Статистиката: Какви са сигналите за увреждане след ваксина срещу COVID-19?

В Германия са подадени над 1200 молби за обезщетения заради вреди
20 яну 2022 07:10, Петя Славова
280
Статистиката: Какви са сигналите за увреждане след ваксина срещу COVID-19?
Снимка: БГНЕС

От началото на пандемията в Германия са подадени над 1200 молби за обезщетения заради вреди, евентуално свързани с ваксинацията срещу COVID-19. По данни на "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" до момента решение е взето само по 54 от тях.

Още по темата

От тях са потвърдени 18, а 30 са отхвърлени, 3 са предадени на друга инстанция, от чиято компетентност зависи решаването на случая, а един от случаите е приключен по други причини. За останалите два случая няма налична информация, предава "Дойче Веле". Не са известни и подробности за тежестта на уврежданията или размера на обезщетенията.

Абсолютният брой не дава пълноценна информация за риска от ваксините

Щети от ваксинация, според германския Закон за защита от инфекции, представляват „здравни и икономически последици от увреждания, които са настъпили в резултат на необичайно силни реакции от ваксините, надхвърлящи обичайните“. Към тях не спадат общоизвестните странични ефекти като главоболие, втрисане или висока температура.

Общият брой подобни молби за обезщетения не дава пълноценна информация за риска от ваксините. Той може да бъде изчислен само като съотношение към общия брой ваксинации. В Германия са поставени над 155 милиона дози от ваксините срещу коронавирус. Това значи, че на всеки 125 000 имунизации е подавано по едно заявление за обезщетение от неблагоприятни странични ефекти.

Оценката на риска трябва да се прави в съотношение с ползата от ваксините. Данните до момента сочат, че малцинството германци, които не са ваксинирани, съставляват мнозинството от пациентите в интензивните отделения. „Според досегашните данни, сериозните странични ефекти са много редки и не променят положителното съотношение между ползата и риска от ваксините“, се казва в последния доклад на института „Пол Ерлих“, който отговаря за безопасността на ваксините в Германия.  

Антиваксъри използват данните за насаждане на страх

Но всичко това бива напълно игнорирано, когато някои използват броя на страничните ефекти като средство за насаждане на страх. Подобно развитие наблюдавахме в Австрия миналата седмица. По данни на обществената медия ORF до края на 2021 година в Австрия 370 души са подали заявление за обезщетение след страничен ефект от ваксинация.

Сред изброените случаи има както безобидни реакции, така и по-сериозни медицински заболявания като миокардити и тромбози. Практиката показва, че около 10 до 15 процента от заявленията получават положителен отговор, заяви преди ORF инфекционистът Хервих Коларич.

Трябва да се има предвид, че при подадеди 350 заявления се пада по едно оплакване на всеки 50 000 ваксинации, подчерта експертът. Във всеки един от случаите трябва да се изискват медицински експертизи, за да се провери каква е вероятността уврежданията на здравето да са наистина от ваксината.

Но в социалните мрежи скептиците към ваксините използват абсолютния брой на тези заявления, за да предизвикат страх от странични реакции. С подвеждаща информация за предполагаеми смъртни случаи от ваксинация също се прави опит тя да бъде представена като опасна. Необходимо е обаче първо да се докаже причинно-следствената връзка между ваксината и уврежданията.

Съмнителни случаи се докладват като проверени

Случаи на некоректно използване на данните има в цял свят. В САЩ уебсайтът WorldNetDaily's съобщава броя на все още непроверените предполагаеми случаи на вреди, причинени от ваксинацията, и твърди, че всички те са потвърдени. Проверката на фактите класифицира това като невярно. Всички докладвани съмнителни случаи на въпросния сайт са изброени в базата данни - независимо дали са правдоподобни. Освен това противниците на ваксинацията призовават в различни платформи и канали да се съобщава за предполагаеми странични ефекти.

„Може да съм ваксиниран, а после да бъда блъснат от кола“, но това не означава, че смъртта е в резултат на ваксинирането, дава пример Даниел Салмън, директор на Института за безопасност на ваксините към университета „Джонс Хопкинс“.

