Статистиката: Какви са сигналите за увреждане след ваксина срещу COVID-19?

В Германия са подадени над 1200 молби за обезщетения заради вреди
20 яну 2022 07:10, Петя Славова
280
Статистиката: Какви са сигналите за увреждане след ваксина срещу COVID-19?
Снимка: БГНЕС

От началото на пандемията в Германия са подадени над 1200 молби за обезщетения заради вреди, евентуално свързани с ваксинацията срещу COVID-19. По данни на "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" до момента решение е взето само по 54 от тях.

Още по темата

От тях са потвърдени 18, а 30 са отхвърлени, 3 са предадени на друга инстанция, от чиято компетентност зависи решаването на случая, а един от случаите е приключен по други причини. За останалите два случая няма налична информация, предава "Дойче Веле". Не са известни и подробности за тежестта на уврежданията или размера на обезщетенията.

Абсолютният брой не дава пълноценна информация за риска от ваксините

Щети от ваксинация, според германския Закон за защита от инфекции, представляват „здравни и икономически последици от увреждания, които са настъпили в резултат на необичайно силни реакции от ваксините, надхвърлящи обичайните“. Към тях не спадат общоизвестните странични ефекти като главоболие, втрисане или висока температура.

Общият брой подобни молби за обезщетения не дава пълноценна информация за риска от ваксините. Той може да бъде изчислен само като съотношение към общия брой ваксинации. В Германия са поставени над 155 милиона дози от ваксините срещу коронавирус. Това значи, че на всеки 125 000 имунизации е подавано по едно заявление за обезщетение от неблагоприятни странични ефекти.

Оценката на риска трябва да се прави в съотношение с ползата от ваксините. Данните до момента сочат, че малцинството германци, които не са ваксинирани, съставляват мнозинството от пациентите в интензивните отделения. „Според досегашните данни, сериозните странични ефекти са много редки и не променят положителното съотношение между ползата и риска от ваксините“, се казва в последния доклад на института „Пол Ерлих“, който отговаря за безопасността на ваксините в Германия.  

Антиваксъри използват данните за насаждане на страх

Но всичко това бива напълно игнорирано, когато някои използват броя на страничните ефекти като средство за насаждане на страх. Подобно развитие наблюдавахме в Австрия миналата седмица. По данни на обществената медия ORF до края на 2021 година в Австрия 370 души са подали заявление за обезщетение след страничен ефект от ваксинация.

Сред изброените случаи има както безобидни реакции, така и по-сериозни медицински заболявания като миокардити и тромбози. Практиката показва, че около 10 до 15 процента от заявленията получават положителен отговор, заяви преди ORF инфекционистът Хервих Коларич.

Трябва да се има предвид, че при подадеди 350 заявления се пада по едно оплакване на всеки 50 000 ваксинации, подчерта експертът. Във всеки един от случаите трябва да се изискват медицински експертизи, за да се провери каква е вероятността уврежданията на здравето да са наистина от ваксината.

Но в социалните мрежи скептиците към ваксините използват абсолютния брой на тези заявления, за да предизвикат страх от странични реакции. С подвеждаща информация за предполагаеми смъртни случаи от ваксинация също се прави опит тя да бъде представена като опасна. Необходимо е обаче първо да се докаже причинно-следствената връзка между ваксината и уврежданията.

Съмнителни случаи се докладват като проверени

Случаи на некоректно използване на данните има в цял свят. В САЩ уебсайтът WorldNetDaily's съобщава броя на все още непроверените предполагаеми случаи на вреди, причинени от ваксинацията, и твърди, че всички те са потвърдени. Проверката на фактите класифицира това като невярно. Всички докладвани съмнителни случаи на въпросния сайт са изброени в базата данни - независимо дали са правдоподобни. Освен това противниците на ваксинацията призовават в различни платформи и канали да се съобщава за предполагаеми странични ефекти.

„Може да съм ваксиниран, а после да бъда блъснат от кола“, но това не означава, че смъртта е в резултат на ваксинирането, дава пример Даниел Салмън, директор на Института за безопасност на ваксините към университета „Джонс Хопкинс“.

Всеки докладван случай трябва да бъде проверен конкретно, за да се направи сериозна оценка на рисковете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
3
 
17
 
! Отговори
Istinata преди 2 години
*** лъжливи медии. Оплакванията са БЕЗБРОЙ. Всичко е лъжа, всичко, както едно време по време на комунизма. Колкото вярна неше информацията тогава, толкова и сега. Ми нали пак искате да го правите комунизъм бе!
178
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Пилците се броят напролет , ако не тази-другата.
177
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Оценката на риска трябва да се прави в съотношение с ползата от ваксините", докато не пострада някой твой близък.. и тогава съвсем друга песен ще пееш.
176
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Пишете глупости пък после се питайте защо българите не се ваксинират. DNES.BG e най-долния новинарски сайд." - Кое са глупостите? Че ваксините увреждат хората и ги убиват ли? Това, че ти искаш нещо не означава, че то е истина. Иска ти се да няма такива неща, защото си ваксиниран, но е факт, че вече има много починали и увредени хора. Колко от тях са подали сигнал е съвсем друг въпрос. Чел съм в разни статии, че в такива ситуации само 1% от пострадалите се оплакват. Сметни си сам... Честито!
175
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквито и да са няма да ги научите от тук
174
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко елементарна манипулация хаха В Германия били поставени 155 млн. ваксини и на всеки 125 000 имунизации имало оплакване. Да, но тези ваксини са поставени на 3 пъти по-малко хора т.е. на всеки 40-50 000 човека се е оплакал някой, а колко не са се оплакали и колко са умряли, без роднините им да се досетят, че е от ваксината? Както знаем последното нещо, което би минало през главата на един ваксър е, че проблемите му със здравето му имат нещо общо с ваксината срещу Ковид?
173
1
 
