Какви са страничните ефекти при бустерна доза на BioNTech и Moderna?

Оплакванията - сходни с познатите странични въздействия след основната имунизация
15 яну 2022 07:45, Петя Славова
183
Какви са страничните ефекти при бустерна доза на BioNTech и Moderna?
Снимка: БГНЕС

С появата на Омикрон специалисти съветват да се прави и бустерна доза срещу COVID-19. Като сред"бустерните" ваксини са одобрени препаратите на BioNTech/Pfizer и Moderna. Още при допускането им до употреба от Европейската служба по лекарствените средства EМА e било проверено какви въздействия има евентуална трета доза.

Още по темата

Американската агенция FDA одобрява бустерните дози с BioNTech/Pfizer още през септември 2021 за определени групи лица. Преди това е проведена клинична студия с над 300 доброволци, при които са били изследвани страничните въздействия на третата доза от т.нар. РНК-ваксини, предава "Дойче Веле".

Кои са най-честите странични ефекти от BioNTech/Pfizer?

Резултатите сочат, че честотата и тежестта на оплакванията са много сходни с познатите странични въздействия след основната имунизация. Към най-често срещаните оплаквания от бустерната доза спадат:

болки на мястото на убождането - 83%

отпадналост - 63,7%

главоболие - 48,4%

По-редки са болките в мускулите и ставите, както и втрисането. По данни на FDA, малко по-чести са оплакванията от подуване на лимфните възли под мишницата - около 5,2% от хората споменават това оплакване след втората доза Comirnaty – т.е. ваксината на BioNTech/Pfizer.

При всички засегнати реакциите от ваксинацията са се проявили в рамките на първите три дни и са отзвучали най-късно до осмия ден. Алергични реакции не са били наблюдавани.

Кои са най-разпространените страничните ефекти след бустерна доза с Moderna?

Според Европейската лекарствена агенция ЕМА, и в този случай ефектите след бустерната доза са много сходни с тези след втората доза. За разлика от основното имунизиране, при третата инжекция с препарата Spikevax на Moderna, се поставя само половин доза ваксина.

В клинично изпитание, в което са участвали 171 души, чиято основна имунизация е била с Moderna, сред хората на възраст между 18 и 65 години са били установени следните странични ефекти:

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаш възпаление на лимфния възел, той не се е получил, защото си е бил там и преди ваксината
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, сега да се питам какви странични ефекти? Има ли, нема ли. Просто го изкарах и си свиркам и нищо се не питам.
26
7
 
31
 
! Отговори
набоден преди 2 години
още след първата доза - октомври, ми се получи лимфен възел и още не е минал... много съжалявам, че повярвах на пропагандата...
25
0
 
28
 
! Отговори
ЧОЧО преди 2 години
Клинично изпитание, в което са участвали 171 души, чиято основна имунизация е била с Moderna, сред хората на възраст между 18 и 65 години са били установени следните странични ефекти: е, и ??!!!! Мастилото ли ти свърши *** Пете, или ти са приспа? Да не докопа короната, че спря на половината изречение? Аман от некадърни журналисти !
24
29
 
11
 
! Отговори
Бустериран преди 2 години
Всеки ден пребряване на неумните. Май са доста повече от 80%. Останалите не се затормозяваме да вярваме в световни конспирации, живеем си спокойно живота, отговорни сме към обществото. От коментарите разбирам, че т.нар. антивакс хора са бая по-стресирани. То не е лесно да се чудиш защо земята е плоска, как да си махнеш чипа, а в същото време по форумите и от ядрена енергетика да разбираш. Бъдете здрави!
23
6
 
29
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Питайте Сосоли и лекоатлетките, които получават инфаркт. Теб ви кажат страничните ефекти
22
3
 
25
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Бионтех дава крилаааа!.....
21
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мачка ти имунитета, синдром на придобитата имунна недостатъчност в инжекцийка
20
5
 
19
 
! Отговори
oтСиднейАавстралияя преди 2 години
Ето ви пострадали хора от клиничните изпитания които са дисквалифицирани и случаите им са извадени от крайния резултат. Говорят пред сенатори https://m.youtube/watch?v=L2GKPYzL_JQ
19
8
 
3
 
! Отговори
Ivan преди 2 години
Българите направихме проучване с 34 хиляди! Браво на нас!
18
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направих си експеримент-с реща вога да изкарам поне месец. Демек ценовия скок не ме касае, НО противокороносните маски ми ббъркат в здравето. Маски и ваксини вън.
17
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едните направили проучване с 300 човека, другите с 170 и всичко е точно а какво ще се случи в дългосрочен план, никой не знае.
16
7
 
11
 
! Отговори
До ,,Стар неваксан, преди 2 години
Жена ти била вечно тъжна?Ами зарадвай я с нещо в леглото, дядка. Събота сутринта е. Семейните хора правят як секс по това време. После хапват кекс.
15
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1 АнонименНе стига, че си се ваксинирал четири пъти ами си са и дрогирал в ранни зори за да неусетиш момента в който ще заминеш на оня свят а тоя момент е вече дошъл и тия дни си пътник към отвъдното . чао
14
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко ,,опасни,, странични ефекти, брей. Направо апокалипсис. А дето в страшни мъки починаха хиляди българи, нищо, а.?
13
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, какви са страничните ефекти тепърва ще узнаваме. Какъво се питате. Опитните мишлета ще кажат. Ама Аргирова има впечатления.
12
10
 
44
 
! Отговори
Стар неваксан преди 2 години
Жена ми работи в училище и се набоде от страх с 3 файзера и е постоянно отпаднала, ляга да спи с кокошките, по цял лен подсмърча, кашля и киха и да ме е заразила 100 пъти, ако не противодействам с отлежало червено вино и чад пад ракийка.
11
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Игли пълни със смърт - това са!
10
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са и всякакви, за съжаление... Поразяват целия организъм на жертвите- клетки, тъкани, органи, системи. Знаят се, но фармафашистите ги отричат и бягат от отговорност.
9
0
 
11
 
! Отговори
Ralica преди 2 години
До Анонимен 1 - Много си ***, чак вониш от простотия.