Какви са страничните ефекти при бустерна доза на BioNTech и Moderna?

Оплакванията - сходни с познатите странични въздействия след основната имунизация
15 яну 2022 07:45, Петя Славова
183
Какви са страничните ефекти при бустерна доза на BioNTech и Moderna?
Снимка: БГНЕС

С появата на Омикрон специалисти съветват да се прави и бустерна доза срещу COVID-19. Като сред"бустерните" ваксини са одобрени препаратите на BioNTech/Pfizer и Moderna. Още при допускането им до употреба от Европейската служба по лекарствените средства EМА e било проверено какви въздействия има евентуална трета доза.

Още по темата

Американската агенция FDA одобрява бустерните дози с BioNTech/Pfizer още през септември 2021 за определени групи лица. Преди това е проведена клинична студия с над 300 доброволци, при които са били изследвани страничните въздействия на третата доза от т.нар. РНК-ваксини, предава "Дойче Веле".

Кои са най-честите странични ефекти от BioNTech/Pfizer?

Резултатите сочат, че честотата и тежестта на оплакванията са много сходни с познатите странични въздействия след основната имунизация. Към най-често срещаните оплаквания от бустерната доза спадат:

болки на мястото на убождането - 83%

отпадналост - 63,7%

главоболие - 48,4%

По-редки са болките в мускулите и ставите, както и втрисането. По данни на FDA, малко по-чести са оплакванията от подуване на лимфните възли под мишницата - около 5,2% от хората споменават това оплакване след втората доза Comirnaty – т.е. ваксината на BioNTech/Pfizer.

При всички засегнати реакциите от ваксинацията са се проявили в рамките на първите три дни и са отзвучали най-късно до осмия ден. Алергични реакции не са били наблюдавани.

Кои са най-разпространените страничните ефекти след бустерна доза с Moderna?

Според Европейската лекарствена агенция ЕМА, и в този случай ефектите след бустерната доза са много сходни с тези след втората доза. За разлика от основното имунизиране, при третата инжекция с препарата Spikevax на Moderna, се поставя само половин доза ваксина.

В клинично изпитание, в което са участвали 171 души, чиято основна имунизация е била с Moderna, сред хората на възраст между 18 и 65 години са били установени следните странични ефекти:

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
7
 
26
 
! Отговори
ЧЕСТИТА ДЕПОПУЛАЦИЯ преди 2 години
В официалния държавен сайт на САЩ за докладване на тежки реакции от ваксини VAERS, случаите вече минаха един милион! Към момента в САЩ са инжектирани 206 милиона, това означава че един от всеки двеста инжектирани има сериозни и тежки странични реакции от препаратите! Това са резултатите от експеримента върху хора, ЕДНО КЪМ ДВЕСТА е вероятността за тежки последствия, включително смърт и инвалидност! Страничните ефекти са изключително "редки".
47
2
 
9
 
! Отговори
Urko преди 2 години
Разболяваш се от Ковид, но година по късно.
46
0
 
14
 
! Отговори
Киро ментето преди 2 години
Цензурата е изтрила ефектите по моя заповед.
45
26
 
5
 
! Отговори
Бустериран преди 2 години
До депопулация и другите неумни. Аз пък познавам стотици ваксинирани и бустерирани и нищо им няма. Познавах и неваксинирани, отричали до последно квида, които за съжаление не са между живите.
44
0
 
17
 
! Отговори
И тука бийта спира преди 2 години
"са били установени следните странични ефекти:" - и тука бийта спира !
43
4
 
37
 
! Отговори
Мирка Нончева преди 2 години
Най-честият ефект е внезапна смърт, която се обяснява или с инфаркт или с инсулт.
42
4
 
