Как се провалихме във ваксинирането на света?

Бедните държави все още не получават достатъчно ваксини
31 дек 2021 21:30, Нели Христова
198
Как се провалихме във ваксинирането на света?
Снимка: БГНЕС

Пандемията от коронавирус се забави в развитите страни благодарение на масовите инициативи за ваксиниране. Държавите са закупили запаси от препарати, за да покрият населението си, а в много случаи имат много повече, отколкото им е необходимо.

Въпреки това, по-бедните страни като цяло не успяват да резервират и да закупят запасите от ваксини, от които се нуждаят. Сега светът е изправен пред проблем с преразпределението и активистите казват, че отговорът е да се принудят фармацевтичните компании да споделят своите тайни, за да направят възможно производството на ваксини във всяка страна по света.

Трима експерти обясняват как стигнахме до този момент и предизвикателствата пред всеки, който участва в борбата срещу COVID-19.

"Само във Великобритания повече хора са получили бустерни дози, отколкото са ваксинирани с първа и втора доза във всички по-бедните държави", казва Маза Сеюм от "Африканския съюз" и The people's vaccine alliance.

По-голямата част от ваксинираните хора са в богатите държави, което води до въпроса - няма ли достатъчно дози за всички?

"Ако богатите държави използват бустери до март следващата година за всеки един човек, който живее на територията им, светът все още ще има 1 милиард ваксини, които ще останат свободни", казва Томас Куени от Международната асоциация на фармацевтичните производители, пред BBC. "Проблемът се премести от малкото одобрени препарати в началото, които богатите държави изкупиха, към проблем с редистрибуцията в момента."

Г-7 и ЕС направиха обещание да дарят дози на по-бедните държави. Засега едва 14% от ваксините са били доставени.

"Африка разчита 99% на ваксини, произведени в други части на света. Тя трябва да ги внесе, а това я прави уязвима", обяснява проф. Деви Сридхар от Университета в Единбург.

"По-добри доставки и възможността Африка сама да произвежда ваксини, биха й помогнали да пребори и бъдещи пандемии. Но това ще отнеме време", допълва Куени. Активистите обаче са на мнение, че това време вече е дошло и фармацевтичните компании трябва да освободят патентите на ваксините си.

"Има производители в Африка, Азия и Латинска Америка, които са готови да произвеждат ваксините, стига да имат рецептата", казва Маза Сеюм.

"Целта на патентите е да се запазят печалбите. Мисля, че успяхме да научим, че е много доходоносно да направиш ваксина за вирус, който ще удари целия свят", на мнение е Сридхар.

От своя страна фармацевтичните компании твърдят, че производството на ваксина е много скъпо и патентите имат за цел да предпазят инвестициите им. Световната търговска организация е разделена по въпроса.

"В момента има писмено отказване от право, което се нарича TRIPS, който се държи от Световната търговска организация и би позволил патентите да бъдат освободени, за да могат останалите държави да произвеждат собствени ваксини", обяснява Маза Сеюм.

"От патента ще получите съставките, но няма да знаете по какъв начин да ги смесите, за да получите ваксината", казва Куени. "Няма да получите нито една ваксина. Патентите са на върха на иновацията. Няма да сме там, където сме, без повече от 300 партньорства, доброволни лицензи, технически трансфери. Това се случва, защото имаме патенти", на мнение е Куени.

"Това, което научихме от пандемията от ХИВ, трябва да е горивото, от което имаме нужда, за да преборим тази пандемия сега. Африка трябваше да съди фармацевтичните компании, за да получи лекарства срещу ХИВ, а сега страната има едно от най-успешните лечения на ХИВ в света. Африка успя да спечели тази битка и ще успее да спечели още една. Това ми дава надежда", категорична е Маза Сеюм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
0
 
! Отговори
Аз, Араил преди 2 години
Аз, Араил, първи от първите, пазител на пазителите, първопрестолен, Der SchutzenEngel Der Waffen SS (Ангел Защитник на Вафен СС), хвърлям Вавилонската блудница в Огненото езеро, редом до онзи, който е избрала, поради сълзите породени от греховете й. Казах. Амин.
155
0
 
0
 
! Отговори
Началото на края преди 2 години
Стратегическата орбитална бомбардировка продължава да бъде изисквана. До края на годината този проблем ще бъде разрешен по един или друг начин. Край.
154
0
 
0
 
! Отговори
Той преди 2 години
С името цар Суаякоатл, аз, Йордан Йорданов, оторизирах стратегическа орбитална бомбардировка по цели на операцията известна като Новият Световен Ред призовавайки помощта на сили прилежащи към йерархиите Кау, Вал и Худ. Ключ за провеждането й е предаден в ръцете на архангел Михаил и той може да го използва по свое усмотрение, а командирите по място са в правомощията си да извършват действия съобразно получените заповеди. Амин.
153
0
 
