BioNTech с печалба над 10 млрд. евро за 2021 г.

Приходът е благодарение на нейната РНК-ваксина срещу коронавирус
Обновена: 31 мар 2022 13:43 | 31 мар 2022 13:43, Йоана Цонева
36
BioNTech с печалба над 10 млрд. евро за 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Благодарение на ваксината срещу COVID-19, миналогодишната нетна печалба на компанията BioNTech възлиза на 10,3 милиарда евро. През 2020 печалбата на концерна от Майнц беше в размер на 15,2 милиона евро. Оборотът е скочил от 482 милиона евро до близо 19 млрд. евро, става ясно от актуалните данни.

И за 2022 очакванията са добри

През 2021 германската биотехнологична компания достави заедно с американския си партньор Pfizer около 2,6 милиарда дози от ваксината срещу коронавирус "Comirnaty" в над 165 страни и региони по света. Шефът на BioNTech Угур Шахин съобщи, че "със създаването на първата допусната до употреба РНК-ваксина" неговата компания е повлияла значително "на здравето и икономиката в световен мащаб", пише „Дойче Веле“.

И през настоящата 2022 година компанията от Майнц очаква високи печалби. Вече са поръчани близо 2,4 милиарда дози от ваксината на BioNTech срещу Ковид-19 - само оборотът от тях се изчислява на стойност между 13 и 17 милиарда евро. Ръководството на концерна възнамерява да обяви на предстоящото общо събрание специални дивиденти за акционерите в размер на 2 евро за акция, както и възможности за обратно закупуване на акции.

Още по темата

Огромни инвестиции в научна дейност

Невероятният финансов успех на BioNTech се отразява добре не само на акционерите. И градът Майнц, където е седалището на компанията, профитира от високите данъчни постъпления, както и научната сфера. Финансовият директор на BioNTech Йенс Холщайн обяви "значителни инвестиции в нашите дейности по изследванията и развитието". "Възнамеряваме да инвестираме в научна дейност между 1,4 и 1,5 милиарда евро, което представлява повишение с около 50% в сравнение с предходната година", обяви той.

BioNTech планира бързо да разработи нови програми, сред които такива за имунни терапии, базирани на РНК-технологиите, както и клетъчни терапии. "Същевременно ще инвестираме и в другата основна част от нашата дейност - заразните болести. Заедно с нашия партньор Pfizer искаме да задвижим напред развитието на ваксините ни срещу грип и херпес зостер", заяви Угур Шахин. Шахин добави, че BioNTech ще инвестира усилено и в областта на регенеративна медицина и автоимунните заболявания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честито на опитните мишшки, сдобиха се с синдром на придобита ваксинационна имунна недостатъчност, тоест имунните им системи са разнебитени и лека настинка муже да ги гътне.
9
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се благодарят на корумпираните правителства по света, които без да питат хората поръчаха сума ти безполезни препарати. Така ще като няма кой да ги съди за корупция и не ми говорете колко са некорумпирани подлите западняци.
8
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Па нали за това беше целият зор за пари, за мноооого пари.
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А аз като млад учител по география получавам 1600 лв. Битовите сметки на месец са ми около 400 лв. + храна + нещо за развлечение + на малкото ми дете играчки и нужди, и айде, мизерияяяя! Мизерияяя!
6
3
 
29
 
! Отговори
Крал Трол I преди 2 години
Конфискувайте ги! От живота на човечеството печалби не трябва да се правят.
5
3
 
36
 
! Отговори
Мъничка извадка преди 2 години
...начело на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не забрави своите навици. На 20 май 2021 г. тя подписва трети договор с фармацевтичните компании BionTech и Pfizer за закупуване на допълнителните 1,8 млрд. дози РНК ваксини от Pfizer за периода 2021-2023. Цената на една доза беше ?19,5, което е с ?4 по-висока в сравнение с първия договор на ЕС с Pfizer......... от една дълга корумпирана кариера!
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задължително ваксинирахте хората и сега сте доволни май.. Тези 10 милиарда дарете ги на нуждаещите деца в Африка и където има нужда..
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Печалбари
2
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това са кървави пари, не мерси
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой не може да мисли със собствената си глава ще спонсорира Фарма мафията и ще има тромби в кръвчицата.