23
 
! Отговори
ЧЕСТИТА ДЕПОПУЛАЦИЯ преди 2 години
До Богат ваксър - Толкова е лесно (освен ако си ковиваксър, неспособен да се информира сам) пишеш Carlos Tejeda в ГУГЪЛ, гледаш рекламката за бустера, четеш съобщението за смъртта му. Пишеш Rafael Silva, гледаш гордите му снимки с бустършот-лепенката, и гледаш как получава инфаркт в ефир. За Боб Сагет трябва ли да ти обяснявам как да намериш информация?
41
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гавра с хората. Бустер за вирусен щам по лек и от грип, доказва ква измама е целия този цирк.
40
1
 
11
 
! Отговори
. преди 2 години
Летални!
39
1
 
15
 
! Отговори
oтСиднейАвстралия преди 2 години
Ето ви пострадали хора от клиничните изпитания които са дисквалифицирани и случаите им са извадени от крайния резултат. Говорят пред сенатори y2u.be/L2GKPYzL_JQ
38
5
 
17
 
! Отговори
Арте преди 2 години
Вчера гледах един документален за ZZ top и погледнах в нета и какво да видя басистът починал на 72 г без причина, освен ваксинацията си преди няколко месеца...
37
4
 
16
 
! Отговори
Стар неваксан преди 2 години
Некой да го е яд, че се е набол с бъркочите?
36
1
 
15
 
! Отговори
Габи преди 2 години
До 16-Наистина рекламите за лекарсва са непрекъснато. Ако им се вярва не трябва да има болен човек. Тези реклами трябва да бъдат забранени ,както се направи с цигарите. Аз също сменям канала щом започнат. За съжаление има телевизии, които ги въртят непрекъснато
35
5
 
25
 
! Отговори
ЧЕСТИТА ДЕПОПУЛАЦИЯ преди 2 години
Боб Сагет, 65 годишен и в отлично здраве, направи страхотна демонстрация на бустършотовете. Първо си сложи бустършот на 28ми ноември - и каза, че само го наболява рамото. А на 9 януари почина. Но поне успя за 40 дни да се предпази от тежки симптоми на Омикрон настинка.
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Птя, заскусва ли днес? Май не, изяла си края на статията, до двуеточието!
33
7
 
22
 
! Отговори
ЧЕСТИТА ДЕПОПУЛАЦИЯ преди 2 години
Съседката ми (възраст под 50 години) ми направи страхотна демонстрация на псевдоваксините! Здрава и активна жена се инжектира, получи съсирек в мозъка, и след "успешна" операция е прикована на легло в будна кома! Ако й говориш, понякога мигала! Може би в отговор, може би не! Не дочака бустершота за да се препази за три месеца от тежки симптоми на Омикрон настинка.
32
6
 
20
 
! Отговори
ЧЕСТИТА ДЕПОПУЛАЦИЯ преди 2 години
Редакторът на "Ню Йорк Таймс" Карлос Техада (видима възраст 50 г.) направи страхотна демонстрация на бустършотовете. Първо си сложи бустършот и се скара на неверниците в специална телевизионна реклама колко важно и лесно е да се инжектираш с безвредните и безопасните, а по-късно съпругата му публикува във фейсбук профила му че е получил инфаркт и е починал. Но поне можеше за три месеца дя е предпазен от тежки симптоми на Омикрон настинка.
31
8
 
25
 
! Отговори
ЧЕСТИТА ДЕПОПУЛАЦИЯ преди 2 години
Бразилският телевизионен водещ Рафаел Салва (видима възраст 30-35 г.) направи страхотна демонстрация на бустършотовете по телевизията. Първо си сложи бустършот и се скара на неверниците колко важно и лесно е да се инжектираш с безвредните и безопасните, и една седмица по-късно в ефир получи инфаркт и се просна. Общо е имал пет инфаркта. Но поне за три месеца е предпазен от тежки симптоми на Омикрон настинка.
30
3
 
11
 
! Отговори
Байерн3 преди 2 години
Пропагандата с ваксините утече в канала след умрелите знаменитости. Вече рекламират Новавакс по немското радио.
29
3
 
13
 
! Отговори
Номер2 преди 2 години
И нито дума за загиналите! Може би, защото не са отговорили на въпросите!?