Проф. Александрова: При бустерна доза е добре да се комбинират ваксини

Всички сме в очакване на още данни за разпространението на Омикрон, каза вирусологът от БАН
17 дек 2021 10:55, Ния Христова
248
 

Появата на варианта Омикрон повдигна въпроса за поставянето на бустерна доза ваксина срещу COVID-19.
 
"Всички сме в очакване на още данни за разпространението му, за влиянието му върху клиничната картина, за това в каква степен успява да се изплъзне от имунния отговор към предишни варианти и ваксини. Няма данни, че протича по-леко, има реален риск да се изправим пред огромен брой хоспитализации. Вирусът се променя, но и ние вече не сме същите, много хора имат имунитет", коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

На 7 декември Европа разреши смесване и комбиниране на ваксини.
 
"Данните са, че комбинирана схема не само не отстъпва на стандартната схема на прилагане на ваксините, но дори има доста бонуси. Най-добре проучена е комбинацията между аденовирусна ваксина и след това РНК ваксина. Поставянето на ваксината на AstraZeneca беше свързано с някои изключително редки нежелани събития при по-млади жени. При голяма част от ваксинираните с AstraZeneca се постави втора доза РНК ваксина. До 68% се качва защитата при комбинираното ваксиниране", обясни проф. Александрова.
 
Вирсусологът обясни, че РНК ваксините са доста силни в предизвикването на антитялов имунен отговор, докато аденовирусните ваксини са по-силни в предизвикването Т-клетъчен имунитет.
 
"Когато комбинираме две различни стратегии, ползата винаги е по-голяма. Различните ваксини се прицелват в различни участъци. Комбинирането разширява мишените, срещу които нашият имунитет реагира. Има данни, че хората с имунен дефицит реагират по-добре на комбинираното ваксиниране", подчерта проф. Александрова.
 
Проф. Александрова използва проучване в САЩ, за да обясни, че когато след ваксинация с препарата на Johnson & Johnson се използва Moderna или Pfizer, то нивото на антитела се увеличава.
 
"Прилагането на ваксината на Pfizer качва 35 пъти антителата, докато прилагането на ваксината на Moderna - 75 пъти. Ваксината на Pfizer съдържа 30 микрограма РНК, докато ваксината на Moderna съдържа 100. Имат доста сходни и редки странични реакции - миокардити", посочи проф. Александрова.
 
Препоръката при РНК ваксините е да се поставя бустерна доза след поне 6 месеца. При Johnson & Johnson е след поне два месеца.
 
"Грип А е много сериозен играч, това е неговият сезон. Предстои да видим дали ще има сериозна епидемия. Покрай Омикрон ще бъдат затегнати мерките. Клиничната картина на много вируси се припокрива. Грипният вирус може да улесни разпространението на коронавируса", каза още вирусологът от БАН.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая професорка е по стршна и от Ковида.
175
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
направо по-малко от всяка и ще бъдем защитени завинаги и срещу всеки щам. Как говори без да е направила проучване за ефекти и т.н. Ей затова хората не искат да се ваксинират, излиза някаква с титла и говори като баба на пазара.
174
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Франкенщайн ряпа да яде пред български учен
173
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От много комбиниране може да се получи или добър или лош резултат, не желая да пробвам какво ще се получи.Като толкова искате комбинирайте и си ги ползвайте а лична употреба!
172
0
 
36
 
! Отговори
бустера преди 2 години
Тая си вкарва редовно бустерни пържоли и кебапчета.
171
0
 
22
 
! Отговори
ваксъра преди 2 години
Ако се ваксна ще изглеждам като тая леля - регламно лице. Мерси не!
170
1
 
39
 
! Отговори
доцента преди 2 години
Професор вече не титла, а диагноза. Тая изтрещя съвсем!
169
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комбинирайте ги и ги ползвайте вие ,пробвайте ваксинирайте се изборът е ваш не ме засяга какво ще правите и дали ще се чувствате добре или ще развиете усложнения след ваксинацията! За себе си аз ще избера какво да правя! Много ъкъл не ща !
168
11
 
0
 
! Отговори
Копираш и вирус от И преди 2 години
електа ГО скрива - лошата информация на Антиваксърските изчадия слуги на Дявола и ние СМЕ Интелекта ще ви ваксинираме изчадия и ако СТЕ умни ЩЕ унищожите РООТ КОМПА НА ГЕЙТС дето ви модифицира да умрете млади и УБАВИ
167
0
 
23
 
! Отговори
4rrrr4 преди 2 години
Не стига, че няма елементарни познания по медицина па и с двойната гуша е седнала за здраве да ми говори.
166
0
 
1
 
! Отговори
qwertyuiop[] преди 2 години
До rrrrrrrtttt Защо като пусна линк го модифицират и до сайта няма достъп
165
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо крият истината.В САЩ установиха,че ваксината на Джонсън е опасна за млади жени,а тук притиснаха младите със сертификат и те за да ходят на бар се инжектираха с Джонсън.В Окръжна болница почина млада жена.Да се засрамят тези,които притискат хората.Безсрамници
164
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ето я другата гледна точка уважаеми професори , академици и тем подобни медицински величия , която вие умишлено или не, не ни представяте. Напишете на GOOGLE :" д-р Чарлз Хоф к19 "- и се замислете много дълбоко относно представените резултати в текстов и видео материал.
163
0
 
11
 
! Отговори
Акад. доц В.Живков преди 2 години
тая базедка що праи реклама на модерна? тва не е ли против неква измислена етика и неколко нормативни акта касаещи националните медии?
162
0
 
17
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
ае откъде ги вадите тия нафталини. то водка и бира не е ок да се комбинира, тая ше меша ваксини , като компот от дюли и пресно вино как се меша...било добре.
161
0
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
А бе не разбрахте ли вече , че има поне 20 начина за предпазване от ковид и никой не ви ще ваксините .
160
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече ни писна от всичко това,всяко търпение има лимит,но изглежда човешката глупост е безлимитна.Още не разбраха,че на никой не му пука за здравето на хората.Ще го разберат по трудния начин
159
0
 
23
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Ако бяхте гласували за ВЪЗРАЖДАНЕ тия дето ни облъчват за ваксиниране нямаше да ги знае никой.Между другото Кирето дали е договорил с Фонерлайнен детските ваксини.
158
0
 
14
 
! Отговори
вакса преди 2 години
Двама милиционери срещнали колега и го питали: - Къде беше?- Биха ми инжекция.-Къде?- В поликлиниката!- Блазе ти, а нас ни ги биха в г Ъ за.
157
0
 
24
 
! Отговори
Експерт по всичко преди 2 години
Ваксина сутрин, ваксина по обед и ваксина вечер - по възможност преди хранене.