Жертвите са повече: На второ място сме в света по свръхсмъртност от COVID-19

Ново изследване показва, че починалите са над 18 милиона
11 мар 2022 08:42, Петя Славова
78
Жертвите са повече: На второ място сме в света по свръхсмъртност от COVID-19
Снимка: БГНЕС

Повече от 18 милиона души - три пъти повече, отколкото сочат официалните данни - вероятно са починали заради коронавируса, твърдят изследователи.

Докладът им идва две години преди деня, в който Световната здравна организация за първи път обяви пандемията.

Екипът по изследване на свръхсмъртността от COVID-19 в американския Вашингтонски университет проучва 191 държави и територии за така наречената от тях "истинска цифра" на смъртните случаи в световен мащаб.

Някои смъртни случаи са били пряко причинени от вируса, а други са били косвено свързани с инфекцията.

Това е така, защото заразяването с COVID-19 може да влоши други вече съществуващи заболявания, като сърдечни или белодробни болести.

Още по темата

Използваният показател се нарича "излишък на смъртни случаи" – той показва колко повече хора са умирали, отколкото би могло да се очаква, в сравнение с последните години, преди пандемията да се разрази.

За да изчислят този показател, изследователите са събрали данни чрез търсене в различни правителствени уебсайтове, Световната база данни за смъртността и Европейската статистическа служба.

Смята се, че процентът на прекомерната смъртност е варирал драстично в различните страни и региони, но общият глобален процент, изчислен в проучването, е 120 смъртни случая на 100 000 души.

Това би означавало, че през двете години между началото на 2020 г. и края на 2021 г. са настъпили около 18,2 млн. смъртни случая заради коронавируса - три пъти повече от официално регистрираните 5,9 млн. в действителност.

Оценките на прекомерната смъртност са изчислени само за целия период на изследването, а не по седмици или месеци, поради забавяния и несъответствия в докладването на данните за смъртните случаи от Covid, които биха могли драстично да променят оценките, подчертават изследователите.

Според изследването, което е публикувано в списание „The Lancet”, най-високите нива на заболеваемост са в страните с по-ниски доходи в Латинска Америка, Европа и Африка на юг от Сахара. Но смъртните случаи са били доста високи и в някои страни с високи доходи, като Италия и някои части на САЩ.

Петте държави с най-високи изчислени нива на свръхсмъртност са:

Боливия

България

Есватини

Северна Македония

Лесото

Петте държави с най-ниски стойности са съответно:

Исландия

Австралия

Сингапур

Нова Зеландия

Тайван

За Обединеното кралство очакваният общ брой на смъртните случаи, свързани с COVID, през 2020 г. и 2021 г. е сходен с официалните данни - около 173 000 души, като коефициентът на свръхсмъртност е 130 души на 100 000 души, предава БГНЕС.

Водещият автор на изследването д-р Хайдонг Уанг от Института за здравни показатели и оценка заяви: "Разбирането на истинския брой смъртни случаи в резултат на пандемията е от жизненоважно значение за вземането на ефективни решения в областта на общественото здраве. Проучвания от няколко държави, включително Швеция и Нидерландия, показват, че коронавирусът е пряката причина за повечето случаи на свръхсмъртност, но понастоящем нямаме достатъчно доказателства за повечето места по света. По-нататъшните изследвания ще помогнат да се разкрие колко смъртни случая са причинени пряко от Covid-19 и колко са настъпили като косвен резултат от пандемията".

Изследователите прогнозират, че свръхсмъртността, свързана с пандемията, ще намалее благодарение на ваксините и новите методи на лечение.

Но те предупреждават, че пандемията все още не е приключила. Възможно е да се появят нови, по-опасни варианти на вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свръхсмъртност в България не се използва. Нарича се надвишена смъртност и показва колко повече хора да починали в сравнение с предишни години. Може да се покаже като абсолютен брой или като починали на единица население. В. България преди 2020 година умираха по 15 човека на 1000 души население, а през 2021 са 22 починали на 1000 човека население. Най-много бяха през ноември-декември 2020 - 34 починали на 1000 души население приравнено към годишна база.
68
4
 
