Д-р Колчаков: Виждаме усложнения от ваксинация, а не 30 хиляди починали

Обръщаме внимание на вредите, не виждаме ползите, заяви анестезиологът
26 дек 2021 10:00, Петя Славова
542
Д-р Колчаков: Виждаме усложнения от ваксинация, а не 30 хиляди починали
Снимка: БГНЕС


Ключовата дума за справяне с пандемията от коронавирус е доверие – доверие в компетентните лекари и компетентните институции. Възрастните хора с придружаващи заболявания е добре да се ваксинират, коментира пандемията в страната пред БГНЕС доктор Иван Колчаков, анестезиолог в УМБАЛ "Софиямед".

"Факт е, че сме държавата член на ЕС, която е с най-малък процент ваксинирано население и с най-висока смъртност. Разбира се, имат значение и действията на държавните институции, когато бе въведен зеленият сертификат имахме по 20 000 – 30 000 ваксинирани на ден. Това показва, че българинът разбира от моркова и тоягата. Има така да се каже, мегдан за мерки, които са допустими. Демокрацията не е свободия", каза известният анестезиолог.

Той даде интересни сравнение от световната практика.

Още по темата

"Виждаме какво прави американската демокрация, например. Тя каза всички, които са в Министерството на отбраната трябва да са ваксинирани. Австрия каза локдаун. Ние нищо от това не сме въвели, а не мога да кажа, че сме по-демократични. Примата на живота е здравето", подчерта известният анестезиолог.

Той е категоричен, че само лекари, които са компетентни, трябва да се изказват по темата с пандемията от COVID-19.

"Илюзия е да се смята, че хората, които не са компетентни трябва да добият информираност за да получат доверие. Доверието се получава като се довериш на тези, които разбират. 90% от лекарите не разбират от тази материя, защото не е тяхната специалност. Казвал съм го и друг път, като си счупиш крака не ходиш на очен лекар. Тук има тясна специализация. Имаме вирусолози, имунолози. Къде се лекуват най-тежките форми на COVID-19? В интензивни отделения, в реанимация, т. е. колегите, които имат специалност като мен сме последната преграда преди смъртта", заяви Колчаков.

Ние обръщаме прекалено много внимание на вредите, а пропускаме ползите.

"Българите правят парадоксален избор. Когато стана известно, че има тромбозиране от ваксините, нашите колеги от западните страни направиха проучвания. Те вече знаят, че има от 3 до 5 случая на един милион ваксинирани. Това означава, че в България на около 7 млн. население биха получили тромбозиране 35 човека. Хората у нас не виждат 30 000 починали от COVID пандемията, а виждат някакви усложнения. Ето това е некомпетентен избор. Избираш преодоляването на някакъв малък риск, а не виждаш смъртта пред очите си. От тази гледна точка възловото нещо, пак казвам, е доверието. Има голямо значение, държавата, институциите. Доверието в компетентните лекари и компетентните институции, които управляват пандемията", каза докторът.

Добре е хора с придружаващи заболявания да се ваксинират.

"От доста време сме отбелязали, че високата смъртност касае хората с придружаващи заболявания и възраст над 70 години. От тази гледна точка е логично да кажем, че високата смъртност е и резултат от общото състояние на нацията, което не е добро. Съчетаването на COVID-19 със сериозни придружаващи хронични заболявания даде този печален рекорд. Още веднъж да кажем, че не само, че няма риск от ваксините за хора с придружаващи хронични заболявания, а напротив, горещо препоръчително е такива хора да се ваксинират. Баща ми, например, който е с тежко сърдечно заболяване се ваксинира, както и майка ми, която е от 20 години диабетик, също се ваксинира и нямат никакви проблеми", подчерта д-р Колчаков

Докторът отправи послание за наближаващата Нова година.

"Както традиционно се казва, да си пожелаем здраве и дълъг живот в състояние на здраве. Имаме ново управление от млади хора, досега не сме имали толкова млад Парламент. Аз съм бил два пъти в Народното събрание. Младостта е обнадеждаваща, но не е гаранция за успех. Има две неща, които са важни. Когато си млад, народът казва, че морето е до колене, хоризонтът е много широк пред еб. Никога не трябва да забравят, че поколенията преди тях са създали всичко, което имаме на този свят. Мъдрите хора казват, че, ако виждам много надалече, то е, защото съм стъпил на раменете на гиганти, които са били преди мен. В България и в сферата на здравеопазването, и в сферата на демокрацията са направени решителни стъпки. Това не трябва да се пренебрегва, трябва да се надгражда, затова ние сме готови не да се бъркаме в плановете на новите генерации, а да им помагаме да решават задачите, като им посочваме какво сме направили", заяви д-р Колчаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


542
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
1
 
23
 
! Отговори
Въпрос 2 преди 2 години
Защо говори само за тромби а удобно пропуска пропуска сърдечните проблеми и смърт при ваксите. Защо при смърт при вакса до 14 ден след забиването се брои за естествена смърт. Защо не говори за учени и лекари като създателя на mRNA и фронт лекари на които им затварят устите? Защо ни дава за пример САЩ на Байдън? Защо огромните пари от ковид фондовете не се разпределят по равно и за лечение на други наистина смъртоносни болести и да се спре така ковид корупцията. Защо 20% процента ваксан народ да
306
1
 
