Проф. Петров: Преболедуването на COVID е 100% еквивалент на ваксинацията

Високият процент смъртност е заради нездравословния начин на живот, смята той
16 дек 2021 09:03, Анисия Иванова
265
Проф. Петров: Преболедуването на COVID е 100% еквивалент на ваксинацията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Преболедувалите пациенти не трябва да се ваксинират. За мен преболедуването е 100% еквивалент на ваксинацията. Тялото се е срещнало веднъж с вируса, човек има и клетъчен имунитет и имунен отговор, така както е при другите заболявания. Затова и серификатът за антитела е добра мярка", каза проф. Веселин Петров, началник на Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ "Света Марина".

Според него пациентите със сърдечно-съдови заболявания са най-рисковите в Covid пандемията. Също и хората с диабет, който е зле контролиран.

"Много голяма част от отделенията на УМБАЛ "Света Марина" бяха превърнати в Covid отделения. Нуждите са големи, особено за хората в по-тежко състояние. Доста е напрегнато. Съдовите усложнения се оказаха водещи, както за заболеваемост, така и за смъртност при болните с Covid-19. Те умират основно от проблеми със сърдечно-съдовата система. Най-тежките усложнения, с които се сблъскваме при тези пациени, са множеството тромбози. Особено важни са тромбозите на артериите и на вените, на долните крайници.

Но това, което е характерно за тях е, че дори след лечение те продължават да развиват нови и нови съдови усложнения, нови и нови басейни от човешкото тяло се ангажират от тези тромби, които се предизвикват от вируса и може дори да се стигне нерядко и до смъртен изход", заяви проф. Веселин Петров пред БНР.

Според него рецидивиращите тромбози при пациентите са най-големият проблем.

Още по темата

"Може дори след лечение - оперативно или консервативно, те пак да запушат тробм, защото кръвта е придобила способност за много бързо кръвосъсирване. Това е заради промените в кръвта, вследствие на прекарване на заболяването. Затова антикуаголантното лечение се прилага година след преболедуване", подчерта проф. Петров.

Той беше категоричен, че ваксинирани пациенти не постъпват в болницата. Идват за консултации след ваксина с изтръпнали крайници, но след прегледа се оказва, че съдовете са кристално чисти и проходими, даде за пример специалистът.

"Напротив, постъпват в болницата неваксинирани. Единици са тези, с частично ваксиниране, с една доза, с незавършен цикъл на ваксинация, които почиват. Това са възрастни хора в нашата клиника над 70 години с множество заболявания - хипертония, диабет, артериални стенози и други. Знаете, че българинът не живее здравословно. По тази причина си обяснявам и високият процент смъртност у нас - нездравословният начин на живот на българина като цяло", разказа още съдовият хирург.

А хората не искат да се ваксинират, защото ги е страх и защото много се преекспонира темата.

"Не беше нужно толкова много да се насажда на хората какво да правят - затова те правят точно обратното. Това, което преобръща мнението на хората "за" или "против" ваксините е болестта - тогава човек остава съм със себе си и си дава равносметка иска ли да живее, или не. Моите колеги и аз сме всички ваксинирани. Аз съм и с бустерна доза", каза проф. Петров.

"Смятам, че ако ще се въвежда зелен сертификат само за Парламента или Министерския съвет, или за други държавни учреждения само, няма смисъл.  Ако се въвежда - той трябва да е задължителен за цялата държава.

Защото вирусът не избира да влиза в Народното събрание само или в болницата, не пита имаш ли фалшив сертификат, за него няма прегради - това не могат, а трябва да разберат хората. Затова, според мен давам шестица на най-доброто оръжие измислено в момента - и това са ваксините", допълни той

Според него първите мерки на новия министър на здравеопазването трябва да са в посока рязко увеличаване на процента на ваксинираните, така ще избегнем следваща вълна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
3
 
37
 
! Отговори
Случаен преди 2 години
Истинате излиза рано или късно!
180
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново се изказва някой, който няма основна компетентност по въпроса - съдов хирург. То не бяха хирурзи, неврохирурзи, кардиолози, разни от БАН и всякакви други. Заболяването е от компетентността на епидемиолози и инфекционисти.
179
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сертификата не спира естествения развой на вируса. Много държави го доказаха, и продължават да го доказват. Поне професора си кава от какво са загинали хората - сърдечно съдови заболявания. Водеща причина да сме на първо място по смъртност от години в цял свят. Не от както е ковид, а от години. Превенция няма. Повечето се лекуват или поддържат. Това не е важно. Никога не е било. Внимание не се обръща. Можеше да е много по-различно, но имаме пропилени 2год. Няма мислене, има слепота.
178
4
 
31
 
! Отговори
Всеки ден преди 2 години
Облъчват хората. Всеки Божи ден. Оставете ни на мира бе. Няма да ви мине номера. Кой я измисли тая простотия , че не може да се спрат?
177
1
 