2
 
! Отговори
samba преди 2 години
Пак ли почвате с кромид-пропагандата? Малко ли ви е войната? Не пускате ли достатъчни лъжи и манипулации за войната, че се налага да се връщате към пЛандемията? Да не би Путин да е започнал да печели войната, че обръщате плочата?
67
2
 
4
 
! Отговори
д-р Дъртофелников преди 2 години
В България най-много се мре от дъртроза и свързаните с нея заболявания! В Лесото и Свазиленд - от СПИН! Стига лъгахте хората!
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние И ЗАРАДИ ТОВА (и други причини) паднахме на 6,4 милиона, защото данните от преброяване 2021 вече не са актуални. Продължаваме да намаляваме!
65
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън дрън та пляс
64
0
 
1
 
! Отговори
az преди 2 години
До Анонименвърни се във втори клас - да научиш "деление"! 70 000 от 7 милиона е 10 000 на милион или 1000 на 100 хиляди.
63
1
 
6
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Така е като пишете всеки починал от ковид за да вземете тези изцапано пари КАК МЕ ВИЕ ГРЯХ
62
1
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Стига се писали глупости!
61
1
 
11
 
! Отговори
Lina преди 2 години
А от факсините и бустерчетата колко са, направо е страшно. Вече истината излиза наяве.Съседа, милия за 75 лв да вземе е с неврологичен проблем, пред операция в неврологията, не може да се движи. А караше колело по цял ден. СлОчаености такива.
60
1
 
8
 
! Отговори
Боки преди 2 години
Стига лъжи.
59
2
 
8
 
! Отговори
Ами да преди 2 години
Все страни със изключително висок здравен стандарт и министри на здравеопазванетоклонинги на Сербезова.Да не говорим че и гътналите се от ваксини са в бройката на ковидясалите.
58
2
 
8
 
! Отговори
Хремав преди 2 години
Вчера ме хвана хрема, днес ще обиколя погребалните агенции, да си харесам ковчег. Или ще пия един амидофен, ще вида.
57
1
 
6
 
! Отговори
Asi преди 2 години
смъртноста се определя колко са заразени с ковид, поне полвината си го искараха на крак без тест.
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е пак само сребърен медал ... Разочарован съм!
55
6
 
2
 
! Отговори
JJIvanov warnings преди 2 години
Много жестоки увреждания имат милиони Българи пиещи вино и домашна ракия приготвени с вода от водопроводите.. Хлор токсичните бойни отровни вещества попадат в ракията по време на дестилация.. даже малки дози увреждат тежко кръвоносна система ,сърце.. /Аритмия ,Тахикардия се появяват веднага.Следва монтаж на СТЕНДОВЕ от некомпетентите лекари. НЕ ПИЙТЕ ДОМАШНО ВИНО И РАКИЯ>>
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще не им вярвам
53
4
 
1
 
! Отговори
Ползват оръжия преди 2 години
МАрт 2020 направихме тестове на наши близки болници ..Нямаше нито един включен генератор за убииства на пациенти..Експерти да огледат включени подобни в болницата в Ухан където рекламираха пандемията с включени COVID GENRATORS AND ACTIVATORS PLUS DIGITAL HOLOGRAPHIC WEAPONS>. Експерти да направят анализ кога са доставили дигитално холограмни обемно пресканиращи оръжия за убииства на пациента вкл в Плевен.. Оръжията са подадени навреме на София за блокиране на покупки..
52
3
 
2
 
! Отговори
Убиват милиони преди 2 години
През 2011 година направихме проверка на питейни води в известен наш град.Дадохме предписания не се изпълниха в момента населението умира отровено от свърх дози хлор токсични бойни отровни вещества плюс радиоактивно канцерогенни ***. Водата се отравя по предписание на РЗИ жестоко. До 6 000 000 пъти над безвредните дози констатирахме след тестове на проби от водопровода.ПОЛзВАЙТЕ КАНИ ЗА БИОГЕОХИМИЧНО ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДАТА>> ПРОДАвАТ СЕ по 25 - 32 лева ...
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези класации не отчитат основния фактор за смъртността от Ковид-19 - възрастовата структура на населението. Сравнението би трябвало да се прави и по възраст и в този вариант може да се окаже, че не се различаваме от другите държави при подгрупите ваксинирани и неваксинирани.
50
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то ние бяхме на второ място по смъртност в света и преди ковида. Нищо ново.