само или в болницата, не пита имаш ли фалшив сертификат, за него няма прегради - това не могат, а трябва да разберат хората. Затова, според мен давам шестица на най-доброто оръжие измислено в момента - и това са ваксините", допълни той

Според него първите мерки на новия министър на здравеопазването трябва да са в посока рязко увеличаване на процента на ваксинираните, така ще избегнем следваща вълна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
напротив, много по-добро е
240
1
 
13
 
! Отговори
до 252 преди 2 години
До Анонимен, -И си представяш спасяването на хора от пландемия с грипен вирус? Би ли обяснил? Заковаване на вратите на домовете? Полицията да лови хора и насила им инжектира доброволно безполезния бъркоч, или да им пъхат насила тръби в дробовете за да вземат големите бонуси .....или нещо друго? А за ковид отделенията питай доц Мангъров. Той работи точно там.
239
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам да поработи в ковид отделение, явно не е виждал ковид болен! ---///----- Ковид отделенията са в това състояние, защото Боко и Рундьо не си мръднаха пръста за вас, докато вие се джафкахте кой от двамата е по-убав. Парите, с които можеха реално да спасят хора, те ги раздадоха на кръчмари и хотелиери.
238
0
 
0
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
До Един 250 и до Плъх 242------ Имам един сериозен въпрос. С такъв сертификат може ли да се пътува по самолети и до чужбина или е само за вътрешно ползване. Моля за информиран отговор.
237
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От невеж народ - толкова.
236
0
 
6
 
! Отговори
Един преди 2 години
До Плъх242 Добреимаш сертификат за три месеца. Имат и много други, но замислвш ли се какво да правиш като минат трите месеца? За мен хората се вкарват в принуда, капан да се съгласят на инжекция с екперименталния продукт.
235
2
 
19
 
! Отговори
До 242-Плъх преди 2 години
Много точно мнение! Сигурен съм ,че около 70% от българите го изкараха,и имат добър имунитет! А ваксерите да го ....хат!!!Кой се е пре...***-пре..***!!!
234
0
 
11
 
! Отговори
Маските или ОСТАВКА1 преди 2 години
Чакаме да МАХНАТ маските и Сертификати за българи като влезеш в МАГАЗИН.Махнахме *** Борисов.. И тия от "" Продължаваме Промяната"" ще ги МАХНЕМ, ако НЕ искат да махнат арабските МАСКИ, бурки, фереджета..Всякакви педдерази, педдеруги, психопати да се МАХАТ от Парламента и Министерски СЪвет !!! Заради маските ПОСКЪПВА всичко и българите НЯМАТ пари.. Вместо да си купим ХРАНА и Дрехи, педдеразите на Б.Борисов и Сужебните Мошеници искаха да купуваме китайско- турски МАСКИ, тестове и ВАКСИНИ
233
2
 
3
 
! Отговори
Маските или ОСТАВКА2 преди 2 години
Тия мошеници пускаха китайци и н.е.г.ри- м.а.й.муни да се разхождат навсякъде- по СТАДИОНИ, дискотеки и ресторанти, БЕЗ маски, а искаха българите да НОСЯТ маска като влязат в МАГАЗИН... Хората ГЛАСУВАХА да МАХНАТ маските и Сертификатите за Българи....А чужденците и изглеждащи като чужденци- араби, н.е.г.ри и китайци нека се ГЪЪРЧАТ в МИША дупка с ДВЕ маски, и ТОРБА на главата.
232
15
 
7
 
! Отговори
Потърпевшите преди 2 години
Този професор греши,има починали,след повторно преболедуване! !!Такива като този, объркват хората, нищо не знаят, а им се дава трибуна! Предлагам да поработи в ковид отделение, явно не е виждал ковид болен!
231
3
 
23
 
! Отговори
Плъх преди 2 години
Та да довърша . За шест дена го изкарах НА КРАК! Да, бях много зле ,но не съм лежал. Главоболие, безсилие...Това е ,което те бута ...Другото много слаба кашлица и едно такива никакво състояние. Мина ,забравих ...Вчера си направих тест за антитела - 194 bau/! Имам сертификат за три месеца. Мисълта ми е:явно 70-80 процента от населението си го изкарахме . Повечето леко и почти без да разберем , други инак ...Не се плашете да идете да се проверите .
230
3
 
11
 
! Отговори
Плъх преди 2 години
Вярно е. Всичко е истина . КУвид съществува. Има го . Не вярвах особено в него . В края на година и половина от внедряването му изкуствено и аз го срещнах. Подигравах маскираните , гаврих ваксите ...вербално де... И нещата се случиха ...почуствах се зле . Болен . Отпаднал , мускулни болки...Падна ми гласа . По някое време изгубих мирис. Двама колеги положителни. Отидох на тест . Не ,че им вярвам ,но ...готов за карантина . Тест - отрицателен! След три дена се възстанових. Полека . И мирис .
229
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може тоа такива глупости да приказва! Сички знаеме, че тромбози и проблеми има само от ваксинирането и естественото преболедуване си е най-добре!
228
2
 
12
 
! Отговори
???? преди 2 години
До Анонимен- Taka!! Но защо използвате думата "преболедували"? Който го е хванал вируса и го изкарал без да се разболее и без да го усети дори, не се ли брои? Та нали това са хората с най-добър имунетет и на тях разчитаме най-много за изграждането на истнски обществен имунитет? Или се връзвате на медийната пропаганда за "преболедували", та само на тези които ги вкарват в болница да раздават сертификати. Щото тогава е далаверата с фондовете.
227
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се пънете ваксъри. Пребуледувалите имат най-добрият имунитет. Молете се вашия да работи,пожелавам ви го!
226
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така и не разбрах другаря Мунчев кога, при кой екип и с каква ваксина се е имунизирал или ми се прави на антиваксърче.
225
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПреболедувалите изграждат по-слаб имунитет и много често ги повтаря, а фалшиво преболедувалите направо ги трепе като мухи.
224
2
 
19
 
! Отговори
???? преди 2 години
"Не искат да се ваксинират, защото имаше 24/7 пропагнда от Русия, първо за омаоважаването на опасността от вируса, след това за опасността от ваксините" ????.....Каква Русия те гони бе? Създателя на mRNA Robert Malone, нобелови лауерати, учени и епидемиолози от САЩ и Британия, лекари на първа линия при ковид и т.н. ли да пренебрегнем? Или всички факти за калпавите ваксини? И хващаните ежемесечно лъжи, на вакс-фашистите?
223
0
 
17
 
! Отговори
ИМУННА СИСТЕМА преди 2 години
Не, преболедуването не е "100% еквивалент на ваксинацията". Двете неща са несравними. При среща с вируса и без антитела имунната система има възможност да "проучи вируса" и да създаде антитела срещу няколко различни компонента (протеина) на вируса и освен това остава евентуално някакъв клетъчен имунитет. В случая ваксината е подходяща евентуално за хора, които са в риск от усложнения поради вече налични хронични заболявания. Това е лично разбиране на нещата, не твърдя че съм прав.
222
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори не е еквивалент на ваксина, понеже се установи, че преболедувалите имат от 6 до 12 пъти по-силен имунитет спрямо ваксинирани.