Д-р Колчаков: Виждаме усложнения от ваксинация, а не 30 хиляди починали

Обръщаме внимание на вредите, не виждаме ползите, заяви анестезиологът
26 дек 2021 10:00, Петя Славова
542
Д-р Колчаков: Виждаме усложнения от ваксинация, а не 30 хиляди починали
Снимка: БГНЕС


Ключовата дума за справяне с пандемията от коронавирус е доверие – доверие в компетентните лекари и компетентните институции. Възрастните хора с придружаващи заболявания е добре да се ваксинират, коментира пандемията в страната пред БГНЕС доктор Иван Колчаков, анестезиолог в УМБАЛ "Софиямед".

"Факт е, че сме държавата член на ЕС, която е с най-малък процент ваксинирано население и с най-висока смъртност. Разбира се, имат значение и действията на държавните институции, когато бе въведен зеленият сертификат имахме по 20 000 – 30 000 ваксинирани на ден. Това показва, че българинът разбира от моркова и тоягата. Има така да се каже, мегдан за мерки, които са допустими. Демокрацията не е свободия", каза известният анестезиолог.

Той даде интересни сравнение от световната практика.

Още по темата

"Виждаме какво прави американската демокрация, например. Тя каза всички, които са в Министерството на отбраната трябва да са ваксинирани. Австрия каза локдаун. Ние нищо от това не сме въвели, а не мога да кажа, че сме по-демократични. Примата на живота е здравето", подчерта известният анестезиолог.

Той е категоричен, че само лекари, които са компетентни, трябва да се изказват по темата с пандемията от COVID-19.

"Илюзия е да се смята, че хората, които не са компетентни трябва да добият информираност за да получат доверие. Доверието се получава като се довериш на тези, които разбират. 90% от лекарите не разбират от тази материя, защото не е тяхната специалност. Казвал съм го и друг път, като си счупиш крака не ходиш на очен лекар. Тук има тясна специализация. Имаме вирусолози, имунолози. Къде се лекуват най-тежките форми на COVID-19? В интензивни отделения, в реанимация, т. е. колегите, които имат специалност като мен сме последната преграда преди смъртта", заяви Колчаков.

Ние обръщаме прекалено много внимание на вредите, а пропускаме ползите.

"Българите правят парадоксален избор. Когато стана известно, че има тромбозиране от ваксините, нашите колеги от западните страни направиха проучвания. Те вече знаят, че има от 3 до 5 случая на един милион ваксинирани. Това означава, че в България на около 7 млн. население биха получили тромбозиране 35 човека. Хората у нас не виждат 30 000 починали от COVID пандемията, а виждат някакви усложнения. Ето това е некомпетентен избор. Избираш преодоляването на някакъв малък риск, а не виждаш смъртта пред очите си. От тази гледна точка възловото нещо, пак казвам, е доверието. Има голямо значение, държавата, институциите. Доверието в компетентните лекари и компетентните институции, които управляват пандемията", каза докторът.

Добре е хора с придружаващи заболявания да се ваксинират.

"От доста време сме отбелязали, че високата смъртност касае хората с придружаващи заболявания и възраст над 70 години. От тази гледна точка е логично да кажем, че високата смъртност е и резултат от общото състояние на нацията, което не е добро. Съчетаването на COVID-19 със сериозни придружаващи хронични заболявания даде този печален рекорд. Още веднъж да кажем, че не само, че няма риск от ваксините за хора с придружаващи хронични заболявания, а напротив, горещо препоръчително е такива хора да се ваксинират. Баща ми, например, който е с тежко сърдечно заболяване се ваксинира, както и майка ми, която е от 20 години диабетик, също се ваксинира и нямат никакви проблеми", подчерта д-р Колчаков

Докторът отправи послание за наближаващата Нова година.

"Както традиционно се казва, да си пожелаем здраве и дълъг живот в състояние на здраве. Имаме ново управление от млади хора, досега не сме имали толкова млад Парламент. Аз съм бил два пъти в Народното събрание. Младостта е обнадеждаваща, но не е гаранция за успех. Има две неща, които са важни. Когато си млад, народът казва, че морето е до колене, хоризонтът е много широк пред еб. Никога не трябва да забравят, че поколенията преди тях са създали всичко, което имаме на този свят. Мъдрите хора казват, че, ако виждам много надалече, то е, защото съм стъпил на раменете на гиганти, които са били преди мен. В България и в сферата на здравеопазването, и в сферата на демокрацията са направени решителни стъпки. Това не трябва да се пренебрегва, трябва да се надгражда, затова ние сме готови не да се бъркаме в плановете на новите генерации, а да им помагаме да решават задачите, като им посочваме какво сме направили", заяви д-р Колчаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


542
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много съм доволен от, това, което се случва в България. Територията е пренаселена с изключително много дърти глyпаци. Тече катарзис.
286
3
 
36
 
! Отговори
До 338 преди 2 години
"Може ли този доктор да обясни защо още се "държат" за този "лечебен" протокол,"=/=/Защото ако не лекуват по протокола няма да им признаят и платят пътека за ковид, а тя подскочи до 1400 лв, ако не се е вдигнала още.Болниците са търговски дружества,ще боледувате от това което носи най-много доходи и ще бъдете лекувани точно по протокола.Индивидуален подход трябвало да има, хайде моля ви се капризи.
285
4
 
40
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Докторе,знаем какво представляват докторите и медицината в България.Нямаме ви доверие.Никакво.Само за пари мислите.Забравете,вижте как хората умират от неграмотното ви лечение.
284
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма смисъл от ваксината, защото виуса се мени. Сега за микрона затварят пак масово. Ако няма лекарства, вируса няма да изчезне и ще се мени и ваксините няма да го спрат. Най-добре е да се пазят хората от контакт докато намерят лекарство.
283
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А от кога вие доктори, анестезиолог сте специалист по ваксини?
282
5
 