10
 
! Отговори
9 преди 2 години
173, като казвам, че някои хора стигат до болница имам предвид,че ковид може да преминава почти без симптоми както бях аз и в крайна сметка се оказах с бронхит, а при други хора е възможно докато разберат вече да са с двустранна! Наясно съм за двустранната пневмония и ниската сатурация, родителите ми бяха с друстранна и двамата...
176
2
 
14
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
Кефи ме частта, в която казва, че човек сам трябва да реши дали му се живее или не. :} Нищо не гоня от нищо не бягам. Чакам и се наслаждавам на пътешествието наречено живот. Нямам нищо против медицината, но съм страшен мързел, ако ми я донесете на вратата на дома заедно с подарък млечен шоколад, може и да стане номера. ;} Ама да се вдигна от леглото за да ходя по болници, за да се пазя от смъртта? Та на мен смъртта не ми е враг, а обещание, морален компас и пръв приятел в живота.. ;}
175
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако има лекар в България, който наистина иска да ви помогне, ще го познаете по това, че ще ви разясни защо през 2016 г. Нобеловата награда за медицина беше дадена на Йошинори Осуми.
174
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега има някакъв вирус или вируси преболедуването, от които прилича на Ковид-19, но не е. Лека температура, лека кашлица и ако човек не си направи PCR тест ще си мисли, че е изкарал Ковид-19.
173
2
 
22
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 121 Ами след като е така както казваш, тогава за какъв Ч-E-П са ни тези измислени "зелени сертификати"??? За да ни пратят за зелен хайвер май?И не след няколко месеца, а буквално в кратък срок след като си ваксиниран се разболяваш и то не винаги леко! Справка - Ангел Кунчев!
172
18
 
15
 
! Отговори
Германец преди 2 години
До Реалист -- Много правилна стратегия. Ваксината трябва да е платена и дефицитна. Те тогава седи и му гледай на Гaнчо сеира. Мозъкът му работи само ако на хоризонта има далавера или проспект да излезе по-напред от другите. Ще се пускат връзки, парички на ръка ще се дават. Абе цялото меню :)
171
3
 
26
 
! Отговори
абе ей преди 2 години
Добре почна статията...ама накрая пак се ос.а!!!!! Ваксини..ваксиниране...бустеризиране...и накрая ***-с..т-рбиране ли?
170
4
 
29
 
! Отговори
Bond преди 2 години
Не - преболедуването дава много по-добра и дълготрайна защита от тази на ваксините както е при всички останали болести, за които има ваксини.
169
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Показанията за болница са ДВУСТРАННА ПНЕВМОНИЯ С НИСКА САТУРАЦИЯ НА КИСЛОРОДА. Никой не влиза в болница и не получава антибиотици за вирусен бронхит. Стига приказвахте празни приказки.
168
4
 
21
 
! Отговори
Няма значение какво преди 2 години
мислят лекарите. Има значение какво Кирчо е обещал на Фон Дер ***...Живеем в побъркан свят
167
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид сертификата е дискриминация и трябва да се премахне вътре в страната. За пътуването в чужбина ЕК налага дискриминационен зелен сертификат който ние не може да не приемем но само за пътуване в чужбина. В нашата собствена страна не може да има дискриминация срещу нас самите. Освен това здравите хора от отбора са се грижили през тия години за здравето си и чрез ковид ограничения и ковид сертификат затваряте точно тях. Това е вопиюща несправедливост срямо хората които са били умерени и добри.
166
9
 
6
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"Издпаднал германецо.... обидни епитети... интелектуална неспособност и духовна нищета" -- Добре, че поне ти си интелектуално и духовно извисен :)
165
7
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Ваксинирането трябва да стане платено и нещата ще си дойдат на мястото. За първа доза на двудозовите ваксини 100 лева и за втора доза още 50 лева. После по 10 лева на доза. За еднодозоеите 150 лева и после по 10 лева. Казва се, че от примерно 1 февруари 2022 става платено и гледай какво ще стане.
164
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ромите ако пък се ваксинират на. Ковид сертификата обаче е за това да се дава на привилегированите. Честните хора от отбора нямат връзки или нямат навик да живеят като ползват връзки и точно те са ограничавани и може би точно те ще бъдат принудени да се ваксинират по принуда. Позор
163
2
 
16
 
! Отговори
165, преди 2 години
Бронхит съм карала без каквито и да било антибиотици, защото си направих антибиограма и се оказа че е вирусен, а на него никакви такива лекарства не влияят. майка ми кара пневмония вкъщи - няма смисъл да се ходи за всяка пневмония, още по-малко - за бронхи, в болница. Особено сега, когато там не е ясно лекуват ли те, убиват ли те. Рисковано е.
162
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Издпаднал германецо, никаква теза не са просто едни нахвърляни от теб обидни епитети, които показват интелектуалната ти неспособност и духовна нищета. Както и изключително лошото изпълнение на поръчката, за която ти плащат. Скоро ще те уволнят - с тия плачевни резутати от кампанията. Пропаганда с изпаднали германци като теб, не се води. Спестените пари ще трябва сега да ги платят двойно на някой наистина умен пропагандатор.