Статистиката: Какви са сигналите за увреждане след ваксина срещу COVID-19?

В Германия са подадени над 1200 молби за обезщетения заради вреди
20 яну 2022 07:10, Петя Славова
280
Статистиката: Какви са сигналите за увреждане след ваксина срещу COVID-19?
Снимка: БГНЕС

От началото на пандемията в Германия са подадени над 1200 молби за обезщетения заради вреди, евентуално свързани с ваксинацията срещу COVID-19. По данни на "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" до момента решение е взето само по 54 от тях.

Още по темата

От тях са потвърдени 18, а 30 са отхвърлени, 3 са предадени на друга инстанция, от чиято компетентност зависи решаването на случая, а един от случаите е приключен по други причини. За останалите два случая няма налична информация, предава "Дойче Веле". Не са известни и подробности за тежестта на уврежданията или размера на обезщетенията.

Абсолютният брой не дава пълноценна информация за риска от ваксините

Щети от ваксинация, според германския Закон за защита от инфекции, представляват „здравни и икономически последици от увреждания, които са настъпили в резултат на необичайно силни реакции от ваксините, надхвърлящи обичайните“. Към тях не спадат общоизвестните странични ефекти като главоболие, втрисане или висока температура.

Общият брой подобни молби за обезщетения не дава пълноценна информация за риска от ваксините. Той може да бъде изчислен само като съотношение към общия брой ваксинации. В Германия са поставени над 155 милиона дози от ваксините срещу коронавирус. Това значи, че на всеки 125 000 имунизации е подавано по едно заявление за обезщетение от неблагоприятни странични ефекти.

Оценката на риска трябва да се прави в съотношение с ползата от ваксините. Данните до момента сочат, че малцинството германци, които не са ваксинирани, съставляват мнозинството от пациентите в интензивните отделения. „Според досегашните данни, сериозните странични ефекти са много редки и не променят положителното съотношение между ползата и риска от ваксините“, се казва в последния доклад на института „Пол Ерлих“, който отговаря за безопасността на ваксините в Германия.  

Антиваксъри използват данните за насаждане на страх

Но всичко това бива напълно игнорирано, когато някои използват броя на страничните ефекти като средство за насаждане на страх. Подобно развитие наблюдавахме в Австрия миналата седмица. По данни на обществената медия ORF до края на 2021 година в Австрия 370 души са подали заявление за обезщетение след страничен ефект от ваксинация.

Сред изброените случаи има както безобидни реакции, така и по-сериозни медицински заболявания като миокардити и тромбози. Практиката показва, че около 10 до 15 процента от заявленията получават положителен отговор, заяви преди ORF инфекционистът Хервих Коларич.

Трябва да се има предвид, че при подадеди 350 заявления се пада по едно оплакване на всеки 50 000 ваксинации, подчерта експертът. Във всеки един от случаите трябва да се изискват медицински експертизи, за да се провери каква е вероятността уврежданията на здравето да са наистина от ваксината.

Но в социалните мрежи скептиците към ваксините използват абсолютния брой на тези заявления, за да предизвикат страх от странични реакции. С подвеждаща информация за предполагаеми смъртни случаи от ваксинация също се прави опит тя да бъде представена като опасна. Необходимо е обаче първо да се докаже причинно-следствената връзка между ваксината и уврежданията.

Съмнителни случаи се докладват като проверени

Случаи на некоректно използване на данните има в цял свят. В САЩ уебсайтът WorldNetDaily's съобщава броя на все още непроверените предполагаеми случаи на вреди, причинени от ваксинацията, и твърди, че всички те са потвърдени. Проверката на фактите класифицира това като невярно. Всички докладвани съмнителни случаи на въпросния сайт са изброени в базата данни - независимо дали са правдоподобни. Освен това противниците на ваксинацията призовават в различни платформи и канали да се съобщава за предполагаеми странични ефекти.

„Може да съм ваксиниран, а после да бъда блъснат от кола“, но това не означава, че смъртта е в резултат на ваксинирането, дава пример Даниел Салмън, директор на Института за безопасност на ваксините към университета „Джонс Хопкинс“.

Всеки докладван случай трябва да бъде проверен конкретно, за да се направи сериозна оценка на рисковете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
3
 
11
 
! Отговори
така де преди 2 години
Докато не мине тестовия период на отварата няма да разберем за всички странични ефекти. Остават 8 години....тик так.
118
4
 
17
 
! Отговори
До Нищо ново преди 2 години
Върви го обясни на семейството на загиналото 6-годишното момче, което почина седмица след ваксинация с доза на Файзер в Португалия.
117
3
 
20
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Статистиката е, че фарма-мафията излъга всички. И сега дори да обърнат палачинката, вече няма да има кой да им повярва. Доверие много трудно се гради, но се срива за миг!
116
20
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Антиваксърите по целия свят използват всяка възможност, за да лъжат като разпрани. Да се чуди човек, ако наистина бяха толкова "морални" колкото претендират, как е възможно това.
115
5
 
