Акад. Петрунов: Единственото спасение срещу COVID - имунизация всяка година

Стихването не значи, че ще излезем от тази пандемия толкова лесно
26 яну 2022 08:30, Елка Василева
276
Акад. Петрунов: Единственото спасение срещу COVID - имунизация всяка година
Снимка: архив, БГНЕС

"Подобно на грипа ще се правят имунизации всяка година, на базата на циркулиращите варианти, което е единственото спасение. Годишната ваксина е решението. Трите елемента - ваксини, лекарства и спазване на противоепидемичните мерки, което ние го забравяме, е единственото спасение до превръщането на вируса в обикновено инфекциозно респираторно сезонно заболяване. Имунизацията води до намаляване на риска на мутация на вируса". Това заяви имунологът акад. Богдан Петрунов пред БНТ.

Още по темата

По думите му развитието на тази вълна не е завършило, вървим към постепенно стихване, но това не значи, че ще излезем от тази пандемия толкова лесно.

Акад. Богдан Петрунов отбеляза, че е необходимо да се научим да живеем с коронавируса.

Според него, за да бъде подтиснат вирусът, трябва да е налице колективен имунитет, не по-малко от 80 процента от човечеството.

"Ще прилагаме и лекарствата, които ще лекуват, но няма да профилактират. Лекарствата за коронавирус са ефективни в първите дни - от 5-и до 7-и ден от заразяването, едва ли ще могат да се приемат свободно от хората в домашни условия. Проблем е голямата изменчивост на вируса, смятахме, че Омикрон е последният, но са изолирани нови варианти", допълни акад. Богдан Петрунов.

По думите му 15 процента от хората са с дефект на имунната система и не могат да реагират на ваксините, затова се разболяват, като това е добре известно в медицината.

"Ваксината не може да бъде 100 процента ефективна, тя е 90 до 95% ефективна. Хората със странични заболявания също са с отслабена имунна система. Приемането на витамините C и D несъмнено повлиява положително срещу ковид", каза още акад. Богдан Петрунов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
25
 
! Отговори
Чист лобизъм преди 2 години
Академик дървен философ друго няма да каже - нали в нац. център по заразни и паразитни болести, където до скоро бе директор се правят ваксини и е построен с помощта на фондация на Рокфелер (има черна табела / ако минавате оттам се вижда). Ваксините не са панацея - да каже нещо и за естествения имунитет, вредата от ваксините, починалите и увредени хора и нулевата отговорност на компаниите, липсата на държавен контрол и капацитет да изследват какво съдържат и т.н.
146
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден поне един агент на ваксините дава интервю. В някои дни по четирима. Ще ви изтърпим още малко.
145
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Фарма бизнес 170 За съжаление учебниците им са написани от фармафията и това ги превръща в нейни дистрибутори. Правилно хранене, физическа активност, липса на стрес е формулата на здравето. И слънце, разбира се.
144
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Qwerty 168 Никой от нас не го е виждал 2 месеца, а извън този период беше непрекъснато по телевизиите да ни плаши. Явно тогава не е можел да си покаже физиономията, дори с помощта на гримьор. Липсата на информация също е информация. Не забравяйте това, трроле.
143
0
 
20
 
! Отговори
Фарма бизнес преди 2 години
Жената се вдигна на крака при Ковид след хранене на разнообразни плодове, а беше много зле. Та витамините и микроелементите в храната са много важни за имунната система. Прим. бромелаина и вит. C в ананаса вършат чудеса. Също мастиха от хиос (дъвка или питие), хапване на био лимони с кората, инхалации с физиологичен разтвор, прекарване на повече време на слънце и открито на чист въздух - море или планина, позитивни емоции. Ама това малко лекари ще ви го кажат. В учебниците им друго пише :-х
142
0
 
13
 
! Отговори
данните на МЗ преди 2 години
към 22.01.2022г. са следните :Починали ваксинирани : 917Ваксинирани в интензивни отделения : 323Хоспитализирани ваксинирани : 9717Заразени ваксинирани : 76903
141
14
 
1
 
! Отговори
Qwerty преди 2 години
Кво само споменавате Кунчев, някой от вас виждал ли го е на легло в Ковид отделението? Като му гледам физиономията не ми прилича на човек, който е лежал 1 месец в билница.
140
9
 
0
 
! Отговори
12 преди 2 години
Не се прекратява. Това е за заблуда на противника..
139
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно е, че пландемията се прекратява. Откакто Прилепът го "предвиди", всички нашенски *** го повтарят. Явно са получили разпореждането.
138
0
 
19
 
! Отговори
Пророк Антиваксарий преди 2 години
Анатема и вечни адски мъки за слугите на дяволските инжекции!
137
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев ни е светъл пример.
136
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз от дръти пенсии некролози акъл не щем.
135
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** сладки, избийте си от *** главици тия ваксини! Няма да се ваксинираме нито на 1 година нито на 5 години. Пожелавам ви това, което направихте за хората да го направят и за вас:)
134
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако тръгне от тях до БАН ще се загуби. Може и към Абдовица да тръгне.
133
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решението беше цинк, витамини и прополис, ама в началото. Само че доста хора убихте, преди да започнат сами да се грижат за себе си.
132
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
петрунов ще изкара пенсионирането си в компанията на бай Ставри. Това е единственото сигурно нещо.
131
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хм, плеват си на името, професионалната чест и авторитета за парички и, най-важното, за да се харесат на Началника.
130
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продажник на дърти години. От къде го намерихте тоя, ***?
129
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все се чудех на кой ми прилича. Като близнаци са с Бай-дън.
128
1
 
27
 
! Отговори
не-академик преди 2 години
Имунизацията води до намаляване на риска на мутация на вируса - и това също е глупост!