Пациенти с коронавирус внезапно губят слуха си

Причината - засягане на слуховия нерв
83
Пациенти с коронавирус внезапно губят слуха си
Снимка: МЗ

„Всеки ден пациенти с доказана или суспектна за COVID-19 инфекция биват диагностицирани с внезапна загуба на слуха поради засягане на слуховия нерв. COVID-19 практически може да засегне всеки орган поради тропизма на вируса към клетките на стените на малките съдове.“ Това посочва доц. д-р Тодор Попов, дм, в интервю – част от кампанията „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19. Д-р Попов е доцент към катедра по УНГ болести и хирургия на глава и шия на МУ – София и част от екипа на Клиниката по ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ.

Още по темата

По думите му засягането на слуховия нерв се проявява с внезапно намаление на слуха, a често пъти и с високочестотен шум. „Изключително важна е бързата реакция. При доказване на това състояние трябва да се започне болнично лечение с вливания. Колкото по-рано стартира терапията, толкова по-висок е шансът за спасяване на слуха. При липса на лечение обикновено намалението на слуха е необратимо, а по-късното търсене на решение става невъзможно“, предупреждава доц. Попов.

Той обяснява, че коронавирусната инфекция може да засегне слуха при пациенти на различна възраст. Проблемите се наблюдават дори при деца. По отношение на хората, които имат предхождащо, старо намаление на слуха добавянето на допълнително усложнение, вследствие на коронавирусната инфекция, би могло да доведе до наслагване и съответно до тежка инвалидизация, посочва още специалистът.

Ваксините срещу COVID-19 категорично са достижение на човешката цивилизация, подчертава доц. Попов. „Има два варианта – да се сблъскаш с коронавируса SARS-CoV-2 контролирано или да го срещнеш неконтролирано. Ваксината доказано помага този сблъсък да е контролиран и минимализира рисковете за здравето на ваксинираните“, посочва той.

„За съжаление, една част от обществото ни просто отказва да повярва в истинността, а причината е страх. Не бива да ни е страх. Не бива да бъдем парализирани от „оградите“ на нашето собствено съзнание“, категоричен е доц. Попов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: слухкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преболедувах го два пъти сигурно ,но не се получи този ефект чувам прекалено добре! Може при следващо преболедуване да загубя слух,па на по-следващо може да си говоря сам...?Странен вирус, хем не е изолиран, хем е смъртоносен,хем оставя последици ...Бря.. бря..След следващият щам какво ще загубим ума си?..говор и глас ли?
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Точно вие, антиваксърите всявате страх и ужас с лъжите си. За дезинформация се носи съдебна отговорност." Айде осъди ме, му хльо, хахаха:))))
75
0
 
1
 
! Отговори
Jordan Jordanov SARS преди 1 година
Всички облъчени от ТОЛ камерите получават ТРАЙНИ УВРЕЖДАНИЯ НА ГЛАВЕН МОЗЪК в точно зададени участъци.. МОЯТ СИН е поразен тежко авгист 2019 влиза месец в Болница ,губи работата си,болен е оттогава. МЕН ме пресканираха на 26 май 2022 .От тогава съм трайно увреждан през лична карта - облъчване по време на сън с цел убиство. Главоболие,губене на слух,болки в ляво око..
74
0
 
1
 
! Отговори
СтОП ТОЛ ТЕРОР преди 1 година
Новост от последните години е ползването на тежко терористична диверсионна техника за поразяване на стотици хиляди дневно.Експерти преминаващи под ТОЛ камери ако усетят снимащо пресканиращо преоблъчване да следят здравето си..МАсови убиици ползват камери по нагло престъпната ТОЛ Система за мръсни убииствени експерименти. Поразените се следят автоматично през лични карти..с цел УБИИСТВО>> ВКЛ С SARS COVID 19..МВР ДА ДЕМОНТИРА ОПАСНАТА ТЕХНИКА ЗАБРАНЕна ОТ КОНСТИТУЦИЯТА чл32;28 и 29.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вероятно хората вече губят разума си. Гениалният Джордж Оруел видя всичко това и го показа на хората , което му прави чест.
72
5
 
5
 
! Отговори
Пссссс преди 1 година
Изкаран ковид тежко преди 8месеца нямам нито обоняние нито нормален слух . . Постоянно свистене в ушите . Ходих по доктори и ми казват че си измислям . А виж сега какво ставало. Нямаме здравеопазване . Значи щом не си умрял значи си излекуван . Ама надали.
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са парите? Това е въпроса! Нали нос уши и гърло трябва да намажат! Да това е истинския диалект за повечето български лекари. Искам да кажа не всички, но за преобладаващата част от лекарите е така!
70
2
 
11
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Доктор каквото и да ти каже винаги става въпрос за мангизи
69
6
 
8
 
! Отговори
Пловдив преди 1 година
Това е,черешката на тортата,почнаха да си ги смучат от пръстите,жалки хора с дребни душици.
68
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно вие, антиваксърите всявате страх и ужас с лъжите си. За дезинформация се носи съдебна отговорност.
67
4
 
8
 
! Отговори
До Болен здрав носи преди 1 година
Не случайно всяването на страх и ужас е престъпление. Някои хора се самоубиха, мислейки си, че са болни от ковид и че ще умрат. Заставам зад думите си и мога да докажа за самоубийство от страх от ковид.
66
3
 
9
 
! Отговори
До 67 преди 1 година
На фона на 99% мнения против маски и ваксини, лаенето ти увисва във въздуха и ставаш смешен.
65
3
 
5
 
! Отговори
Болен здрав носи преди 1 година
Според мен всичко е в ума на човека и ако си втълпяваш може да си докараш голяма беля... Аз например точно миналата година след втората вълна си бях втълпил, че тук ме боли, там ме боли, че имам рак, че всеки момент мога да умра, четях статии свързани с болести ден и нощ и си втълпявах, че и аз имам същите симптоми... бях отслабнал драстично, ходих по лекари половин година, но всички изследвания бяха нормални...
64
1
 
3
 
! Отговори
Един преди 1 година
До Анонимен 61В друг сайт за новини видях д-р Бацелова и Аспарух Илиев от лабораторията в Берн, но в 2 отделни статии. :) Разбира се, д-р Попов имаше посветена също собствена статия.
63
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичките ми роднини, приятели, колеги и техните познати и роднини са ваксинирани с по 2 или 3 дози. Нито един не се е разболял, умрял, получил тромб, автоимунно или друго, с каквото там плашите. Нито пък е умрял от ковид. Живи и здрави са, работят, пътуват, кой както харесва. Все щеше да се чуе за някой, макар и един, пострадал. Затова пък отпреди ваксините, починаха много познати и близки. НЕ ВЯРВАЙТЕ НА АНТИВАКСЪРИТЕ! ЛЪЖАТ! (Справка - не живея в България.)
62
5
 
10
 
! Отговори
Смях! преди 1 година
xaxaxaxaxaxax най-добрите вицове са винаги в днес.бг :))))))
61
4
 
8
 
! Отговори
..!!?? преди 1 година
Малей, добре че не губят друго
60
6
 
8
 
! Отговори
доктор Xyz преди 1 година
Да, да, така е! А пациенти, които oнaниpaт губят зрението си!!!
59
5
 
8
 
! Отговори
НАври си преди 1 година
достиженията в популяризаторския си дирник. Нещастни твари, за при какво ли не правите.
58
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ся пъ тоя ли пуснахме.Другите "експерти" в отпуска ли са.Сценарият върви,а?