Педиатър: Омикрон започва като банална хрема

Може да предизвика ларингит при децата, заяви д-р Лисички
19 яну 2022 10:27, Ния Христова
40
Педиатър: Омикрон започва като банална хрема
Снимка: Pixabay
"Вариантът Омикрон има няколко особености. Първо засяга много по-лесно децата, в световен мащаб над 40% от всички хоспитализирани деца са под 1-годишна възраст", заяви пред bTV д-р Калин Личиски, началник по педиатрия в болница "Токуда". 
 
"В болницата има разкрити 10 COVID легла, а от тях 6 са заети. Пет от децата са на възраст от 1-2 месеца", допълни д-р Лисички.
 
"Като протичане заболяването започва с банална хрема - запушен нос, дразнене на гърлото и кихане. Температурата не е задължителна и тя е относително кратка. Спират обаче да се хранят тези деца", обясни педиатърът.
Още по темата
 
Той обясни още, че лекуването протича в зависимост от състоянието им. 
 
Друга особеност на този вариант е развитието на ларингит.
 
"Това заболяване обикновено започва доста драматимно - нощно време с лаеща кашлица и задух, затруднено поемане на въздух, но с благоприятна прогноза", обясни още д-р Лисички.
 
"Родителите трябва да се притесняват, когато има промяна в честотата на дишането, ако се промени цветът на устните или на лицето и стане синкав - тогава липсва кислород, ако децата по-трудно от обичайното влизат в контакт и са замаяни - всичко това са алармиращи симптоми", допълни лекарят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: българина Не знам защо и кой предизвика внушението, че грипът било леко заболяване? Е как тогава се е появила пандемията от испанския грип, когато са умрели сигурно над 50 милиона души по света - много повече отколкото сега от коронавируса? За сведение - доказано е вече, че щамът причинил пандемията е същия като сегашния грипен щам H1N1. Всички грипни щамове и днес причиняват тежко заболяване сред много хора, а много от тях стигат до бронхопневмония и умират. Как може да е "грипче"?!
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омикрона започва като банална хрема, а, баналната хрема вече започва като апокалипсис.
14
2
 
18
 
! Отговори
Colombo преди 2 години
Не знам тия глупости къде ги чете!! Сега сме болни от Омикрон, детето го донесе от градината. Имаше само температура и то само 2 нощи. Няма хрема, няма кашлица, тя е игрива, жива. При нас е по-тежко протичането- силно главоболие, болки в мускулите, липса на апетит, променлива температура, но минава в рамките на ден, но това е в Мюнхен, незнам как протича в България, сигурно пръскат с други препарати 🤣
13
0
 
13
 
! Отговори
однако преди 2 години
болен-здрав, никога не съм имал нищо против словосъчетанието "сибирски студ", но не съм съгласен със "сибирски вятър". Обикновеният зимен сибирски ден се характеризира с много слънце, ясно безоблачно небе, смразяващи температури на въздуха и отсъствие на вятър. Яркото слънце и безветрието създават такова позитивно настроение, че добре облеченият човек не обръща внимание на минус 35 градуса на въздуха.
12
0
 
4
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 2 години
До: Търчим за ваксина (номер 1) Има общо седем известни вида (щамове) коронавируси които причиняват заболявания при човека. Четири от тях - HCoV-NL63, HCoV-229E, HCoV-OC43 и HCoV-HKU1 причиняват т.нар. обикновена (банална) настинка. Останалите - MERS-CoV, SARS-CoV-1 и SARS-CoV-2 причиняват тежко заболяване на долните дихателни пътища, белите дробове и често се стига до бронхопневмония и фатален край.Интересно дали сегашните ваксини ни предпазват изобщо от всякакви настинки?
11
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като ви чета коментарите, май правилно, че нищо не са ви казали за Чернобил.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
-Докторе, като ми мине омикрона и ларингита, ще мога ли да пея? -Разбира се! -Чудесно, защото до сега не можех!
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той така и свършва неусетно. Грипче. Преди го пишеха в извинителните бележки ОРВИ - ото рино вирусна инфекция. Сега е просто КОВИД срещу заплащане.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омикрон започва като банална хрема и приключва като банален ринит.
7
2
 
5
 
! Отговори
доктор Хаус преди 2 години
До: номер 6 От смях ли?
6
2
 
11
 
! Отговори
болен-здрав преди 2 години
Ми аз си имам хроничен фарингит. Още като бях много малък, след като ми извадиха сливиците, гърлото ми стана постоянно зачервено, без дори нищо да ме боли. И като ме мързеше да ходя на училище, отивам при училищната лекарка и казвам че съм болен че ме боли гърлото, тя като го види и веднага ми дава извинителна бележка!Сега ме обрули сибирския вятър, който си беше направо леден и пак настинах.И да, имам "ларингит", гласът ми падна. Голяма трагедия! Не мога да пея! Но ще ми мине за няколко дни.
5
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужас! Онзи ден кихнах два пъти! Сигурно е бил омикроня. Ша омра!
4
3
 
14
 
! Отговори
до 3 преди 2 години
Не, преди коронавируса нямаше никакви настинки, всички бяхме здрави като кремък!Така поне ни внушават сега докторите.
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хремата идва по-късно - след третия ден. Първо е температурата, болките в тялото, главоболието.
2
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам хроничен синузит, при променливо и влажно време винаги се проявява с хрема или болки в синусите. Трябва ли всичко даже Омикрон? Преди Ковида понеже нямаше сезон ни настинки, респираторни вируси и грипове.
1
6
 
23
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
То и пЛандемията започна банално, най-вече с изкупуването на тоалетната хартия от магазините!