Д-р Калъчев: На Омикрон и 1000 единици антитела са му малко

Вариантът ще стане доминиращ тази седмица за София
10 яну 2022 13:00, Анисия Иванова
81

Броят на положителните проби на Омикрон у нас расте прогресивно. Специалистите очакват още в края на тази седмица новият вариант да стане доминиращ в страната. По колко проби правим за установяване на Омикрон?

"В ситуацията на сега започващия пожар няма какво да мерите антителата, слагайте бустерни дози", посочи собственикът на една от най-големите вериги лаборатории у нас д-р Недялко Калъчев в ефира на "България сутрин".

"С предишните варианти на вируса имаше антитела от порядъка на 150 единици, които бяха достатъчни за протекция. Делта качи границата на над 500. На това чудо, което в момента ни залива, и 1000 са му малко", добави Калъчев.

"В момента, извън системата на НЦЗПБ, правим проби, които са по логиката за вътрешна информация. Правим ги два пъти седмично и пускаме по около 48 проби", добави той.

Още по темата

А дали ще има недостиг на антигенни тестове, той изтъкна, че това са били сигнали от Западна Европа и САЩ.

"За ситуацията у нас може би трябва да се пита МЗ - дали има човек, който следи на ниво администрация наличностите на фирмите-доставчици, тъй като много компании се занимават с доставка на такъв тип консумативи", подчерта д-р Недялко Калъчев.

Как може да различим изследванията за Омикрон и за Делта?

"За София е безсмислено да се правят каквито и да е нови тестове. Миналата седмица направихме две различни пускания на проби за Омикрон. В първото участваха проби от цялата страна, резултатът беше нещо от порядъка на 48-50%. Направихме същото нещо с проби само за София - процентът отиде на 78%", уточни събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Омикрон ще стане доминиращ в средата на тази седмица за София и в средата на следващата за страната.

"Вече има засечена проба на човек с бустерна доза, който да е заразен с Омикрон. Логиката на бустерната доза работи - хората имат незначителни оплаквания. Хората с тях ще бъдат инфектирани, а не болни", подчерта д-р Калъчев.

Според него с доминирането на този силно заразен вариант на вируса няма да остане място за грипа.

"Очаквам скоро броят заразени ученици да доведе до това училищата да преминат отново в онлайн режим", смята Калъчев и добави, че натискът в цялата здравна система е огромен.

Според него засечената комбинация между Омикрон и Делта - Делтакрон, няма особено голямо значение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
24
 
! Отговори
ПХ преди 2 години
Ей, Собствениците на Лаборатории по света Милионери станаха и парите си не знаят, само у Бг не щът и не щът... Мъка, мъка ,Недялкоу... -))))))
10
0
 
10
 
! Отговори
12 преди 2 години
До 1. ЖИРАФ При боледуване от варицела се придобива траен имунитет, както се казва, не повтаря. Скарлатината, например повтаря. Всяко заболяване е различно.
9
1
 
29
 
! Отговори
ХАХА преди 2 години
Сега и нова смяна пропагандатори изкараха..доктор Калъчев!Хахха!Откъде ги намирате тия бе?Кантаржиев,Калъчев,Симидчиев,Мутафчиев,Кожухарова,Гломб,Тромб..!?Няма ли поне един българин Иванов,Димитров,Петров и т.н.!?
8
5
 
2
 
! Отговори
Бен Ган преди 2 години
До ЖИРАФГледам разбираш ги нещата. В коя сфера работиш? Нещо недооценено ще е? Бачкаторче?
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз пък кой е..
6
0
 
32
 
! Отговори
Хах преди 2 години
С две думи, нищо не помага срущу Омикроня, даже бустер. Но вие си сложете на всяка цена! Щото ако си с бустер, ще го изкараш с незначителни симптоми, докато ако си неваксиниран, ще го изкараш леко :)))))
5
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси пpocтото изказване! 1000 единици антитела срешу друг щам са му малко на тоя щам, да бе майна щото трябва да се изгради имунитет срещу този щам на ново! Това е като да кажеш "баси имам имунизация срещу Туберколоза, защо се разболях от Салмонела като имам необходимите антитела срешу ТУБЕРКОЛОЗА?" Щото имаш IQ на фулмастер, затова!
4
0
 
11
 
! Отговори
Калчо Калъчков преди 2 години
Когато метнеш калъч, пак не е добре.
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоа явно малко се е налапал... гр.....сна тBap
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля да ми обясните на колко часа да взимаме Бустер.
1
5
 
40
 
! Отговори
ЖИРАФ преди 2 години
Преди 20 години карах варицела - а преди 3 години детето се зарази - е, не се разболях повторно. Колко ли антитела имам срещу варицела? Дали имам някакви изобщо? Тази псевдонаука с непрекъснатото подържане на огромен брой антитела е налудничава! Антитела са необходими когато се бориш със заболяване, после е естествено да намалеят! Две седмици след като преболедувах ковид настинка, вече почти нямах антитела! И за какво да имам? Вече няма вирус с който да се борят!