Доц. Кунчев: Очакваме в следващите две-три седмици да достигне пикът на вълната

Най-вероятно това ще е последната вълна
20 яну 2022 18:23, Нели Христова
94
Доц. Кунчев: Очакваме в следващите две-три седмици да достигне пикът на вълната
Снимка: БГНЕС

Много е вероятно това да е последната вълна. Ако Омикрон върви в същата посока, която се очаква чисто еволюционно, да се приспособява към човешкия организъм, да, ще имаме проблеми с него. Но в края на краищата ако процентът на хора, които се нуждаят от болнично лечение е нисък, това не е чак такъв проблем за здравната система. Това заяви главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, който беше изслушан в комисията по туризъм, предаде репортер на БГНЕС.

Тази вълна няма да засегне здравната система, а икономиката. Високата заболеваемост започна от областите Благоевград и Смолян, поради наличието на ски центровете. В рамките до края на февруари нещата трябва да тръгнат към нормализиране, добави Кунчев.

„Всички опити да се вкара епидемичният процес в някакви математически показатели, никъде по света не са успешни“, каза още Кунчев.

„Най-много починали има във възрастовата група 70-79 години, те са 37%, 60-69 години, те са 24%, 80-89 години-21%. При лица в активна възраст от 18-59 години починалите са 14%, има и 17 регистрирани смъртни случаи при деца“, отчете Кунчев.

Той подчерта, че ръстът на болните е 60% за една седмица. „Нараства броят на хоспитализираните лица, като в последните 14 дни, 7 568 лица са постъпили за болнично лечение, спрямо 4715 за последните две седмици. Ръстът на болните е 60% за една седмица. За последните 14 дни 510 пациенти са постъпили в интензивно отделение, а за предходните седмици 301. Това е чисто статистическата страна на въпроса, изненада наистина няма. Това, което очаквахме се случи”, каза Кунчев.

Мерките за контрол на влизащи в страната са намалени, защото новият щам вече е тук и той не може да бъде спрян с граничен контрол.

„Очакваме в следващите две-три седмици да достигне пикът на вълната, ние предприехме мерки за облекчаване на режима за влизане в страната на граждани на страни от „червената зона“, когато страната има интензивна циркулация на вируса, не е толкова съществено какво се внася. Съобразяваме се с нивото на ваксинация в отделни страни. Беше облекчен и режимът на влизане на хора от съседни страни. Смятаме, че за ситуацията, която се намираме има един адекватен здравен контрол“, категоричен е Кунчев.

„Осъзнавам в каква голяма степен туризмът беше засегнат и до каква степен икономическите субекти в тази сфера страдат. Затова сме отворени за диалог и се опитваме да избегнем резките промени, да има предвидимост на действията, затова отложихме влизането в сила на тази заповед. Другите мерки за образование и заведения ще влезнат в сила от 26-ти с близо седмица отлагане, за да има възможност за подготовка“, каза Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чува се,че идва край на този Цирк,но на мен лично ми се иска да не спира дакото вакснатите не си получат всичките планувани дози.
60
0
 
17
 
! Отговори
Информация преди 2 години
Френски съд отказва иск на роднини на умрял от ваксина с аргумент, че това е експериментална ваксина. Тоест, приравнява се ваксинация с Ковид до самоубийство.
59
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мога ли да вляза в Лидъл без маска вече, или пак ще ме глобят?
58
0
 
17
 
! Отговори
Стар комумяга преди 2 години
Кунчо, Народен съд му е майката! Жив вирус няма да остане, запомни...
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се хаби Кунчо, черни чували вече има! Помниш друже, как се бе загрижила, че няма чували за умрелите и детските площадки щели да са морги? Не е късно, но на лъжливи овчар чета да им е яка гърбината
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев толкова си досаден, че няма на къде.Киро помисли за пенсионирането му.
55
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"И какво ви е крив Кунчев? Вие сте неваксинирани, вие пълните болниците, вие умирате. Сами сте си виновни!" ... за съжаление си човече!
54
0
 
10
 
! Отговори
Харабейшио преди 2 години
Кунчо е ***!
53
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сваляйте маските. Ще пъпчасате. Освен това спират кислорода.
52
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цирка свърши
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде утре като се събудиш друго а какво ще каже за прилаганите ваксини сега дето са с изтекъл но продължен срок с които сега се бодат българите
50
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Злобни, по-злобни, най-злобни-българи. Няма ковид, има 5g,пръскатни от самолети. Нахлуват в магазините, училищата в градския транспорт без маски. Иска да живее *** свободен, но не желае да спазва правила. Ей, не живеете само вие в тази държава.
49
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омръзнахте ни с тоя грип и ни съсипахте живота.
48
2
 
18
 
! Отговори
До 48 преди 2 години
Живи сме бе. Уморихте пенсиите от алчност и некадърност.
47
1
 
4
 
! Отговори
Виготура преди 2 години
в Ълната!!!
46
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво ви е крив Кунчев? Вие сте неваксинирани, вие пълните болниците, вие умирате. Сами сте си виновни!
45
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да. Омикронът е лек само за ваксинираните.
44
1
 
36
 
! Отговори
Апокалипто преди 2 години
Аз очаквам скоро да ви стигне пикът на обезумялата гладна вълна от хора,прогледнали какъв го натворихте за 2 години под диктата на западните фашаги,напълнили лакомите ви усти с милиони да бъквате всеки ден паника и страх...
43
2
 
29
 
! Отговори
Последният бустер преди 2 години
Януарска сметка за ток - 1000лв. Празният поглед на ваксиниран с изтекъл сертификат - безценно. Някои неща не можеш да купиш с пари. Да живее зеленият сертификат!
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този на снимката не е Кунчев. Докарали са същата келява брада, обаче очите са по-кривогледи от оригинала. Не вярвайте на двойника!