Кантарджиев: Очаква се Омикрон до 20-30 дни да дойде у нас

Ако има грип, ще е в края на януари
17 дек 2021 11:38, Анисия Иванова
75
Кантарджиев: Очаква се Омикрон до 20-30 дни да дойде у нас
Снимка: БГНЕС

„Тази година и да имаме случаи на грип, те ще са много по-малко от обичайното преди години. Ако имаме грип, той ще бъде в края на януари.“ Това каза проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той отбеляза, че се надява до коледните празници да имаме около 1000 нови случая на коронавирус дневно, което по думите му е много добре.

Още по темата

Очаква се Омикрон до 20-30 дни да дойде у нас, посочи Кантарджиев пред БНР. Той поясни, че при Омикрона има едно имунологично бягство и без бустерна ваксина не си достатъчно защитен.

Относно приложението на ваксините срещу Covid във възрастовата група 5-11 години Тодор Кантарджиев коментира:

„Първите данни за разширяване на обхвата на ваксините са от Израел и САЩ, където бяха ваксинирани млади хора първо над 12-годишна възраст, след това над 5-годишна възраст. Най-важното – младият организъм на детето над 5-годишна възраст поема много добре ваксините и страничните нежелани ефекти при децата над 5-годишна възраст и над 12-годишна възраст са много по-рядко, отколкото при възрастните хора. Второто нещо – имунният отговор, който правят децата, младият организъм, е много хубав.“

Запитан защо малките деца да бъдат ваксинирани, след като карат леко Covid, проф. Кантарджиев поясни:

„Вярно, не е тежко, както казват колегите педиатри, но всеки родител да си помисли 3-4-5 дена с 38-38,5 температура едно дете дали ще бъде спокоен родителят. Според мен много по-спокоен ще е, ако детето се ваксинира.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
7
 
! Отговори
грипозен преди 2 години
Тоз нали го изгониха кви ги ръси пак
43
0
 
7
 
! Отговори
Голям прос преди 2 години
Преди грипа идваше по-рано. Този ковид с всичките му породи да не би да му пречи. Будалкайте се с хората, те един ден ще ви го върнат. И то законно.
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече се притеснявам, ако въобще не дойде в БГ новия вирус - как ще живеем без него? Е, надявам се, не по-зле от преди 2020 г. )))
41
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направете някакъв специален ТВ канал и ги съберете там всичките Ковид плашила и пишман експерти по ваксини - социолози, математици, Кантарджиев Мантарджиев и други знайни и незнайни герои. НА който му се гледат да си го пусне и да го гледа, та ние останалите хора да си починем малко от тези
40
2
 
21
 
! Отговори
бай Шиле преди 2 години
Ама защо чак тогава, нали между 10 и 15-ти щеше вече да е у нас?!
39
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кантарджиев: Очаква се Омикрон до 20-30 дни да дойде у нас============ С какво ще дойде, ще му искат ли негативен ПСР тест за да влезе в страната?
38
2
 
26
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Кантарджиев, идват празници! Вземи Виотанов и другите "светила" на науката, па ходете да ядете и пиете някъде (на май-ната си), и се разкарайте с тия глупости!
37
2
 
18
 
! Отговори
Леко миокардитченце преди 2 години
..."но всеки родител да си помисли 3-4-5 дена с 38-38,5 температура едно дете дали ще бъде спокоен родителят." А сега всеки родител да си помисли няколко месеца детето не трябва да дига пулса понеже е с миокардит и може да получи удар, и после доживотни последствия от умрелите сърдечни клетки вследствие на миокардита. Я да си представим кое е по-страшно. Естествено, правилният отговор е три дена с 38 градуса температура.
36
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те са му изчислили и скороста и траекторията.
35
0
 
13
 
! Отговори
И преди 2 години
Какво ще правим с лицата под 5 годишна възраст?
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе тоя грип дето ме е хванал сега, не знае ли че трябва да дойде в края на януари? Що ме тормози сега?
33
3
 
32
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Вчера Витанов днес Катранджиев и само стрес и паника всяват пияниците мръсни
32
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 16 "всеки родител да си помисли 3-4-5 дена с 38-38,5 температура едно дете дали ще бъде спокоен родителят." Ъъъ! Ти сериозно ли? Така минава свеки един грип и никой не се притеснява от такива работи! Измисли нещо друго за плашене!
31
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
някой ще го донесе с куфар или ще изпратят пратка ?
30
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"всеки родител да си помисли 3-4-5 дена с 38-38,5 температура" МАЙКО МИЛА ВЕЧЕ С КАКВО НИ ПЛАШАТ!! Отчаянието им да продадат отровите вече смъpди!!!
29
1
 
12
 
! Отговори
Йосиф преди 2 години
ЗАТВОРЕНО Е ДА ХОДИ НЯКЪДЕ ДРУГАДЕ !!!
28
0
 
21
 
! Отговори
българин преди 2 години
Тоя пияница кой му обръща внимание вече ?!
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"... с омикрон взехте всички да преигравате и то при условие, че всъщност това е края на пандемията."---------------------------------------------------------------------------------------------------- Панически преиграват, защото Омикрончо вещае края на пандемията, а дозите за боцкане, произведени от началника-хегемон, са милиарди и трябва на всяка цена да се пласират.
26
0
 
15
 
! Отговори
Йосиф преди 2 години
З А Т В О Р Е Н О Е Х О Д И Н Я К Ъ Д Е Д Р У Г А Д Е !!!
25
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, пък на едни ваксини им изтича удълженият срок на годност след по-малко от 15 дни...