Проблемът не е броят на леглата, а ще има ли медицински персонал

Витанов: в момента сме в пика на петата вълна от COVID-19
8 фев 2022 08:50, Елка Василева
147
Проблемът не е броят на леглата, а ще има ли медицински персонал
Кадър: Нова тв

„В момента ние сме в пика на петата вълна от COVID-19. Винаги съм казвал, че този пик ще отмине, когато пречупим тренда на новите случаи и тренда на заетостта на леглата в болниците. Трендът на новите случаи го пречупихме миналата седмица. Следващият проблем е заетостта на интензивните легла расте. Болниците обаче имат още свободен капацитет”. Това заяви пред Нова тв математикът професор Николай Витанов.

Още по темата

Проблемът според него не е в леглата, които ще стигнат, а в това дали ще има персонал, който ще ги обслужва. „Министерство на здравеопазването взима мерки. Има призив за доброволци. Очакванията са заетостта на леглата да не надхвърли 60 процента. Мисля, че следващата седмица очаквам нещата да тръгнат в по-добра посока”, каза Витанов.

„По мое мнение процентът на починалите пациенти, хоспитализирани с COVID-19, е висок. Самата болест е такава, че има много висока смъртност. И именно това е причината от самото начало на епидемията да се обръща голямо внимание на този епидемичен процес”.  Така бившият директор на УМБАЛ "ПИРОГОВ" д-р Спас Спасков коментира анализа „Индекс на болниците”, който показва, че 18,3 процента е смъртността сред хоспитализираните пациенти с COVID-19 за миналата година.

„COVID е опасна болест, аз винаги съм го казвал. До болница стигат най-сериозните случаи, което не ме изненадва”, посочи от своя страна и математикът проф. Николай Витанов.

Двамата се обединиха около тезата, че освен смъртността на заболелите с и от COVID-19, се е повишила и общата смъртност, което показва, че тази болест влияе изключително много за леталния изход.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всички ни омръзна от феновете на локдауните, които удобно си работят от вкъщи на лаптопите си. Витанчо продължава да баламосва, че тоя вирус може да намали разпространението си с някакви "мерки". Не може, ще ми мине през всички. Който го е страх, да се затвори в мазето си, а не да зове другите да бъдат затваряни.
93
0
 
0
 
! Отговори
До 106 преди 2 години
Не се занимавай с тоя 103. Не го ли виждаш, че едва диша. Ще се задави от злоба.
92
0
 
4
 
! Отговори
Мяу преди 2 години
Няма умора тоз човек. Гении, национален герой, спасител. Не ни трябват лекари. Трябват ни повече храбри математици. Ако нещо му се случи, не зная как ще се оправим. Само Витанов, оле!
91
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Всичко, което е казал Витанов досега се е сбъднало." - Така е, прогнозите му са много точни, но вместо да благодарим на този човек се намират прос.таци, които го хулят.
90
0
 
3
 
! Отговори
ще се преди 2 години
пръснеш от злоба 102, направо виждам как ти хвърчът слщнките наоколо, дано си с маска ;) ио си примери кръвното, да не те удари някой тромб, че цяла европа и половин азия за тебе ще реве, ако разбере
89
9
 
1
 
! Отговори
101 преди 2 години
Ти си смешен. И си озлобял от собствената си пропаганда. Какво разбираш ти от ваксини и експерименти. Толкова, колкото от ракетно инженерство. Ти си експериментирай с живота и мри като щеш, на никой не му пука за тебе. Просто говориш глупости и дразниш, а от време на време някоя дребна душица решава да ти повярва и отлита. Това е всичко.
88
1
 
19
 
! Отговори
98 преди 2 години
не ставай смешен. и си озлобял от ковид ваксиниране. Успокой се. Антиваксари няма, има такива де не искат да експериментират с ковид ваксина. Има разлика ;)
87
6
 
1
 
! Отговори
Лекарства за нос преди 2 години
До Като четазначи платените коментатори са инструктирани да подменят понятията по некои важни опорни точки. човека говори за модели на разпространение, което е чиста математика, нашите го питат дали е виждал пациент. предполагам, че ако каже че има фолксваген пасат, юрдеците ше зевнат "ама гума на москвич не си сменял". това е основен пиниз в дезинформацията, да накараш планктона да бърка топло и меко
86
0
 
1
 
! Отговори
ето сега преди 2 години
математика ще изчисли какви са вероятностите - коефициент за легла 8/11 , за лекари 3/1
85
18
 
2
 
! Отговори
анти-антиваксър преди 2 години
Всичко, което е казал Витанов досега се е сбъднало. А ативаксърите са полуграмотни, полуживи изчадия на природата. Нещо като вирусите.
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов, какво виждаш в кристалното кълбо? Доцент Гломб ще свали ли до 120 кила.
83
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха - ковид напълни кесийката на подобни 'теоретични' въздухари - математици, Аргирова, която не е виждала пациент, практиците нямат трибуна. Някой инженер да изтупаните да си каже мнението за тази настинка ? Все про-ковид типове са два типа - или разни дървеняци и 'учени' на теория или откровено купени персони.
82
2
 
4
 
! Отговори
Но не можете преди 2 години
да правите по-точни прогнози. Ще споделиш ли някоя вярна такава?
81
12
 
2
 
! Отговори
Като чета преди 2 години
коментарите на ха-ха-ха-ха, виждам, че той се скъсва да мрази Витанов. Витанка бил, мерзавец бил, шмекер бил, прогнозите му не били верни. Защо ли злобее? Правилно се сещате - завижда. С крякане няма да заглушите Витанов юрдеци. С по-точни прогнози от неговите може да го направите. Но не можете да правите по-точни прогнози. Затова ви остава само да крякате по форумите. Абсолютно правилно ви презира Витанов.
80
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид става изключително опасна и смъртоносна болест, когато влезеш в болница и попаднеш в лапите на меркантилни и бездушни доктори. Кога най-после търговските дружества болници ще започнат да плащат за нанесените щети, за причинената смърт? Промяната на модела на здравеопазване е наложителна. Спекулативната търговия със здравето е престъпление!
79
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Като чета, я посочи ЕДНА НАУЧНА публикация на този измамник по темата К19! Предивиквам те да покажеш САМО ЕДНА! В международно научно списание в импакт фактор. Хайде дай едно ДОИ!
78
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Факт, научи раликата между факт и мнение! Твоето е мнение! Покажи доказателства, които доказват мнението ти и евентуално може да се превърне във факт. Необразованите сте просто досадни мрънклювци!
77
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За врачка става
76
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако този е професор то аз най-малко трябва да съм академик и няма да се срамувам от това което казвам
75
9
 
0
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Българите за две години убиха повече доктори отколкото вражеските армии през всички войни, които България е водила. Защото са умни, богати и с две думи благословен народ.