49
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Българите доказаха с действията си , че са по-умни от другите и не се поддават на манипулации.
281
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В БГ има откровен страх за влизане в болница, вкл. и у мен. И той е свързан с лечението и например, прекалено лесното влизане в съсъояние на дебактериоза, от което повечето народ мре! Вируса създава условия за развиване на бактерии в белите дробове, за това се прилагат 1 или 2 антибиотика, но те пък водят до голямо очистване на бактериите в организма, вкл. и полезните и човека умира! Може ли този доктор да обясни защо още се "държат" за този "лечебен" протокол, при все че има и други???
280
5
 
54
 
! Отговори
Кирил преди 2 години
Аз съм изключително благодарен, че точно в това време на пандемия съм в България. Благодарен съм, че болшинството от съгражданите ми не се поддават на тази яростна пропаганда. Не съм съгласен с твърденията, че българите сме глупави, бай ***, необразовани и слаби. Другите държави са в тотална истерия.
279
3
 
45
 
! Отговори
До 266 преди 2 години
До Въпрос".Много хора загубиха близки и имат впечатления от съсипващото "лечение" в болниците"=/=/=/Първото задължително условие да оздравееш от ковид е да НЕ ПОПАДАШ в болница. Влезеш ли там вероятността да не излезеш силно се повишава. Предпочитам да си умра от моята болест отколкото от тяхното лечение.Вече излезе достатъчно информация как се държат с болните в ковид отделенията - като с концлагеристи.
278
10
 
29
 
! Отговори
До 287 преди 2 години
"Нямам намерение да се ваксинирам, но хората на сериозна възраст и с придружаващи заболявания трябва да го направят, задължително,"=/=/Това щеше да е вярно, ако ваксините предпазваха от заразяване или водеха до по-леко протичане.Времето показа, че нито едно от двете не се случва.В същото време ваксините водят до тромбози, миокардити, перикардити.Ваксините не са полезни, но затова пък са вредни.Ако толкова ти пречат възрастните *** ги уб.ив.ай лично, защо искаш с чужди ръце.
277
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СПОКО БЕ ДОКТОРЕ. ГЛЕДАЙ СИ ТАМ ПРИСПИВАТЕЛНИТЕ И НЕ СЕ ВЗЕМАЙ МНОГО НА СЕРИОЗНО. А КАКВИ ВЕЛИКИ ДЕЛА СТЕ ИЗВЪРШИЛИ, ВИЖДАМЕ ПО 1 500 000 ХЪШОВЕ В ЧУЖБИНА,ЗА КОИТО НЕХАЕТЕ, А СТЕ СЕ ВТОРАЧИЛИ В 30 000 УМРЕЛИ ОТ КОВИД!!!
276
5
 
46
 
! Отговори
Медицински фашизъм е преди 2 години
До 5KOF "Д-р Колчаков, аз съм един от тия 35 от 7млн, които съм с постваксинационен миокардит и перикардит."=/=/Сития на гладния не вярва и върви обяснявай ти на Колчаковци какво е да си един от тези, които са изтеглили късата клечка, пък били те и "само" 35 от 7 мил.Постарай се твоята история да стигне до колкото може повече хора и всеки да мисли с главата си преди да вземе решение да се "ваксинира" с тези експериментални течности.
275
11
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учили сме, че ваксините спасяват живот като имунизират за цял живот. Това което сега рекламиратя явно не е ваксина, щом през две седмици рекламирате нов бъpкoч, пардон, "бустер". Хайде после да си имаме доверие.
274
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дотук сте изтрили 100 коментара!.... Не ми се коментира
273
2
 
12
 
! Отговори
До 5kof преди 2 години
Жив и здрав бъди!
272
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждаме ясно лъжата, докторе, защото много сме лъгани. Не ни разправяй ти на нас какво точно виждаме.
271
3
 
42
 
! Отговори
5KOF преди 2 години
Д-р Колчаков, аз съм един от тия 35 от 7млн, които съм с постваксинационен миокардит и перикардит. От 10.04 непрекъснато съм на тръни. Няма да описвам колко холтери (50лв всеки) ехокардиографии ( 50лв всяка), два ЯМР на сърце ( 400лв всеки ), коронарография и една камара кръвни изследвания и консултации съм направил. Някак си олекват всякакви доводи, когато си помисля, че всичко, което преживях може да се повтори. Без да знам как ще завърши.
270
5
 
47
 
! Отговори
Хахаха тролове преди 2 години
Троловете-ваксъри тотално изпуснаха коментарите и са безпомощни! Не заработихте нищо тук!
269
8
 
45
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Анестезиолозите ги уважавам наравно с хирурзите, даже не знам дали не трябва и повече - имам няколко операции и съм наясно какво говоря.Без анестезиолог не може, и смятам, че в тази специалност има много сериозен дял изкуство и творчество. Но този прекалява с налудните си идеи да ваксинира насила. Работата на лекаря е да лекува хората, които са му се доверили. , А не да е инквизитор и да се изживява като Божи наместник на Земята.
268
9
 
36
 
! Отговори
неангажиращо мнение преди 2 години
Доктореее, който има така наречените придружаващи заблявания ще си умре със или без ваксина. Придружаващите заболявания са функция основно на генетичната обремененост и от начина на живот. Пандемията помогна за обостряне на придружаващите заболявания поради ограничената възможност за добра профилактика. Колко за хората на и над 70 години , които нямат или кръвно или диабет или сърдечна недостатъчност или и т.н.