Не сме си вързали гащите, ще има ли нова COVID вълна през есента?

Проф. Витанов прогнозира намаляване на смъртността тази седмица
125
Не сме си вързали гащите, ще има ли нова COVID вълна през есента?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Засега нещата по отношение на COVID-19 вървят добре. Съгласно текущия сценарий, по който се движи страната, тази седмица трябва да има пречупване на последния тренд - на смъртността, прогнозира математикът проф. Николай Витанов пред Нова телевизия.

Още по темата

„Случаите спадат. Преди една седмица по това време бяха 6 000, преди две - 8 000, а сега са около 4 000. За края на март в едно интервю казах, че очаквам под 5 000 случая на ден. Ето ги”, коментира той.

Проф. Витанов разясни, че когато заболеваемостта падне под 400 на 100 000 души население, голяма част от страната ще е излязла от Етап 2 и ще се намира в Етап 1. Когато заболеваемостта пък падне под 150 на 100 000 се излиза от Етап 1 и се отива в Етап 0.

„Може да се каже, че доста неща зависят от това образно казано как ще си вържем гащите. В настоящия момент не сме си вързали добре гащите, защото ваксинацията е слаба”, смята математикът.

По думите му какво ще се случи през есента зависи от това как народът ще се отнася към пандемията и до каква степен ще е ваксиниран. „Кой умира в момента - възрастни хора, които не са ваксинирани”, уточни проф. Витанов.

„Веднъж бях казал, че 25% от хората желаят да се ваксинират - те ще се ваксинират. За следващите 50% трябва да има допълнителни мерки - такива бяха допълнителните 75 лв. към пенсиите и т.н.”, допълни специалистът.  
На въпрос защо отпада зеленият сертификат, той заяви: „Когато духа вятър - всяко нещо, с което може да се наметнете, дори да има дупки, е полезно. Така че той все още е полезен. Като спре вятърът - няма да има нужда от него и ще си отпадне”.

Проф. Витанов разясни и отношението си към критиците в интернет, които нарича „юрдечета”. „Наричам само тези от тях, които говорят откровени глупости и ми лепят неща, които не съм казвал. Нека прочетат баснята за крокодила и юрдечетата”, сподели с усмивка математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: коронавирусВитанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
30
 
! Отговори
Юрист преди 2 години
ЩЕ ИМА ЛИ СЪД И ЗАТВОР ЗА КИРЧО, МУСТАКАТИЯ, НОЩ, ЛЕКАРИТЕ КОИТО СЛАГАТ ВАКСИНИТЕ УБИИЦИ, ЧРЕЗ КОИТО Е ЕДИНСТВЕНИЯ ОТ НАЧАЛОТО НАЧИН РАЗПРОСТРАНЕНИЕ МУТАЦИИ НА ВИРУСА , КАКТО ДОЙДОХА ВАКСИНИРАНИТЕ ЕВРЕИ ОЩЕ НА ВТОРАТА СЕДМИЦА НА БАНСКО ЖЕЛАЕЩИ ДА ИЗБИЯТ БЪЛГАРИ БЛИЗКИТЕ НИ ДЕЦАТА НИ И МУТАЦИИТЕ МУ. СПРАВЕДЛИВОСТ!ХОРАТА НЕ СА КУЧЕТА.
18
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още ли се занимаваме с тези медицински и математически из-ро-ди? Като че ли няма други сериозни предизвикателства пред света или важни проблеми да решаване! Умирали хора. Естествено, че ще умират. Тези хора нямат въобще по една или друга причина имунна система. Не само от Коко 19 ще умрат, но и от всяка банална инфекция. А нямат ли имунна система, дори и ваксина няма да ги хване. Защо не им лекуват компрометираните имунни системи?
17
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 19/24 Не използвай думички, за които не знаеш какво означават, че ставаш за смях. Казах каквото имам да казвам като прогноза. Ще видим дали ще стане.
16
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свикнахте да крадете безнаказано, много ясно, че ще има нова вЪлна през есента.
15
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Охо, почнаха отново да плашат. Явно са малко починалите. Гонят някаква бройка. Такива, като нищо могат да почнат да обикалят с цистерни и да пръскат отровата
14
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сменям100 бр. комплект неизползвани маски FF2 за бронежилетка, може и секонд хенд с дупки.
13
40
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1 Ще има нова Ковид вълна, но не заради "запада", а заради това, че не сте се ваксинирали. Ковида не разбира дали сте "западни" или "други". Виждаш ли, за разлика от теб, аз мога да го кажа със сигурност. Гответе се наесен "с песен" пак.
12
1
 
20
 
! Отговори
Стар ефрейтор преди 2 години
Който е бустериран, няма да ходи войник по здравословни причини. Значи в края на крайщата валиден сертификат на по-малко от 270 дни наистина може да спасява от смърт...
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанката със всяко изказване все повече си развързва г.ащи,те. Ние не те критикуваме пенджосе такова. Критика може да се прави на нормално мислещ човек. На другите лекарите поставят диагнозата, а ние им се смеем и гледаме как ходят голи по улицата.
10
1
 
13
 
! Отговори
нъл тъй преди 2 години
А стига бе, и гаstи ли е забранена думичка?!
9
0
 
11
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
Се тая е с коя, по-важно е, че когато и да е, все е късно вече!
8
1
 
24
 
! Отговори
Уор он терор преди 2 години
Войната с ковид минава във втора фаза - освобожлаване на Украйна.
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и сега бустерираните с 1,2 дози са защитени, толкова ще са защитени и есента, освен ако на 3 месеца не се бустерират с някакви нови ваксини, които ще са за неактуална версия на вируса или срещу съвсем нов вирус и никаква защита. Но дай да плямпат и да се изтъкват математици по медиите
6
1
 
32
 
! Отговори
varna преди 2 години
На фронта само със зелен сертификат ли ще се ходи или може онлайн.
5
1
 
32
 
! Отговори
varna преди 2 години
На фронта само със зелен сертификат ли ще се ходи или може онлайн.
4
1
 
20
 
! Отговори
Витанката преди 2 години
Много *** и лекомислещ "математик"... Да ходи да си решава уравненията, тъпата тиква... То, вайна се задава, той за грипчета ми говори
3
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мойте са вързани. Не се ваксинирах и съм си добре. Да му мислят бустерираните.
2
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Засега нещата по отношение на COVID-19 вървят добре" Вчера регистрирахме нови 143 жертви, но според някой това е "добре". Иска да каже, че е "нормално" за нация, на която не й пука, а не, че е "добре", защото е всичко друго, но не и "добре".
1
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако западната демокрация каже и е гладна - ще има!