20
 
! Отговори
D преди 2 години
като си ваксиниран и те блъсне кола не е от ваксината, но ако си болен от ковид и те блъсне кола причината е ковид. Супер, а?
114
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забравих, що не напишете, че вече има смъртни случаи на деца след Ковид ваксини?!? А децата уж карали най-леко Ковид-а. Тогава къде им е ползата.. Всеки си мисли "няма да се случи на мен".. а дано.
113
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като са толкова безвредни ваксините да си ги бият нашите управляващи всяка вечер за лека нощ. Тук не сме Германия и никой няма да помогне на увредения и семейството му.
112
5
 
25
 
! Отговори
Мария преди 2 години
Защо държите на тези ваксини след като обществото с тях като цяло не е предпазено от предаване на вируса? Предпазен е отделния индивид от смърт. По-смислено е да се ваксинират рисковите групи, а не да се изнудват младите, студентите и децата да слагат съмнителни ваксини.
111
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Данните, че данните. Данните са тотално манипулирани. От ваксините всеки вижда, че полза няма. Поне тези, които не гледат "статистики", а имат някакъв личен опит. Би имало полза от тях ако съдържаха като истински ваксини целия вирус или поне няколко основни негови компоненти, а те всичките са на база на шипчестия протеин, който е само един от 27 протеина на САРС-КОВ-2. Може който ще да си вярва, че работят и сигурно плацебо ефекта ще го предпази, но това си е дива пропаганда.
110
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чуваш гласове в зоните с 5G покритие.
109
3
 
23
 
! Отговори
Morski преди 2 години
Абе , защо някой не пише по колко акции от Пфайзер и Модерна имат световните лидери -Черни пари за черни дни!!!Макарона вече го обявяват във френските и испански медии!
108
5
 
10
 
! Отговори
чети внимателно преди 2 години
"Идват нови болести. Болести на ума." - баба Ванга. Може би времето дойде?!
107
5
 
27
 
! Отговори
Фют преди 2 години
Някой набоден умно-красив да ми обясни ,защо след измислянето на ваксината смъртността в групата 18-49г в Америка е нараснала с 40%? Спрямо периода от една година с вирус и без ваксина преди това.При положение ,че алфа варианта е уж най-смъртоносен ,а всеки следващ намалява смъртността .
106
3
 
9
 
! Отговори
Сорос преди 2 години
`В бъдещето няма място за всеки.` Сорос. Така, че яжте пийте и се веселете! Ппенсия и да я дочакате, няма да и се радвате дълго.
105
17
 
5
 
! Отговори
Ваксиниран или НЕ... преди 2 години
нормалност, цивилизованост са непостижими неща за дивия 4е. Такова е племето предателско и крадливо. в2...е с мнооого дебела глава.
104
4
 
25
 
! Отговори
Макар преди 2 години
и с половин уста, вече почват да говорят за това.Тук-там статийка, тук-там загадка за нещо подобно в изхожданията на именит гуру и идеолог... Като вица за двамата психолози, сеядщи на морския бряг - ясно чували викове за помощ откъм водата. Единият психолог казал: "Човекът има проблем". Колегата му отговорил: "Важното е, че вече говори за него". Не е кой знае какво, но вече открехват. И онова очезе, СеЗеОто, вече дават заден за бустери-мустери.
103
3
 
6
 
! Отговори
До 126 и 127 преди 2 години
Всички ни чака ужасна умирачка. Празнувайте всеки миг живот.
102
6
 
19
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
Брее, интелигентен и грамотен коментар 128... А "ваксинираните" дебилски безмозъщни страхливци истерици заразяват и разнасят вируса в мега-ултра "ваксинираните" държави от западна Европа, и имат РЕКОРДИ по заразяване.
101
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази криза, ако е генерална репетиция, показа колко лесно може да се заиграе със страховете на хората, което и неминуемо доказа, колко лесно се прокарва Новият Световен Ред... а някои хора се помислиха за много по-умни от тези преди нас понеже могат да натискат копчето на дистанционното. Друго живееха с илюзията, че ще са вечно млади.Спите ли още? :)
100
4
 
18
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
За Златната Среда : Според статистиката , дадена в днес.бг, ваксините спасяват от летален изход над 50%, дори около 75% .Моето мнение е, че рисковите групи, т.е възрастните над 60г., трябва да се ваксинират, ако искта да имат повече шанс да оцелеят сред среща с вируса ! __От останалите, който се чувства застрашен - нека се ваксинира!___Но ваксинцията трябва да е ДОБРОВОЛНА, може и да се стимулира, и да няма разделенеи на ваксинирани и неваксинирани, видя се к'во става с ваксинираните държави-НИЩ