Проф. Стоилова: У нас не се спазва най-простото нещо - носенето на маска

Проблемът не е в това дали да има нови мерки, а в това дали те се спазват
4 яну 2022 17:08, Ния Христова
85
Проф. Стоилова: У нас не се спазва най-простото нещо - носенето на маска
Снимка: БГНЕС
"Проблемът не е в това дали да има нови мерки, а в това дали те се спазват. Министерство на здравеопазването, а и Главният държавен здравен инспектор се ръководят по написания от тях Национален план за справяне с пандемията". Това каза пред БНР проф. Йорданка Стоилова от катедрата по "Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации" в Медицинския университет в Пловдив и главен координатор на Експертния съвет по епидемиология.
 
"Ето например у нас не се спазва най-простото и важно нещо - правилното носене на маска. Това е въздушно-капкова инфекция и правилното ползване на маските е от голямо значение. Но хората не го правят. Маските трябва да се носят и от ваксинираните, и от преболедувалите. Защото е те могат да пренесат вируса. Така че мерките трябва да се спазват от всички", обясни проф. Стоилова.
 
"Това е големият проблем в приложната епидемиология - това, че е трудно да убедиш обществото, а с принуда не става."
Още по темата
 
"Зеленият сертификат, когато го гласувахме, имах надежда, че ще се увеличи процентът на ваксинирани. Но все още нямаме нужния процент,  включително и за бустерните дози. А за една въздушно-капкова инфекция е необходим т.нар. изчерпваща имунизация сред населението - с други думи трябва да имаме мното висок процент ваксинирани", заяви още проф. Стоилова.
 
"Все пак се реши на три месеца да се поставя бустера, слава Богу, за да се защитят хората", каза още видният епидемилог.
 
"Но ние като епидемиoлози и като медици сме много неудовлетворени от ваксинационния процес у нас. Това, че се налагат бустери, няма виновни, това са нови ваксини, това е молекулна медицина, такава е вече от десетки години медицината.
 
Не може всичко да става бързо, така е и с тези нови ваксини - в случая, единственото средство срещу пандемията са ваксините и се доказа, че те са ефективни от тежко протичане на болестта и от хоспитализации. А ще дойдат и още нови ваксини. Да, това да демотивира хората, но ваксинационният процес е сложна материя", каза още проф. Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
22
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 2 години
Да носим маски? Никой не обича да върши безсмислени действия
49
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-простото нещо е работодателя да дава фишове на работниците си, но не го прави. Била, лидъли и какви ли не, държавата я няма, това частник да даде фиш за заплата е абсурд, а после искат хората да са стриктни. Те не могат да се справят с това просто нещо. От Била на Хиподрума, някаква си решава кой кога ще е отпуск, а не човека. Къде е инспекцията по труда, какви са тези своеволия, австриеца дали знае какво се случва тук. Седнали за маски да се вайкат. Нищо не е наред в Бг.
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да не се спазват, в магазините и в транспорта хората са с маски. Тая кукувица явно не излиза навън и говори колко да не заспи.
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравейте, ескимоси! Имате ли погромикрон там в Канада и на Северния полюс? Кво сте се маскирали?
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слагайте снимки, да им запомняме муцунките на тия така работливи рекламни и пропагандни агенти.
45
0
 
22
 
! Отговори
Фактите Говорят преди 2 години
Ако Измислените Мерки Работеха, т.е. Маски, ЛокДауни, Социална Изолация и Ваксини, то Пандемия нямаше да има от поне 1 година! Времето Показа, че тези неща Просто Не Работят и Въвелите ги трябва да Бъдат Изправен пред МеждуНароден Трибунал и да си Понесат Отговорността!!
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 45 - "зеленият сертификат е безмислена дискриминационна мярка" - да, но "надеждата" е да изнасилят хората да се инжектират, пък за разпространение на болестта - на кой му пука.
43
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още миналата година бяха публикувани официални проучвания, че маската в затворено помещение може да предпази само за около 10-15 минути, и след това вече не действа. Обаче разни проф.ани продължават да си повтарят едно и също и да настояват за неактуалните и неработещи мерки! Що за професори си имаме?!?
42
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Маските трябва да се носят и от ваксинираните, и от преболедувалите. Защото е те могат да пренесат вируса." Т.е. зеленият сертификат е безмислена дискриминационна мярка, отнемаща права на здравите и даваща права на разнасящите ковида ваксинирани?
41
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ше не носим маска? Носим! В джоба. И това е много.
40
1
 
9
 
! Отговори
До 24 преди 2 години
Ако ще носиш маска цял ден, по-добре не я носи. За 10-20 мин.в студа вече е изпотена и нататък какво следва?
39
1
 
16
 
! Отговори
Весо преди 2 години
"Зеленият сертификат, когато го гласувахме, имах надежда, че ще се увеличи процентът на ваксинирани... - С Вашата надежда "професорке" ПРИНУДИХТЕ много хора за тоя сертификат. Фарма мафия отвсякъде.
38
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно що винаги досега се наричаха "хирургически" маски а не "антивирусни" маски. Дали има нещо общо с предназначението им и типа предпазване който осигуряват - примерно да не изплюеш бактерии в отворена рана. Но понеже е важна част от ковид бутафорията и манипулациите над психиката, се настоява много да се носят.
37
2
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Маската трябва задължително да се пере заедно с чорапите и гащетата, иначе губи свойства и спира да предпазва от ковида.
36
2
 
17
 
! Отговори
ЦАРЯТ Е ГОЛ преди 2 години
До bubba - да обясня най-просто - като за нивото на най-наивните, неинформирани и елементарни хора - ковиваксърите: "асимптоматични" преносители няма, никога не е имало и не може да има; В САЩ CDC извади резултат от 10 милиона човека с положителни тестове че само 300 са били "асимптоматични" болни от ковид, и с нито един от тях няма свързано заразяване на други хора; Да носиш "маска" докато си здрав за да предпазваш другите да не ги разболееш е типична смехотворна ковидлудост.
35
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами така е, защото файда от тия парцали няма. Най-простото нещо, ама "учените" тикви не четат.
34
3
 
19
 
! Отговори
Нане преди 2 години
А защо пък аз не трябва да дишам за да пазя некви хипохондрии... Просто да си стоят вкъщи, кат ги е страх от бацили...)))
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много важно е да носите и пчеларска маска - за да не ви ужили пчела или оса, и да носите пояс - ако има наводнение. През зимата може да носите и снегоходки, ако падне дълбок сняг. Никога не може да си прекалено защитен.
32
1
 
9
 
! Отговори
до 28 преди 2 години
ти щото знаеш какво пръскаш и какво не, като тея на входа на МОЛ-а, дето пък сканират с око QR кода :D Всички станахте лекари и вирусолози с 3 прочетени статии от Интернеда :D
31
1
 
17
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
"Все пак се реши на три месеца да се поставя бустера, слава Богу, за да се защитят хората" .........Има ли какво да добавиш... Дано, дай боже, се реши да си слагат бустера на три дена, че още повече да се защитят...