7
 
! Отговори
Нова Зеландия преди 2 години
Да коментират Нова Зеландия, където от Март до Октомври нямат почти никакъв ковид, но пък си се ваксинират. Съответно човек като насложи графиката на броя поставени ваксини и броя умрели хора за страната и корелация 100%. Ако не вярвате потърсете: Hatchardreport Relationship Between Covid-19 Vaccination and All Cause Mortality
172
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко жалби са подали българите? Николко, защото си знаят, че те са си виновни предварително...Защото тук осъдени и лишени от права лекари няма, защото здравеопазванито ни е свещена крава и виновни са винаги пациентите. Така вероятно е в цитираните страни - трябва да имаш пари и търпение, за да осъдиш медмафията...Но въпреки всичко трябва да се информират, да се засипват с информация отговорните за проваленото здраве и смъртта на вярващите.
171
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви увреждания?! Нали са "тествани и безопасни"....
170
3
 
13
 
! Отговори
Cъгласен преди 2 години
С мненията на Фюрера. Хората в България трябва да разсъждават по-трезво и да не се подвеждат от самодейни "специалисти".
169
20
 
11
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До Оберщурмбанфюрер Винаги съм казвал, че в страна, в която една врачка беше национална фигура, има цели телевизии с ясновидци, хората ходят да им леят куршум и да им бабуват, вместо да ходят на лекар, и имат по няколко годишни фестивала за гоненето на злидухове, няма място за цивилизация и наука. Там властва неграмотност и безхаберие. Затова и политически са на дъното, защото са лесни за манипулация.
168
35
 
14
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен ТОЧНО. Купваш си зелен сертификат за 300 лева, с който гарантираш, че си имунизиран, заминаваш за Западна Европа или САЩ, или няъде си, гепи те Ковид - щото нямало такава болест - и логично ритваш камбаната. При пост мортум анализ на кръвта се оказва, че умрелият (умрелите) НЕ са били никога имунизирани срещу Ковид, сиреч са пътували с фалшиф Сертификат и са платили 300 лева за погребението си. Точка.
167
17
 
16
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Нищо ново --- И не само това. Когато им отворите очите, за да видят истината, те казват, че това е неистина. Същите хора положително вярват в Дядо Мраз, Баба Яга и как Световното правителство от Масони съкращава животът им чрез пръскане от въздуха (кемтрейли), инжектиране на чипове и умишлено заразяване с Ковид. Когато живеех в България нямаше толкова хора с изкривена психика, логика и образование.
166
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много сте ми забавни с починалите от КОВИД ваксинирани. Такъв случай сигурно е 1/100000. У нас, разбира се, ваксинираните починали са от тези със сертификатите от по 300лв..
165
5
 
16
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
В началото на 1990 ме изписаха от психиатрията с името НРБ. Оттогава съм ОК, но явно има още недоизлекувани.
164
4
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До До Нищо ново "Значи казваш, че "детето е прието с Ковид след ваксината"?!? Дано някога научим истината каква е. Но дълбоко се съмнявам. Аз не разпространявам "фалшиви новини", а споделям информация." Разбира се, че разпространяваш фалшиви новини, тъй като твърдиш, че детето е починало от ваксината, а в статията, която цитираш не пише нищо такова. Нарочно пропусна и това, че детето е прието с КОВИД. Оттам нататък виждам, че изпадаш в конспирации от типа "никога няма да разберем, но е така".
163
1
 
5
 
! Отговори
До 176 преди 2 години
На психиатър ходил ли си? Вземи да отидеш!
162
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 171/173 Активно спортувам и изглеждам по-добре, откогато ти НЯКОГА си изглеждал или ЩЕ изглеждаш. Единственото спасение на такива перковци като теб е, че се криете зад екрана. Ако видиш на какъв човек говориш ТИ ще се скриеш в "дупката си" (впрочем, живея в доста просторен дом).
161
14
 
11
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До До 171/173 --- Имунизиран съм два пъти, имам и трета бустърна доза, имунизиран съм и срещу грип, както моя милост така и семейството ми и до ДНЕС никой от нас не се е разболял. От всички имунизирани в организацията, в която работя, не съм чул някой да е умрал или разболял. Това е положението.
160
11
 
7
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До 170 / До 168 --- Нема страшно. И един мой колега в Германия говореше така и вече не е между нас. Мир на душата му.