Не сме си вързали гащите, ще има ли нова COVID вълна през есента?

Проф. Витанов прогнозира намаляване на смъртността тази седмица
125
Не сме си вързали гащите, ще има ли нова COVID вълна през есента?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Засега нещата по отношение на COVID-19 вървят добре. Съгласно текущия сценарий, по който се движи страната, тази седмица трябва да има пречупване на последния тренд - на смъртността, прогнозира математикът проф. Николай Витанов пред Нова телевизия.

Още по темата

„Случаите спадат. Преди една седмица по това време бяха 6 000, преди две - 8 000, а сега са около 4 000. За края на март в едно интервю казах, че очаквам под 5 000 случая на ден. Ето ги”, коментира той.

Проф. Витанов разясни, че когато заболеваемостта падне под 400 на 100 000 души население, голяма част от страната ще е излязла от Етап 2 и ще се намира в Етап 1. Когато заболеваемостта пък падне под 150 на 100 000 се излиза от Етап 1 и се отива в Етап 0.

„Може да се каже, че доста неща зависят от това образно казано как ще си вържем гащите. В настоящия момент не сме си вързали добре гащите, защото ваксинацията е слаба”, смята математикът.

По думите му какво ще се случи през есента зависи от това как народът ще се отнася към пандемията и до каква степен ще е ваксиниран. „Кой умира в момента - възрастни хора, които не са ваксинирани”, уточни проф. Витанов.

„Веднъж бях казал, че 25% от хората желаят да се ваксинират - те ще се ваксинират. За следващите 50% трябва да има допълнителни мерки - такива бяха допълнителните 75 лв. към пенсиите и т.н.”, допълни специалистът.  
На въпрос защо отпада зеленият сертификат, той заяви: „Когато духа вятър - всяко нещо, с което може да се наметнете, дори да има дупки, е полезно. Така че той все още е полезен. Като спре вятърът - няма да има нужда от него и ще си отпадне”.

Проф. Витанов разясни и отношението си към критиците в интернет, които нарича „юрдечета”. „Наричам само тези от тях, които говорят откровени глупости и ми лепят неща, които не съм казвал. Нека прочетат баснята за крокодила и юрдечетата”, сподели с усмивка математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: коронавирусВитанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
13
 
1
 
! Отговори
Аз общувам преди 2 години
С мислещи. Защо ваксината не осигурява тези анти тела като имунната система естествно след преболедуване. Сега по-важното - от бустера създаваш тези антитела които ще убиват доста по ефективно тези които вие заразите мезависимо ваксинирани или не всички умират. Това е вирус, изобщо не е шега и както шарката се хваща само с мисъл независимо дали спазвате мерките. Молете се и поръчвайте литургии и молетв за опрощение
58
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един друг математик на име Кунчев наскоро прогнозира около 5ти март да има по 100 хил. нови бройки заразени на ден. Та защо не вземат да си мерят двамата с тоя формулите и да ни оставят на мира...
57
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Край на аферата с ваксините, сега на ход е оставката на председтелката на европарламента
56
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много държави вече намиреха решението - махнаха всички мерки и оставиха грипа да си отмине от само себе си. Само нашите ненаяли се още се чудат как да изкрънкат нещо по здравна каса..
55
2
 
8
 
! Отговори
до 58 преди 2 години
доктор Робърт Уилнър - пред журналистите на няколко пъти взе кръв от болен и си я би - не се зарази, написа и книга, всичко беше скрито. а Фаучи, който предсказа преди 20 години, че от Африка нищо няма да останало и всички 400 000 000 щели да измрат - сега са 1.2 милиарда, т.е. вмеско СПИН да ги убие те 3 пъти увеличиха населението си. Естествено ХИВ и КОВИД са единствените 2 вируса без да са Изолирани - там са, щото Фаучи и другарчетата в измамата, казват че са там!
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли тоз' про стакк бе? Само по заглавието се познава коя вербална ди ария се е изказала отново и платена при това. Гащ и е цензурирана дума тук, но може да я слагате в заглавие!
53
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професора да каже колко от близките му са ваксинирани. Щ то се сещам Кунчев как се пенеше от екрана, че всички трябва да се ваксинираме, но щом го попитаха за дъщеря му, почна да пелтечи, че не било важно дали е ваксинирана. Значи за неговата не е важно, ама нашите деца трябва да са! Е на това му викам наглост и безочие!!!
52
4
 
