Коронавирусът няма да си отиде, пандемията все още е жива

Омикрон също може да предизвика сериозно заболяване
113
Коронавирусът няма да си отиде, пандемията все още е жива
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Вариантът Омикрон у нас не е самичък отдавна, говорим за три негови подварианта. Повече от 90% от случаите са с BA.1. Ще установим контрол върху това заболяване, то няма да бъде драмата, която беше в началото. И този вирус се включва в портфолиото на инфекциозните агенти, с които към момента съществуваме. Четирите коронавируса, които предизвикват настинки при човека, те също не са толкова безобидни, когато се срещнат с хора с имунни дефицити и съпътстващи заболявания". Това поясни пред БНР вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Още по темата

И припомни казаното от Европейския център за контрол на заболяванията, че вървим към по-стабилна ситуация, но вирусът е все още тук и пандемията е все още жива.

"Има данни за протичане, по-леко, на клиничната картина при Омикрон, но този вариант може да предизвика сериозно заболяване. Протича по-леко, защото засяга по-ефективно горните дихателни пътища. Важна е имунната ни система. Не сме онези беззащитни хора, които за първи път се срещнаха със Sars-CoV-2, все пак са поставени над 10 млрд. доза ваксини, немалко хора са боледували, срещали са се с вируса. Няма съмнение, че всеки един от нас ще се срещне с вируса. Важното е да сме подготвени... В Дания и в Швеция, които са с висок процент ваксинирани, броят на случаите се увеличи, но това не доведе до драматично покачване на броя на хората в болница и на смъртните случаи. В САЩ, където ваксинираните са по-нисък процент, бяха отбелязани рекорден брой случаи", обясни тя.

Вирусологът подчерта, че трябва да се прави разлика между това да се инфектираме и това да боледуваме тежко. Според нея няма как да се знае дали ще се налага поставяне на нови - след третата доза, ваксини. И припомни, че при грипния вирус се налага ежегодно актуализиране на ваксината.

"Знаем, че коронавирусите не създават дълготраен и мощен имунитет. Вървим към усъвършенстване на ваксините, това също ще има значение", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
20
 
! Отговори
В. преди 2 години
Новият комунизъм това е Липса на Електричество при Здравни Ограничения.
64
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая изби рибата, в Дания и Швеция нямало драма, обаче в щатите където били по малко ваксинирани имало рекорден брой случаи. Абе моме, рекорден брой случаи има навсякъде, даже в най ваксинираните държави като Израел.
63
2
 
67
 
! Отговори
Мислете преди 2 години
Докато не разберете че Световната Здравна Организация (СЗО) , е частна фирма/сдружение/корпорация , и единствената и функция е да прави пари ЗА СЕБЕ СИ подчертавам, няма да се върнем към нормалното ! Никой освен вас , не го интересува вашето здраве , единственият интерес е да ви държат наплашени , ама яко уплашени и да ви вземат парите под една или друга форма !
62
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво може да направи едно измислено грипче от китайски ухански прилеп :))) Запада го прие радушно грипчето, измислиха гръцки имена - "Делта,Омикрон и т.н.....". за да стреснат повече простолюдието.......На никой не му прави впечатление, че термина ПАНДЕМИЯ значи изолирани случаи, тоест не правят разлика между ЕПИДЕМИЯ и ПАНДЕМИЯ :))) Живеем в Идиокрация, к'во да праиш :))
61
7
 
51
 
! Отговори
Мухаххахахахахахахах преди 2 години
Докато има балъци , ще има и тарикати !!! Истерията ще продължава докато народа си спи !!! А това че разруши хиляди бизнеси , семейства , психиката на хората ?! Никой не го интересува , важното кръг от хора да правят ужасно много пари !!! Няма човек трезво мислещ , които да вярва в безсимптомния грип ...или леката настинка !!!
60
4
 
44
 
! Отговори
11 преди 2 години
"Има данни за протичане, по-леко, на клиничната картина при Омикрон, но този вариант може да предизвика сериозно заболяване." ------ Ей тая простотия не можах да я разбера. Хем по-леко, ама било сериозно. Баааххти глупостите. А па и щели сме да се срещнем с вируса - аллллоооу, ний го минахме по два пъти, някои и по три и четири без вакса. А ваксата да я правят ежегодна като грипната, само показва, че и двете вакси за нищо не стават. Аз от 30 години грип не съм карал и не съм се вкасувал.
59
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коронавирусът ще си отиде, когато управляващите мoшеници реагират адекватно на данните от статистиката за жертвите на вируса... Има много ясна тенденция и таргет на потенциалните жертви и всички мерки трябва да са в тази посока, а не да се изпълняват сляпо нарежданията от Брюксел за 60% ваксинирани...
58
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЩЕ СИ ОТИДЕ И ВИЕ ИЗЧАДИЯ НА АДА ЗАЕДНО С НЕГО ! АМИН.
57
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото каже математикът-това ще е. Зависи бобът му какъв е-бял или чер.
56
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наблягам на чесновия амулет вместо на зелевия. Разлика няма. Малко ме оскъпява, но нищо.
55
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В това сайтче днес пишат едно, а утре противоположното. Днес има, утре няма. Поне си четете статиите и следете какво публикувате.
54
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми хареса им манипулацията за простолюдието, видеха, че пляскат по балконите и решиха че е време за "идиокрация" :)))
53
4
 
28
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Пак ни къпят с "марна" вода !
52
6
 
41
 
! Отговори
Дора преди 2 години
Стига с този коронавирус. Има СПИН, сифилис, туберкулоза, хепатит, рак... Ако нямаше задължителни тестове заради зеления сертификат, нямаше да има толкова много нови случай открити, т.е. някои нямаше и да разберат, че са го изкарали, нямаше да има отчитане на починали "с коронавирус", на който са му били преброени дните така или иначе е шял да си отиде, но ако болниците не бяха превърнати в ковидарници, хората щяха да имат по-голям шанс да получат добри медицински грижи.
51
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С масова стрелба на месо по кукловодите,бързо ще си замине а следващите вируси няма да смеят изобщо и да дойдат!!
50
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо в ЮАР два месеца след пика на Омикрон (9-15 декември 2021) броя на починалите продължава да се увеличава? При това те са млади.
49
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз дори противогрипна ваксина няма да си сложа!И преди гледах на ваксините против грип като нещо вредно, но сега след тази истерия около ковид имунизациите да бъдат наложени на всяка цена, окончателно съм отвратена!!
48
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не различават коронавирусите известни и изучени допреди сегашните щом ги има описани в учебниците по биология за 10 клас отпреди години на образователни системи погрижили се за познанията на поколенията по ред дисциплини как необходими заедно с приложните развиващи се непрекъснато създаващи научен прогрес използван за развитието на обществените производствени отношения и средства за развитието на всички отрасли в стопанската дейност,стандарти с тези отсега Ковидите появили се заради ваксините
47
3
 
22
 
! Отговори
Радостина Александро преди 2 години
беше сложена в списъка на подсъдимите! Да очаква призовка!
46
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
каква радост ссамо струи от заглавието, ръчичките да ти изсъхнат!