Кунчев: Следващата стъпка е маски в транспорта и молове

Вирусът се предава по-леко и по-бързо
Обновена: 17 юли 2022 07:47 | 17 юли 2022 07:30, Петя Славова
420
Кунчев: Следващата стъпка е маски в транспорта и молове
Снимка: БГНЕС

Висок е броят на новозаразените с коронавирус в страната."Вероятно следващата стъпка ще е да разширим кръга на задължителното носене на маски - вероятно в градския транспорт и в места, където се събират много хора, като търговски и културни обекти". Това каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия относно мерките срещу разпространението на коронавируса.

Преди дни той посочи, че със заповед на министъра на здравеопазването се очаква следващата седмица да се въведе задължително носене на предпазни маски в здравни и лечебни заведения, както и в домове за възрастни хора.

Още по темата

Доц. Кунчев коментира, че вирусът се предава по-леко и по-бързо, но и протича по-леко, с по-малко усложнения и с по-малко хора, които се нуждаят от лечение в болница и в интензивни отделения. От тази гледна точка дори и по-висока заболеваемост мисля, че можем да изкараме доста по-добро лято в сравнение с предишните две години, коментира той.

По думите му, очакванията ни коронавирусът да стане все по-близо до един грипен вирус са налице. Той посочи, че и сега голяма част от хората го карат доста грипоподобно и ако не са бързите антигенните тестове, няма да знаят от какво точно боледуват.

Доц. Кунчев коментира, че наистина вирусът е доста непредвидим. Логичното беше в тези най-топли месеци, когато хората са на открито, да не е толкова активен, само че той изкара вариант, който се предава бързо и лесно, така че климатичните условия много малко му влияят, посочи той.

Вероятно по отношение на този вариант няма да се стигне до затваряне, смята обаче доц. Кунчев.

Относно актуализирания Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, главният държавен здравен инспектор каза, че няма мерки, които да предвиждат ограничаване на движението на хората или прекъсване на работата на някакви структури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


420
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
лоКумчев да носиш маска до края на живота си бре плазмодий алчен.
272
30
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Маските в транспорта и магазините трябва да станат задължителни назабавно.Кунчев да не се мотае,а да ги въвежда.
271
4
 
25
 
! Отговори
fact преди 1 година
а не може ли следващата стъпка да е: некой да ти тегли куршумът?
270
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой усилено се опитва да плаши Българите Някой използва страха за да пеели
269
1
 
14
 
! Отговори
ТЪПАН Е БЪЛГАРСКИ ИН преди 1 година
До АнонименмИ СТОЙ СИ В КЪЩИ БЕ ШУБЕРИСТАН.
268
1
 
39
 
! Отговори
Опипване на почвата преди 1 година
Едни и същи манипулативни номера навсякъде. В Германия същото, вече се говори за маски на есен, сертификати и цялата програма. От далеко, да ни е леко. Без никаква реална база данни, за това дали въобще имат някакъв ефект тези маски ( данни има, но те са, че нямат никакъв ефект ). Маските се носят неправилно, по-дълго от разрешеното и дори се превръщат във вреда
267
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Tака се почва ! После следва изнудване за тестове и зелен сертификат ("ваксини") Не случайно ЕК удължи срока за сертификата до2023 засега.
266
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кунчо просто сондира, за да разбере какви са шансовете да яде бой ако го предложи.
265
1
 
37
 
! Отговори
245 преди 1 година
Каква наглост!При тези заплати,при тази инфлация,при 40%тното увеличение на парно, над 30 % на газ,с одобрението на "държавния""регулатор", геноцида в болниците и т.н. тези пак се загрижили,че някой кихнал,пръднал или се изкашлял и затова всички с вредния безполезен НАМОРДНИК,каквото му е реалното предназначение.
264
1
 
20
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
До правилноБастун ,в такъв случай трябва да си сложиш и памперс,че има риск да се насереш ....вие ковидистериците ,въобще нямате мозък (дали заради ваксината )!!!Затваряйте се във къщи че иде страшна зараза ,слагайте по три маски че ще се заразите ...вие сте шизофреници !!!
263
3
 
10
 
! Отговори
хахахах преди 1 година
Да,дишат си в транспорта,а в по- пиково време и по- пренаселено на тясно пространство може и маймунска шарка да ви хване затова запушете отверстието,откъдето медиите тръбят,че най- често се предавала с съответния артикул- по- дълъг и дебел за всеки случай
262
1
 
23
 
! Отговори
bbb преди 1 година
До правилно 281 - Вие си носете маската, кой ви пречи! Щом ви е гадно и се страхувате....
261
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде ковидохипохондриците пак зареваха,всъщност едно от тях.Освен явно силно развит Стокхолмски синдром си и с обсесивнокомпулсивно разстройство.Толкова сте нацапали гащите от страх,че очаквате всички да носят парцала,не само вие да се душите доброволно.Този път няма да стане, вярвайте ми.То преди няма един глобен, та камо ли сега.Един контрольор не ми е правил дори забележка че не нося, та какво остава сега.Хахахаха сигурно е доста гадно да умирате от страх.Супер!Много се радвам!Масканямаданося
260
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам възрожденците защо ги мислят тия маски, като до есента на да са живи. Нали не се ваксинираха...
259
3
 
5
 
! Отговори
Маската преди 1 година
It's show time
258
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е нужно да има ковид, за да се носи маска в транспорта. Всякакви *** сополиви кихат насреща ни. Отврат!
257
29
 
5
 
! Отговори
правилно преди 1 година
В транспорт и магазини маски трябва да се носят. Не е приятно някой да киха и кашля над пакетираните стоки и после да си нося в нас храна с чужди слюнки по нея. В транспорта хората са един до друг и си дишат в лицата.
256
3
 
18
 
! Отговори
1234 преди 1 година
въпреки че отново заграчихте, в транспорта и големите магазини, няма и един процент някой да ви се връзва и да носи препоръчителните маски.Ако ги въведат насилствено си е чисто изнасилване на над 99% от населението, ковидохолиците не са и един процент вече.Внимавайте много пак предстоят избори и по този начин силно копаете гроба на герберастите
255
2
 
27
 
! Отговори
ПОЛИЦЕЙСКИ ИНСПЕКТОР преди 1 година
ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ЛЕКАРИТЕ НЕ ПОЛАГАТ ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА ! ПРАВЕТЕ СИ ДОБРЕ СМЕТКИТЕ !
254
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам колко ковид има, но идеята за маски в транспорта ми харесва. Не е приятно все някой да ти плюе, храчи, кашля в лицето.