Проф. Балтов: Ковид кризата у нас е оставена на автопилот

Няма яснота какво ще се плати на медиците на първа линия, смята депутатът
37
Проф. Балтов: Ковид кризата у нас е оставена на автопилот
Снимка: БГНЕС

Ковид кризата у нас не се управлява, смята депутатът от ГЕРБ и бивш директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

"Абсолютно е оставена на автопилот. Ваксинацията също, независимо, че се обяви нова кампания "Плюс мен", не забелязвам да има увеличение. Вчера има поставени 50 първи дози. 10.3% от населението е с бустерни дози и по-малко от 30% е с две дози. Премахвайки всякакви мерки при това ниско ниво на ваксинация, тази инфекция постоянно ще се предава. Тя се предава по въздуха, не можем да я скрием", каза Балтов пред БНТ.

Още по темата
Той предупреди всички, че не бива още да се отпускаме.

"Дори днес 8.2% от случаите са положителни. Има около 2 000 пациенти в болниците и около 220 са в интензивните отделения. Пандемията свършва, но COVID-19 още съществува. Трябва да имаме лампичка, която да свети, че не всичко е свършило", допълни Балтов.

Той бе категоричен, че не трябва да се задължават болниците, които нямат ковид отделения, да се занимават с COVID-19. „Ако пациентите са намалели, те трябва да се поемат от инфекциозните болници. Останалите болници трябва да се освободят от тази дейност“, смята бившият директор на „Пирогов“.

Той изрази опасения, че няма яснота какво ще се плати на медиците на първа линия.

По думите му плащанията са три вида: Допълнителните възнаграждения в размер на 600 лева месечно за лекари, 360 лева за медицински сестри и 120 лева за санитари трябва да се плащат до края на юни - три месеца след пандемията.

"Оказа се, че така е направен Закона за извънредното положение, че трябва да се промени, за да се платят тези пари. Има осигурени пари в бюджета, но няма правен механизъм, по който да се дадат", каза Балтов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
Спас преди 2 години
Не само ковид кризата. Цялата държава е на автохилот от две години.Сблъсъкът е неизбежен.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Противен прогонен проблемен негоден доктор с съмнителна титла.
26
3
 
4
 
! Отговори
шмatka преди 2 години
Така е ами я!? Отде пари като ивропата и тя фалира след разбитите краварски лаборатории в украината?Сега и вие няма какво да цоцате и гепвате ,та полъжете още малко и са спирайте! Айде до величествения пореден победен Парад на Червения площад!
25
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реално вече не останаха неваксинирани сред живеещите в България освен децата, онези платените избиратели на ГЕРБ от маалите и тук-там някой плоскоземец. Ниският процент, който изтъкват е защото се смята погрешно, включвайки живеещите в чужбина като неваксинирани, а 2-3 милиона от тях са ваксинирани в чужбина, където живеят и работят от години
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изпукахте парите за ваксини и затварянки, сега пари няма или по-точно има, свръх инфлация от печатане на пари за ди се плащат ковид масрафите. Излизам на балкона да ви ръкопляскам
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извади си от милионите , Балтов и им плати като си толкова загрижен
22
4
 
12
 
! Отговори
Балтов, преди 2 години
нахлузвай парцала, слагай 5тия бустер и не се коси.
21
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народ, който го е страх от ваксини заслужава участта си. Автопилот? Ок!
20
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя МНОГО е гушнал, да знаете.
19
3
 
28
 
! Отговори
бааа го преди 2 години
И Балтийката на автопилот чопна няколко милиончета и вместо някакво наказание, той "акъл" раздава!
18
5
 
32
 
! Отговори
Смях! преди 2 години
Скоро ще почнат дела, за невежите мерки които бяха взети и още повече, че не са вдигнати тези мерки, все още !! Украйнци влизат в страната без тест, но ако случайно трябва да се върнем от страна в която не са ни искали тест и ваксина, то в БГ задължително искат !
17
2
 
36
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Балтов,такива като теб от добро не разбирате.Съд!
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ковид-кризата беше на автопилот, досега щяха да се самоизключат фризерите.
15
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Врътнаха кранчето от НЗОК и тоя се разпени. Няма вече да се плащат 30 000 лева за 3 прегледа месечно. Сладичко беше нали Балтов?
14
3
 
28
 
! Отговори
алоо преди 2 години
"Премахвайки всякакви мерки при това ниско ниво на ваксинация, тази инфекция постоянно ще се предава".Другарю проферор,за тези 2 години постоянен тормоз от ваша страна за мерки и ваксинации,какво още трябва да се случи и докаже,че да проумеете веднъж завинаги нещото което се увери целият свят-инфекцията не СПРЯ да се предава вследствие на драконовските мерки и масовото ваксиниране по света,примери:от Китай до Австралия
13
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя що не е във Варненския?
12
2
 
29
 
! Отговори
Майна преди 2 години
И ПРАВИЛНО. ТОЧНО ТАКА ТРЯБВА. КОЙТО ИСКА ДА СЕ ПАЗИ - ЗНАЕ КАК. ОТГОВОРНОСТТА Е ЛИЧНА. А НЕ ДЪРЖАВНО НАСИЛИЕ. НИЕ ЗНАЕМ КАК ДА СЕ ПАЗИМ.
11
3
 
36
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
И какво да направим според теб, докторе? Пълен локдаун, двойни и тройни маски, изкъртване на пейките от парковете, затавряне с КПП-та на градовете. Жандармерия, полиция и военни по улиците. Ето за това зовеш ти от две години насам. Ако се чудиш защо паднахте от власт, ето това е е дна от основните причина. Ето защо и никога няма да видите власт отново.
10
3
 
37
 
! Отговори
... преди 2 години
Каква ваксинация?Файзери, шмайзери да се хвалят колко приходи имат.И да ги даряват на Зеления гущер.Забрави.Мине не мине хоп оръжие за Украйна ,хоп задължителна ваксина.Пика.й с/у вятъра и си тананикай мокър от дъжд се не бои.
9
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
лобиста на фармамафията се изаказа