Драганов: Лошо управление - убиват туризма, за да спасят друг сектор

Трябват незабавни икономически действия, настоя той
27 яну 2022 12:36, Анисия Иванова
36

"Около 30% от заведенията, които можеше да работят в тази част на годината, не могат да работят в момента. Това е заради икономически причини. От днес влизат и новите мерки на Министерството на здравеопазването, при които се забранява отсядането в ресторантите след 22:00 ч., а капацитетът е 50%", каза председателят на Института за анализи в туризма Румен Драганов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че туризмът и ресторантьорският бранш са в изключително тежко състояние.

Хотелиерите се оплакаха, че държавата и Министерството на туризма за пореден път са им обърнали гръб с въведените нови мерки. Те са категорични, че предлаганите им помощи са недостатъчни и дори ги определят като подигравка.

"Всичките тези рестрикции и наредби ограничават хората да излизат от дома, да посещават места за развлечение. Трябват незабавни икономически действия към този бранш, за да бъде спасен. В момента, в който се затваря, тази мярка не може да бъде приета от туризма, защото в дълъг период от време ние казвахме: "Ваксинирайте се". 100% от работещите в туризма имат "зелен сертификат" - те са или ваксинирани, или са преболедували, бустерна доза... Не виждаме логиката, какво искат да кажат управляващите на хората", допълни Драганов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента се наказват ваксинираните и тези, които спазват правилата.

"Очакваме още днес Конфедерацията на българската туристическа индустрия и други туристически организации да реагират към правителството, но и то да реагира. От една страна да насърчи посещаването на тези заведения, да каже, че е безопасно, за да може поне капацитетът от 50% да бъде запълнен. И в най-скоро време тази заповед да бъде премахната, защото тя няма да подобри положението в здравните заведения", коментира председателят на Института за анализи в туризма.

Още по темата

Според него в управляващите има страх.

"Те демагогстват и искат с тези мерки да се представят пред обществото, че по някакъв начин помагат на обществото, по-специално на лекарите, които са под напрежение. Но да убиеш туризма и работещите в туризма, за да спасиш друг сектор - това е изключително непродуктивно. Това е много лоша политика", посочи той.

Румен Драганов подчерта, че зимният им сезон е тръгнал изключително добре.

"Към днешна дата имаме над 250 места за настаняване и хранене, които работят в Банско. Около 22 са в Боровец, 38 - Пампорово. Само във Велинград има 66 места за настаняване, които днес работят. Ние имаме изключително голям капацитет. А затварянето сега при високите сметки, които са получени за декември, изисква правителството да вземе незабавни мерки - да плати всички сметки за ток, защото няма как хората да изкарат пари, за да си платят тока", добави експертът.

Той е категоричен, че за тях затвореният бизнес означава финансова смърт.

"Освен икономически ефект, има и психологически ефект. Кел файда за образованието, което имате, след като не може да управлявате системата по начин, по който хората не могат да бъдат гарантирани", възмути се Драганов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако може и мут рите да унищожат, ще е супер.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туризма ще се възстанови бързо,като приключи кризата. С другите сектори не е така. Освен това,повечето ресторанти въртят даже по-големи обороти с храна за дома, ама повечето работят направо нелегално.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да му мислят тея дето ги мързи да готвят
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Която държава инвестира в туризъм, произвежда сервитьорки.
8
1
 
3
 
! Отговори
nekoj преди 2 години
100% Ваксинирани = 100% Заразяващи! Не че ми пука да хвана настинката, но т.н. 'правителство' са консистентни - наказват и будалите които са се набоцкали - и ще пълнят болниците!
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този защо още не е изчегъртан?! Какъв е тоя измислен институт, който оглавява и за какво изобщо се бори? Аман от алчни хотелиери , айде баста Туризмът не е важен за развитието на България. Освен това достатъчно пари им наляха, а резултатът е обратен. Нали им намалиха ДДс-то Какво стана? Цените намаляха ли?
6
0
 
18
 
! Отговори
Тънков преди 2 години
Естествен отбор!Сори т.н. ни туризъм бе създаден в друго време на гнил фундамент.Ние сме единствената страна със сезон 2 месеца дето разчита на чужди туристи.В средиземноморието сезона е 6-8 месеца и там едва изкарват двата края.Няма как хотел струваш десетки и стотици милиони да си избие парите с 2-3 месеца работа.Персонала също.Ако вземем данните на летищата в Бургас и Варна - положението е плачевно 60% спад спрямо 2019.За съжаление тази година няма да е по добре.
5
1
 
5
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
БЪЛГАРИНА ЩЕ ИЗЧЕЗНИ ТУРИЗМА НЕ
4
1
 
9
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
Предлагам всички без зелен сертификат, за наказание, да ходят задължително на кръчма два пъти седмично и на хотел веднъж месечно. Така им се пада! А ваксинираните, за награда, ще си готвят вкусно в къщи.
3
0
 
13
 
! Отговори
taschunka witko преди 2 години
Може и без тях.Те са в сивата икономика и данъци не плащат , ако плащатедва 9 % ДДС.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера в НС лобисти коментираха как Държавата трябва да подпомага развитието на туризма ни, ако той пострада от развиваща се война в Черно море лятото! Туризмът бил 15% от икономиката, било важно разни западни тьотки да могат да лежат необезспокоявани по наще плажове! Абе, Драганов, засрами се малко, бре!
1
1
 
19
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ИИИИИИИИИ СЕГА ОСТАВА И ДА НИ ЗАДЪЛЖАТ ДА ХОДИМ НА СИЛА ПО РЕСТОРАНТИ ИЛИ НА ПОЧИВКА