Кунчев: Пандемията не е приключила въпреки спада на заболеваемостта

Здравното министерство с комуникационна стратегия за ваксинирането
27 фев 2022 13:16, Елка Василева
102
Кунчев: Пандемията не е приключила въпреки спада на заболеваемостта
Снимка: архив, БГНЕС

"Намалява заболеваемостта, днес за първи път паднахме под 500 настанени в интензивни отделения. Но не можем да кажем, че сме приключили с пандемията. Няма смисъл да говорим за това от сутрин до вечер. Има смисъл да деескалираме мерките внимателно след анализ, за да не допуснем възвръщане на вълната и да запазим готовността, за да сме по-ефективни при появата на нов щам или нов причинител". Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Още по темата
Той посочи, че на двуседмична база спадът на заболеваемостта е 48%, "което е значителна цифра".

"Никой не трябва да си въобразява, че това, че няма мерки, ни освобождава от задължението за повишаване на имунизационния обхват, за да бъдем страна, в която всеки ще дойде без страх. Трябва да продължаваме да убеждаваме хората колко ваксинирането е важно за обществото", каза доц. Кунчев.

Той допълни, че Министерството на здравеопазването е приело комуникационна стратегия за национална информационна кампания за ваксинирането. И тя предстои да започне скоро. Той отчете факта, че ефектът от нея няма да е желаният заради забавянето във времето и вече формираното мнение по въпроса у хората. "Но по-добре късно, отколкото никога", отбеляза той.

"Не си правя илюзии, че хората не са уморени от мерки и говорене за вируса. Но нямаме друг път, освен да повишим имунизационното покритие, за да предотвратим нежелани изненади през есента", каза Кунчев.

Главният здравен инспектор посочи, че най-големият фал, който е допуснат, е позволяването на говорене на неистини и спокойното разпространяване на фалшиви новини, което е объркало съзнанието на хората.

Той заяви, че коронавирусът се връща към нормалните характеристики на един респираторен вирус и това е видимо.

"Циркулация ще има. И преди появата на този коронавирус в нашето общество циркулираха 10-15 други коронавируси. И те предизвикваха толкова леки заболявания, че ги хващахме само при вирусологични изследвания и то по-скоро с научна цел. Две години и половина са достатъчно дълъг период да надделее човешкият имунитет и да очакваме нов патоген", каза доц. Кунчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
ACAB преди 2 години
Пландемията ви приключи! Не можете да ни плашите вече с нея... докато Кирчо Канадеца ни въвлича във война. Болниците пак ще са пълни, но с ранени от въздушните удъри. АЙДЕ ЧЕСТИТО!
67
0
 
6
 
! Отговори
И след като преди 2 години
заболеваемостта спада въпреки ниското ваксинационно покрите, значи нема нужда от по-високо такова
66
0
 
4
 
! Отговори
ковид путин преди 2 години
кковида си отиде-дойде Путин вируса!
65
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я тоя па от къде изпълзя. Една ракета да му уцели блока ако може. Ще елиминара короната му за секунди
64
0
 
11
 
! Отговори
yovex преди 2 години
ПАНДЕМИЯТА НЕ Е ПРИКЛЮЧИЛА КАЗВАШ....,НО МОЗЪКА ТИ СЪС СИГУРНОСТ Е
63
0
 
7
 
! Отговори
лапландеца преди 2 години
Колега , лъжливи. Защо лъжеш, през годините имаме доста случаи на вирусни пневмонии причинени от коронавируси. Има и починалиот усложненията. Изобщо не е правилно да наричаш коронавирусните инфекциии от преди 2019 като едва доловими.
62
0
 
3
 
! Отговори
"Пандемията&quo преди 2 години
приключи....Започна войната...И да кажат кой разреши край Пловдив да се развъждат 30 000 ***, 3 000 змии /питони/, лабораторни мишки и плъхове...Кой продаде България за лаборатория на американците...
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-новото шведско проучване доказва, че иРНКто на Пфайзер сепревръща в ДНК в чернодробни клекти ин виво.
60
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
трябва да благодарим на другаря Путин че ни отърва от така наречената пандемия.а тоя брадат козел вече не е актуален.
59
0
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
докато ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО на Урсуската фон дер *** с тия "ваксини" не изцеди и последните капки от МИЛИАРДИТЕ долари,"пандемията" НЯМА да изчезне !..Гледайте видеата по въпроса за ЧУТОВНАТА КОРУПЦИЯ на тая в "Ютуб" !
58
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога ще ни занимавате с Кунчо?!? Никой не го интересува кромида вече, нито продажните докторчета...Искаме нормален живот. Колко сте прозрачни и нагласени
57
0
 
19
 
! Отговори
gen10 преди 2 години
Абе, вече никой не те иска в студията, не си интересен, сега там са ,,военните експерти", те ще плашат денонощно населението.
56
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая долнопробна гнида още ли е жива..
55
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси тоя няма ли да кротне, никой вече не му пука за това, никой вече не говори за това, мале, мале.
54
3
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
с потоците бежанци идва и новия вирус със съответната ваксина лабораториите напентагона работят денонощно такъв удобен случаи да ръсят смърт им се е падналот една страна оръжията на запада от друга страна вируса
53
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя сюндюк и другите "доктори" като него не искат пЛандемията да свършва, защото няма да има хора, които да им се връзват на глупостите, т.е. няма да вземат пари. Ефектите от тия т.нар. "ваксини" тепърва ще ги видим. За Ковид спря да се говори точно за 2 дни, докато преди това всеки ден в продължение на 2 години всички медии непрестанно плашеха населението. Всичко беше един цирк за пари, това е истината. И се надявам, ако има справедливост, тоя да виси на някой клон. Бокл'ук продажен.
52
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев, не сте медийните звезди вече. Режисьорите ви пренаписаха сценария. Така че няма смисъл да се бъхтите да го играете театрото. Май само ти и Витанов не сте го схванали още и продължавате залудо с излагациите.
51
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тепърва ще наблюдаваме здравето на бустерираните. Никой още не е наясно каква беше целта на масовото евтаназиране.
50
2
 
29
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Има война до близко до нас. Оставате хората на мира дотегна им верно този медицински комунизъм. Ако ще цял живот да има кромид_19 на никой не му пука вече.
49
1
 
27
 
! Отговори
11 преди 2 години
След това, което става на север, ми е все едно кви ги плещи Кунчо бустера, дет го кара леко два месеца.