Коронавирусът няма да си отиде, пандемията все още е жива

Омикрон също може да предизвика сериозно заболяване
113
Коронавирусът няма да си отиде, пандемията все още е жива
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Вариантът Омикрон у нас не е самичък отдавна, говорим за три негови подварианта. Повече от 90% от случаите са с BA.1. Ще установим контрол върху това заболяване, то няма да бъде драмата, която беше в началото. И този вирус се включва в портфолиото на инфекциозните агенти, с които към момента съществуваме. Четирите коронавируса, които предизвикват настинки при човека, те също не са толкова безобидни, когато се срещнат с хора с имунни дефицити и съпътстващи заболявания". Това поясни пред БНР вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Още по темата

И припомни казаното от Европейския център за контрол на заболяванията, че вървим към по-стабилна ситуация, но вирусът е все още тук и пандемията е все още жива.

"Има данни за протичане, по-леко, на клиничната картина при Омикрон, но този вариант може да предизвика сериозно заболяване. Протича по-леко, защото засяга по-ефективно горните дихателни пътища. Важна е имунната ни система. Не сме онези беззащитни хора, които за първи път се срещнаха със Sars-CoV-2, все пак са поставени над 10 млрд. доза ваксини, немалко хора са боледували, срещали са се с вируса. Няма съмнение, че всеки един от нас ще се срещне с вируса. Важното е да сме подготвени... В Дания и в Швеция, които са с висок процент ваксинирани, броят на случаите се увеличи, но това не доведе до драматично покачване на броя на хората в болница и на смъртните случаи. В САЩ, където ваксинираните са по-нисък процент, бяха отбелязани рекорден брой случаи", обясни тя.

Вирусологът подчерта, че трябва да се прави разлика между това да се инфектираме и това да боледуваме тежко. Според нея няма как да се знае дали ще се налага поставяне на нови - след третата доза, ваксини. И припомни, че при грипния вирус се налага ежегодно актуализиране на ваксината.

"Знаем, че коронавирусите не създават дълготраен и мощен имунитет. Вървим към усъвършенстване на ваксините, това също ще има значение", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
45
 
! Отговори
Ние от щаба преди 2 години
Ако ни питате нас от НОЩ, професорите Аргирова, Витанов, Кунчев, генерал Мутафчиев и хилядите "бойци" от първа линия, в окопите, бункерите и кръгова отбрана с ръкопашни схватки....тази пандемия няма да отмине, защото ще ни спрат кранчето на хонорари добавки и заплати за нищоправене говорене по телевизията и...нищо друго. А всъщност хората които имат нужда от спешна медицинска помощ умират по стълбите на болниците, понеже не ги приемат. Няма лапаница от тях. Ковид пътеката е по скъпоплатена !
44
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като комунизма е този вирус
43
5
 
0
 
! Отговори
Дар от БОГ ТАНГРА преди 2 години
Хората които са поробили българската нация, всъщност искат вие мен да ме мислите за болен и да не се занимавате с мен !
42
2
 
27
 
! Отговори
Има си хас да си преди 2 години
ОТИДЕ! Толко пари за усвояване още има, как така ще си ходи!
41
2
 
4
 
! Отговори
до Мърсол Попов преди 2 години
...ей, луменяк, бегай далеко че зулусите обичат супичка... познай... ще сварим, обезкостим и с морковчета.. и лучец.. цялото племе ще нахраним ,дано си по сосничък...да остане и за вечеря.
40
1
 
13
 
! Отговори
Ама КАК така? преди 2 години
Нали Киро и правителството от харвърди и разни видни спецове и професорки обещаваха че всичко ще приключи с вируса дори и датата за отпадане на сертификати споменаваха. ДА им верваме ли още на тези?
39
5
 
11
 
! Отговори
Дар от БОГ ТАНГРА преди 2 години
Хора които казват че аз трябва да се лекувам, всъщност лъжат, трябва живота ми да бъди уреден , за да съм добре! Тва е!От хапчета истинска полза няма !
38
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема начин да нема начин да спрете да смучите
37
3
 
3
 
! Отговори
Дървинистът е дърво преди 2 години
Ти чел ли си Дарвин изобщо, бе питч? Теориите ти са по-скоро присъщи на поп Малтус.
36
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек да пълним всяка година джобчето на Алберт Бурла и останалите фарма евреи пък той ще ни "спасява" с токсичния си пенкилер. Айде у лево!
35
7
 
3
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Нема страшно унуй умното Киро е менижира и така докато измрът всички.
34
24
 
3
 
! Отговори
Путин = Хитлер преди 2 години
Путин е най-голямата заплаха за човечеството и е подстрекател на унищожителна ядрена война. Как не се намери някой смел руснак да му види сметката.
33
0
 
14
 
! Отговори
444 преди 2 години
,,Конвоят,,...........
32
3
 
21
 
! Отговори
Урсула преди 2 години
То беше отдавна ясно че корона си е обикновен грип,който никога няма да свърши въпреки ненужните мерки с които ни мъчиха до сега.Време е всички мерки да отпаднат сега и повече да не се споменава циркът Корона
31
0
 
4
 
! Отговори
Ф преди 2 години
До Дарвиниста. Дарвинист=*** и фашист
30
10
 
2
 
! Отговори
Е ко преди 2 години
И да нападне Русия, и да не нападне, ковид пандемия ще има поне още няколко години, докато корона вирусът спадне до нивото на обикновено вирусче, причиняващо "настинка".
29
1
 
10
 
! Отговори
Путин е виновен преди 2 години
Еми Путин като не напада Украйна, какво да правим, ще продължаваме пандемията.
28
13
 
4
 
! Отговори
Марсел Попов преди 2 години
Марш да се ваксинирате, не да ми филосоствате по форумите кое как било! Изостанали балкански зyлyси!
27
2
 
20
 
! Отговори
Zizu преди 2 години
Разгледайте информацията от Нова Зеландия,там е интересно.Като нас са интересна група.Там имат малко реално болни и починали и много вакснати. И то удърно.И наблюдаваме в групата +60 години рязък скок на смъртността.Линията върви успоредно с повишените нива на ваксене.Хората умират от всякакви неща,кръвоизливи,усложнения и каво ли не. Та Толкоз за чудесата в спринцовките.
26
2
 
12
 
! Отговори
Едно от двете преди 2 години
Ако Русия не нападне Украйна...То Ковид пандемията ще се върне. Айде за войната в Украйна "тайните служби" ни уведомиха че щяла да почне на 16 февруари (предишните сведения бяха до Коледа, средата на януари и миналата седмица). Кажете и точната дата на следващата вълна на Ковид 19 щом знаете всичко !?