4
 
! Отговори
Драго преди 2 години
До Анонимен Празни приказки на килограм - важното е да се дрънка. Докажи, че тези 9% (не знам от къде я измисли тази стойност) са ваксинирани!
51
4
 
3
 
! Отговори
до 55 преди 2 години
По-скоро му е намаляла с 20к лв. и се фука как има 100к долара. Никой нормален не държи 100к долара в сметка. Държат се дребни пари- максимум 100к лв. за черни дни. Останалото се върти из фондове, акции, криптовалути. А той се хвали как едва ли не има 10 милиона и изхарчил 100к. Фантазьор без финансова култура, наистина.
50
2
 
14
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 2 години
в последните дни гледах няколко документални филма за СПИН, най-големите специалисти, Нобелови Лауреати, доказмат каква Измама е, но те са заглушени от Мафията - Медиите и Фаучи, включително изобретателя на ПСР - Кери Мълис и откривателя на първите ракове гени, доказващи че рак може да е на генетичто ниво доктор Питър Дюсберг. Всико, дето по филмите ни показват за симптоми на СПИН са страничните ефекти от лекарството на Фаучи AZT. Сега 20 години по-късно същата извмама по същата схема!!
49
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Драго 53 Всеки ден има починали ваксани, днес са 9 % от общия брой починали. Нищо не гарантира.
48
4
 
1
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До Ross едва ли. :D
47
18
 
5
 
! Отговори
Драго преди 2 години
До Анонимен Толкова е просто - ваксините гарантират единствено, че ще останеш жив и нищо друго. Не, че това е малко. Като ти е кеф да си анти - бъди. Само дето, като те тръшне вируса - теб или близките ти и някой от обкръжението ти си замине в резултат от него (и понеже не се е ваксинирал), някак си може резко да смениш плочата...ама тогава ще е късно. И така.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този проф.ан знае ли какво значи да се движим по сценарий ? :)
45
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов, вържи си най-после гащите и не ни занимавай със себе си :)
44
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" 1 година на никой нищо му няма. " - ти или не живееш на същата земя, или не изключваш БИТИВИТО където казват само истината нали ? Знам, че е много трудно да си признаеш, че супер си се прецакал като си се нашил, знам че и дори всичките ти ваксинирани приятели да измрат, няма да признаеш че е от нашивката. Заради такива като теб биваме изтребвани като прасетата, овцете и кокошките преди няколко години. И да, господ ще ни прибере нас, ама теб няма да те иска..ще гниеш другаде
43
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До #41, Ей , будала, ти пък на кой си нужен бе, *** до-лен? Това, че сметката ми е намаляла с $100К, не означава, че нямам пари. Това е метафора, амебо проЗта , но поне и си куха лейка , не може да отделиш главното от второстепенното! Такива като теб, са ненужни и ходи се хвърли в някой гьол, то и без това няма полза от теб.
42
1
 
4
 
! Отговори
Ross преди 2 години
До Анонимен Аналитик Осигуряване на Компютърно качество. Диплома по Мениджмънт търговия и маркетинг. Сертификати по интериорен дизайн и java програмиране. Средно образование: "Технология на фармацевтичните технологии". А и много си ***!
41
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите първо ревяха защо Пфайзер бил за връзкарите. Искали Пфайзер. После зареваха как не били ваксини това и как всички ваксинирани умират. Е, 1 година на никой нищо му няма. И така ще си минат годините и антиваксърите ще си блеят и ще ринат дъното на света, докато Господ не си ги прибере. Един антиваксър не излезе да каже какво работи и какво образование има, освен училата 6 години биология. Аз антиваксъри НЕ познавам, прочее. Е, сигурно някой ми мие колата или ми носи торбите- нормално
40
0
 
14
 
! Отговори
Антивакаър преди 2 години
Две причини за класиране в ада:1.МИСЛЕЙКИ ЗА СОБСВЕНИЯ СИ ЖИВОТ ПРЕНЕБРЕГНАХТЕ ЖИВОТА НА БЛИЗКИТЕ СИ И НЕПОЗНАТИ ЕГОИСТИЧНО ДА НЕ СЕ ЗАТРИЕТЕ 2. ПОВЕДОХТЕ СЕ ОТ ТЕЗИ КОИТО ПРАВЯТ ВОЙНИ И НИ ЕКЗЕКУТИРАТ ЗА ДА БЪДАТ ВЪВ ВЛАСТТА И ДА ВИ ВОДЯТ. GL HF