Всеки докладван случай трябва да бъде проверен конкретно, за да се направи сериозна оценка на рисковете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
16
 
4
 
! Отговори
Антонч Ехов преди 2 години
Не ти трябва да си умен и да имаш много информация, за каквото и да става дума- гледай какво правят българи, роми, северномакедонци, косовари, сърби, и без да му мислиш, прави точно обратното, няма да съжаляваш.
98
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Ваксините водят невро-дегенеративни заболявания .. Ще се навъдят слабоумници" ....... Вече са се навъдили - погледни в огледалото ....
97
2
 
15
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Много пари има в тия ваксини,ей...А за пари,човек прави всичко!
96
17
 
8
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
Антиваксърът е ***, доказано. Не вижда по-далеч от носа си. В общия случай е слабо образован в останалите с купена диплома или едвам избутал. IQ обикновено под 80.
95
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните се заразяват и разнасят заразата. Децата не се разболяват от КОВИД, но ги насилват да се ваксинират за да пазят бабите и дядовците си. Това ако не е мало умие, здраве му кажи. Обаче ваксърите го наричат "наука".
94
0
 
22
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Достатъчен сигнал е, че хора с по две дози + бустерна са позитивни, под карантина.
93
1
 
24
 
! Отговори
Еквилибристики! преди 2 години
Няма никаква наука в горната публикация! НИКАКВА! Само някакви хора се упражняват на реторика с надеждата едни други да им повярват без никакво основание! СМЯХ!
92
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тенис-турнирчето, където не щяха нежинжектирани, вече окапаха трима, нали? Засега няма умрели поне
91
4
 
25
 
! Отговори
До Чочев преди 2 години
Ако ваксинирането си заслужаваше, нямаше да има нужда да убеждавате никой. Сами щяхме да се наредим на опашка. Вие самите не сте убедени, а просто се надъхвате един друг, защото е трудно да се помирите с простата истина, че извършихте една от най-големите въжможни простотии, да се изгаврите със собственото си здраве, с природата и науката, в угода на алчни корпорации и корумпирани правителства под давление на страх, внушен по телевизора.
90
4
 
5
 
! Отговори
Станишката преди 2 години
Добро Утро! При 3-4 дози ще има поне един починал от ваксината или с много тежки здравни последствия, за леки и средни увреждания не говорим. Всеки да си сметне сам за какво става дума, и рова е само върха на айсберга!
89
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 106 - запознай се как работи VAERS, вкарването на неверни данни е федерално престъпление, попълва се от лекар и се вкарва изобилие от информация, включително партиден номер на инжекцията. *** вкарай нещо и пусни тук номера на регистрацията, да видим.
88
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Люк Монтание бил изпушил старец, а Петрунов, Аргирова и Александрова са бодри младежи! Ама всеки мери от собствената си камбанария.
87
13
 
5
 
! Отговори
Джобай Дън преди 2 години
Една от хитринките на властите спрямо обществата е, тезата, че ваксинацията е в интерес на обществото, а не само на индивида. Твърдо йок, пази конкретния човек ваксината, и то ако не е безнадеждно болен 86-годишен, такива само развалят успеваемостта на ваксините, и дават терен на *** Гъров и компания да аргументират лудостта си.
86
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ви разделиха на едни срещу други, и вие клъвнахте. Заслужавате съдбата си. :)
85
3
 
21
 
! Отговори
До Чочев преди 2 години
Всеки, който се чувства застрашен от вируса може да се ваксинира.... Защо трябва да тормозят абсолютно всички, като тези, които са се ваксинирали вече са "защитени"...? Това разбира ли ти го празната кратуна? Защо хоспитализират ваксинирани...? Всеки ден по 20 %...
84
3
 
17
 
! Отговори
трезвен мистик преди 2 години
До пияница мистикТака е. Но при ваксината за тетанус е ясно че помага, а при тази почти нищо не е ясно. А се прилага със силата на утвърдена ваксина.
83
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се забрани на болниците да приемат ваксинирани. При тях боледуването протича "леко" според Кунчев и компания.
82
5
 
15
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 2 години
В официалния държавен сайт на САЩ за докладване на тежки реакции от ваксини VAERS, случаите вече минаха един милион! Към момента в САЩ са инжектирани 206 милиона, това означава че един от всеки двеста инжектирани има сериозни и тежки странични реакции от препаратите! Това са резултатите от експеримента върху хора, ЕДНО КЪМ ДВЕСТА е вероятността за тежки последствия, включително смърт и инвалидност! 51% от всички докладвани тежки реакции към ваксини са от едната година приложение на ковид-ваксини
81
17
 
7
 
! Отговори
Чочев преди 2 години
Може да се задавиш с бобено зърно, но това не е пречка за хората да консумират любимия си боб. Докъде се докарахме, сума ти умствен потенциал е впрегнат да убеждава мал оумните да се ваксинират, сякаш това не е за тяхна сметка, която ще платят, ако не младите антиваксъри, то родителите и дядовци и баби, които са на същия акъл.
80
7
 
18
 
! Отговори
До 84 преди 2 години
Ти си по-компетентен от откривателя на СПИН и нобелов лауреат проф. Люк Монтание, от проф. Чорбанов, от проф. Мангъров и от цяла плеада елитни вирусолози, имунолози, биолози, фармацефти, лекари на първа линия... които са откровени антиваксъри по новите критерии. Е, ние некомпетентните ще слушаме тях. Вие си слушайте Радка и Витанов.