20
 
! Отговори
Въпрос 1 преди 2 години
Тая мижитурка ни размахва дипломите си, подбира избирателно фактите, а се тюхка защо нямало доверие. Без да чувал за логика на събитията. Защо не спомена за непрекъснатите лъжи ефективността на ваксите, за лъжите че при 60%, 70%, 80%, 90%, 100% ваксане ще забравим за витуса? Защо подмениха дефиницията за ваксина? Защо са тези сертификати за свобода, след като и ваксаните заразяват? Защо нападнаха и децата след като за тях ваксите са по-опасни от ковид. Защо говори само за тромби а пропуска сърде
305
9
 
15
 
! Отговори
Абсолютно прав... преди 2 години
Възрастните хора с придружаващи заболявания е добре да се ваксинират, коментира пандемията в страната пред БГНЕС доктор Иван Колчаков....
304
3
 
29
 
! Отговори
Анонимна преди 2 години
След като прочетох какво е казал"доктора" аз мога да кажа, че на реклама за паста за зъби вярвам повече от колкото на него. Той направо заби нож в гърба на имунизационната кампания.
303
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
доверие на доктори да нямате щот после сте лекарска грешка в статистиката
302
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махай те сертификатите.
301
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя говори, че "има мегдан" за още мерки и че "българина разбира от моркова и тоягата". Само за му кажа, че и ние имаме още мегдан за недоволство, а и знаем как политиците разбират от стачки и павета. И обичат да се возят на бял автобус. Така, че хайде да не си играем на екстремни изживявания и да не пробваме кой какви мегдани има и от какво разбира. Беше приятелско изказване... все още!
300
1
 
23
 
! Отговори
корабчета плуват ли? преди 2 години
Не сме будали. Защо световни лидери се фсксинират наужким пред камера? За един наивник питам.
299
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм изключително доволен от лечението в правителствена болница!Заведе ми приятел,който познава доктор,който работи там на 8 мия ден от боледуването ми.Предписаха ми два антибиотика(левофлоксацин и сефпотек) и се оправих,а нещата бяха тръгнари на зле,бях с двустранна пневмония,но в начален стадий и температура над 39.
298
6
 
36
 
! Отговори
Не съм антиваксър преди 2 години
До АнонименНе е безплатно нищо. Ваксините се плащат от бюджета с печалбата на всички по веригата и комисиона за местните власти (Кирил, Асен и менторът Радев под диктовката на посланик Херо Мустафа и фондация Америка за България. Ваксините, печалбата на производителите и комисиона се плащат от нашите данъци. Затова и комисионери те са настоятелни. Тази ваксина е различна. Политизирана е и е лобистка. Факт.
297
1
 
41
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 2 години
Виждам само жертви на лекарско безхаберие....При толковаопасна болест в Африка вече нямаше да има жив човек пък те дори не знаят че има опасен вирус.
296
2
 
51
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
В Швейцария, малко градче.Започва,, кампанията", и изведнъж се вдига рязко смъртността-хората започват да говорят и задават въпроси- искат и да се правят аутопсии на близките им... Градският прокурор, издава заповед с която забранява правенето на каквито и да е аутопсии на внезапно умрялите!!!Това го разказва погребалният агент, на когото "клиентелата" се утроила за кратко време... Умрелите и увредените ще надминат един ден жертвите на Холокоста-помнете ми думите! Бог с ВАС пазете децата
295
1
 
37
 
! Отговори
Защо ли? преди 2 години
Доверие към ваксините ще има тогава, когато производителите им поемат реално отговорност за вредните ефекти от нея, ако има такива в рамките на следващите поне 2 г. Съгласно закон за защита на потребителите всички стоки в ЕС се предоставят с минимална двугодишна гаранция с изключение на ваксините срещу КОВИД. А това не са ютии и сушоари, а касаят живота и здравето на човека.
294
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, което вие "виждате", не е това, което виждам аз и хората, които са имали личен опит с българското "здравеопазване".И "усложнения" никак не звучи успокоително.
293
5
 
44
 
! Отговори
Докторе, кажи? преди 2 години
A това мазно докторче няма ли да каже кога ще махната зеленият ***? Или той е вечен. Все ни убиват, пък сме още живи от 2 години.
292
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не съм съгласен с мнението на другаря Колчаков. Ти и парченцето сирене в капана на мишката е безплатно, но аз не съм мишка.
291
0
 
35
 
! Отговори
Da be преди 2 години
Мисля че е крайно време да се каже колко са българите, но абсолютно сигурно е че НЕ СА 7 милиона, живеещи в България. Може би са 5 600 000 , колкото съобщиха по медиите че се преброиха. Така, че смятането на проценти ми се види фалшиво. А доктор Колчаков да вземе да ми посочи поименно компетентните медици, към които да се обърна при нужда, защото за съжаление аз от милионите българи, които все повече не вярват на българските лекари.
290
52
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
COVID-19 видя сметката на бая бабаити които казваха че няма никакъв вирус, категорично няма да се ваксинират и каквото им е писано това ще стане. Да, писано им е да станат храна на червейте.
289
2
 
13
 
! Отговори
Крим е Руски преди 2 години
Докторе ми 30 години опростачвахте тоз народ. И прости хора го управляваха. Искахте народа да е *** за да се разбирате с него, но не разбирахте какво следва. СЛЕДВА това което го виждате!
288
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички данни доказват, че има полза от ваксините, но безакълестите на факти не вярват и продължават да твърдят, че няма смисъл от ваксината. Поне докато ритнат камбаната от липса на акъл.