Проф. Стоилова: У нас не се спазва най-простото нещо - носенето на маска

Проблемът не е в това дали да има нови мерки, а в това дали те се спазват
4 яну 2022 17:08, Ния Христова
85
Проф. Стоилова: У нас не се спазва най-простото нещо - носенето на маска
Снимка: БГНЕС
"Проблемът не е в това дали да има нови мерки, а в това дали те се спазват. Министерство на здравеопазването, а и Главният държавен здравен инспектор се ръководят по написания от тях Национален план за справяне с пандемията". Това каза пред БНР проф. Йорданка Стоилова от катедрата по "Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации" в Медицинския университет в Пловдив и главен координатор на Експертния съвет по епидемиология.
 
"Ето например у нас не се спазва най-простото и важно нещо - правилното носене на маска. Това е въздушно-капкова инфекция и правилното ползване на маските е от голямо значение. Но хората не го правят. Маските трябва да се носят и от ваксинираните, и от преболедувалите. Защото е те могат да пренесат вируса. Така че мерките трябва да се спазват от всички", обясни проф. Стоилова.
 
"Това е големият проблем в приложната епидемиология - това, че е трудно да убедиш обществото, а с принуда не става."
Още по темата
 
"Зеленият сертификат, когато го гласувахме, имах надежда, че ще се увеличи процентът на ваксинирани. Но все още нямаме нужния процент,  включително и за бустерните дози. А за една въздушно-капкова инфекция е необходим т.нар. изчерпваща имунизация сред населението - с други думи трябва да имаме мното висок процент ваксинирани", заяви още проф. Стоилова.
 
"Все пак се реши на три месеца да се поставя бустера, слава Богу, за да се защитят хората", каза още видният епидемилог.
 
"Но ние като епидемиoлози и като медици сме много неудовлетворени от ваксинационния процес у нас. Това, че се налагат бустери, няма виновни, това са нови ваксини, това е молекулна медицина, такава е вече от десетки години медицината.
 
Не може всичко да става бързо, така е и с тези нови ваксини - в случая, единственото средство срещу пандемията са ваксините и се доказа, че те са ефективни от тежко протичане на болестта и от хоспитализации. А ще дойдат и още нови ваксини. Да, това да демотивира хората, но ваксинационният процес е сложна материя", каза още проф. Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
17
 
! Отговори
антиваксъра преди 2 години
Маска ли?!Абе имам си една от м.март 2020 год..........и си я поносвам на моменти!
29
1
 
14
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Верно маската е най простото нещо от сите мерки
28
5
 
18
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
Абсолютно вярно! Аз съм напълно здрав и съответно не нося "маска" за да си преча на дишането и да си създавам бактериални проблеми. "Маската" под устата за да се спазят бутафориите с ковидмерките, и да не мрънкат. Лятото и есента не я носех изобщо. Като ме видеха хората, и други сваляха техните ритуални парчета плат. Изведнъж се усещаха колко е глупаво.
27
3
 
21
 
! Отговори
масконос преди 2 години
Защо да нося маска, от какво пази?!
26
2
 
17
 
! Отговори
Батко преди 2 години
Баба Данче сладуранче, е време да спре да обикаля медиите и да се захване с гледане на пенсията си. Също така е редно да освободи място и на младите хора, нейното вече е изпята песен. Стига е давала акъл , знаем нейното предложение от лани - маски на открито :) ха ха, повече няма кой да им спазва мерките, нито пък да ги слушат.
25
1
 
11
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
А може и да не е така както предполагаш. Ела и ми го кажи в очите!!! Няма да се върнеш!
24
0
 
14
 
! Отговори
Слово, bubba преди 2 години
Да пръскаш нещо трябва да го имаш!!!
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Bube, кой те пита бе? Сложи си филтъра от зад, че и там хваща.
22
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Синът ви чоже и да е лепнал някаква бактериална инф от носене на маска щот тая маска не се сменя раздърпана *** и тн ако е от текстил тая маска се пере и глади ако е от хирургичните се сменя поне всеки ден струва 20стотинки Маските предвазват носете ги кскто трябва сменяйте ги
21
25
 
4
 
! Отговори
bubba преди 2 години
да го обясня по-просто, за простия антивирусняк. Маската пази ТИ да не пръскаш бацили, а не да не се заразиш. Затова вилтъра на прахосмукачката е на изхода, а не на входа, затова и хирурга носи маска, а не оперирания. Малко мозък трябва, ама навреме.
20
0
 
22
 
! Отговори
Не! преди 2 години
"Зеленият сертификат, когато го гласувахме, имах надежда, че ще се увеличи процентът на ваксинирани." Та нали точно заради него не се ваксинираме. Какво не разбрахте, не ви щем експерименталките!
19
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксърите нали носят маски и са тройно ваксинирани и спазват дистанция. Що се плашат от неваксаните? Само питам
18
0
 
20
 
! Отговори
След преди 2 години
две години, когато вече е ясна целта на мероприятието, колкото и статии и пропаганда да се прави, няма да се убедят хората, че някой им мисли доброто... Когато фактите говорят и боговете мълчат....Тези препарати са отравителство, всички по света разбраха лъжата..затова съпротивата нараства непрекъснато...
17
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не се спазва много пъти писах за неносеното на маски в автобусите и така си продължава де Днес всички ученици бяха без маски доколкото и разбрах уж имало командировани цивилни полицаи за автобусите обаче те не ходрли на работа тях кой ги контролира У нас няма спазване на минималните мерки носене на маски и дезинфекция
16
0
 
19
 
! Отговори
Нане преди 2 години
С една маска, която я пера и с чорапите преминавам до тук пландемията...пера я от време на време щот се мърси в джоба, не, че си я слагам...)))
15
1
 
20
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Айде ковивакси, дайте доводи, че маските пазят... Може би от забременяване...))
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трудно е да убедиш фармафията, че не сме се хванали на въдицата. Не става с добро.
13
0
 
18
 
! Отговори
Човек от Село преди 2 години
Нямам пари за маска
12
23
 
4
 
! Отговори
bubba преди 2 години
на простия българин дето в сърцето му е татуирано "ти па ше ми кажеш!" няма как да му обясниш кое е полезно и вредно.
11
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксърите дали се пазят от комари с решетки?