2
 
! Отговори
Ваксините заразяват преди 2 години
Резултата е най-плачевен в страните в които се носят маски, където има мерки. Това е факт. Швеция, едва ли не ги анатемосахме в началото имат най-добри резултати. Мъдро. Но там като че ли тия процеси се управляваха от медицинската наука. А тука се управляват от директиви. От хора, които не са виждали болен, които на бюрото си имат само папки и монитор. В момента се правят неща, които действително са недопустими. Ние бяхме в локдаун видяхме, нали го правихте тоя цирк
152
0
 
0
 
! Отговори
Ваксините заразяват преди 2 години
Тогава бяхме с трима заразени и изкъртиха пейките от парковете и затваряха и не даваха по двама души да се седи. Затвориха малки магазинчета, кпп-та. В същото време джъмбо с тонове китайска пластмаса, баухаус, практикер, мусю бриколаж работеха, никой не ги спря. А хората бяха на 30 см един от друг. Някой да ми даде отговор на тоя въпрос? Сега е същото.Вече отсъства истинската медицина от тоя спор. С това виждате кой се занимава. Даже ако го сложим по света и у нас, щото у нас има особености
151
0
 
0
 
! Отговори
Ваксините заразяват преди 2 години
Виждате това са чиновници, това са журналисти, това са математици, това са двама трима лекари, хората от предишния щаб, които бяха възнаградени за труда си в кавички. За първи път в историята на човечеството и на медицината се случва това света да реагира по този начин на един медицински проблем. Ваксината по дефиниция е препарат, които си поставяме да не боледуваме от това заболяване.Проф Иван Чалъков 48 години работа и до сега уши нос гърло в Исул.
150
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е може да работят в някаква насока ще е ясно след години
149
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как се провалихте? Ами като предложихте неработещи ваксини, така се провалихте.
148
1
 
3
 
! Отговори
doko преди 2 години
Отговора е много *** - народа ни е, като отговора.
147
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чета коментарите.... ние сме един малък, но изключително но т-ъ-п народ, който рано или късно ще се затрие от собствената си про-сто..тия.
146
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 164.....Дано не станеш старец!
145
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо трябва да ваксинираш родителите си, бе мизантроп? Те да не са кучета, че да ги ваксинираш като животни? Или викаш умните и краивите тутрутки на Кирчо ще следват почина на гърците, по 200 лева на месец който не ще. Такива като теб ви чака нов трибунал, за престъпления срещу човешката Раса. А българите сме на първо място по смъртност още преди 2019. Интересно защо
144
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е какво толкова, старците си заминаха и не тежат на бюджета и на наследниците.
143
3
 
29
 
! Отговори
умен ваксър преди 2 години
Не е вярно!! Те фармацевтичните компании за без пари го правят. Само от грижа за нас. Аз вярвам в науката!!! Ваксините дават дори безсмъртие!!! Аз съм много умен и красив!!! И това е от ваксината за Ковид!!!
142
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да му мислят тези в Израел. Чака ги четвърта игла. Експеримента продължава.
141
2
 
16
 
! Отговори
До 161 преди 2 години
Ти ваксинират ли свойте родители ? Хайде ваксинирай ги за да дадеш евроатлантически пример пък ние поглупавите ще изчакаме година, две да види е дали всичко е наред
140
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бяхме ваксинирали поне родителите си, нямаше да сме на второ място по смъртност в света.
139
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и нашите дописнички да са объркали Африка с ЮАР. Нали са функционално неграмотни миличките. И го няма Бат Бойко да им каже тюрлю-тюрлю. Хайде да обясним на мисирката. Моме, Африка е континент, съвкупност от много страни. Република Южна Африка е една от тях, страна от континента Африка, но не цялата Африка е една страна. Оф, много сложно стана обяснението
138
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сте реални с подобна статия.. Толкова много безумия на едно място. Тръпки да те пробият. Все едно четеш Хорър книга
137
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АМИ ЛАКОМИЯТА НА ФАРМАМАФИЯТА ДОВЕДЕ ДО ВАКСИНИРАНЕ С НЕИЗВЕСТНИ СЪСТВКИ САМО ЗА ПАРИ И ТОВА ВИ ДОКАРА ДО ПРОВАЛ,ЧЕ И ПОДПИСИ ИСКАТЕ НИЕ ДА СМЕ СИ ВИНОВНИ АААА?