Пациенти с коронавирус внезапно губят слуха си

Причината - засягане на слуховия нерв
83
Пациенти с коронавирус внезапно губят слуха си
Снимка: МЗ

„Всеки ден пациенти с доказана или суспектна за COVID-19 инфекция биват диагностицирани с внезапна загуба на слуха поради засягане на слуховия нерв. COVID-19 практически може да засегне всеки орган поради тропизма на вируса към клетките на стените на малките съдове.“ Това посочва доц. д-р Тодор Попов, дм, в интервю – част от кампанията „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19. Д-р Попов е доцент към катедра по УНГ болести и хирургия на глава и шия на МУ – София и част от екипа на Клиниката по ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ.

Още по темата

По думите му засягането на слуховия нерв се проявява с внезапно намаление на слуха, a често пъти и с високочестотен шум. „Изключително важна е бързата реакция. При доказване на това състояние трябва да се започне болнично лечение с вливания. Колкото по-рано стартира терапията, толкова по-висок е шансът за спасяване на слуха. При липса на лечение обикновено намалението на слуха е необратимо, а по-късното търсене на решение става невъзможно“, предупреждава доц. Попов.

Той обяснява, че коронавирусната инфекция може да засегне слуха при пациенти на различна възраст. Проблемите се наблюдават дори при деца. По отношение на хората, които имат предхождащо, старо намаление на слуха добавянето на допълнително усложнение, вследствие на коронавирусната инфекция, би могло да доведе до наслагване и съответно до тежка инвалидизация, посочва още специалистът.

Ваксините срещу COVID-19 категорично са достижение на човешката цивилизация, подчертава доц. Попов. „Има два варианта – да се сблъскаш с коронавируса SARS-CoV-2 контролирано или да го срещнеш неконтролирано. Ваксината доказано помага този сблъсък да е контролиран и минимализира рисковете за здравето на ваксинираните“, посочва той.

„За съжаление, една част от обществото ни просто отказва да повярва в истинността, а причината е страх. Не бива да ни е страх. Не бива да бъдем парализирани от „оградите“ на нашето собствено съзнание“, категоричен е доц. Попов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: слухкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се парализирайте сами. Позволете им те да ви парализират чрез препаратизиране. Не се страхувайте да предадете личното си здраве да спасите пра баба им и хипотетичното обществено здраве. Продажнициии! Ще горите в пъкъла пъклени чеда.
56
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Де тоз късмет по слабо да чувам,че ми надуват главата вече месеци с всякакви простотии. Хич не ни плашете с това само да си изхакаме тоя буламач.А какво ще ми каже докторчето за познат, който почина от инфаркт на 30 ,2 дни след ваксина и майка на друг познат, която в момента бере душа с 2ра бустерна доза болна от ковид в болница
55
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разпространяването на фалшива информация, всяването на паника, умишлено подтикване към доброволни експерименти със здравето на хората са престъпления. Много работа ще имаме.
54
5
 
9
 
! Отговори
123 преди 1 година
Но ако си ваксиниран - не го губиш!
53
3
 
7
 
! Отговори
HELL преди 1 година
Доктора описва СИПТОМ от жълтите павета с 240 глухи пациента
52
5
 
11
 
! Отговори
майкоуууу преди 1 година
До Анонимен: Аз не познавам нито един ваксиниран, починал или пострадал по някакъв начин от ваксините.----Нормално. Ако чакаш някой от официозите да ти обяви, че има починали от ваксини, ще има да почакаме.
51
6
 
15
 
! Отговори
прос селянин преди 1 година
Значи така. Тоя *** ме плаши, че ще си изгубя слуха и по този начин популяризират ползите от ваксинацията срещуCOVID-19. Тия чиновници са много зле, как пък за две години и половина не им роди главата нещо по-надъхващо. Ай, ай, ай.
50
4
 
18
 
! Отговори
L@eno преди 1 година
Лъжа след лъжа,глупост след глупост!!!!!!!!
49
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Внезапно губят слуха си пациенти, които са лекувани неправилно с неподходящи лекарства. Познавам двама глухи, пострадали по тоя начин. Единият е баща ми преди 10 години. И естествено няма наказани медици.
48
6
 
11
 
! Отговори
До 50 преди 1 година
Лъжеш. Никой не е умрял от фалшив вирус. Изолираха ли го? Познатите ти са починали от друго.
47
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не познавам нито един ваксиниран, починал или пострадал по някакъв начин от ваксините. Затова пък загубих приятели и близки роднини от ковид, преди да дойдат ваксините. Всички плашила, които антиваксърите вадят, са всъщност последствия от преболедуване. Но толкова им е акъла, какво да се прави!
46
5
 
11
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
След смъртта на един куп ваксинирани, много ясно, че се страхувам. Нищо не си ми платил, защото съм здрав като бик. Обаче ти на мен ми дължи пари за четирите ти бустера и осемнайсетте ти теста.
45
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая тиква е някакъв нов мамул.
44
5
 
12
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
Антиваксърите плащаме ваксините и тестовете на зомбитата. Кажете НЕ и всеки да си плаща!
43
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 41 Анонимен Страхуващите да се ваксинират, уповаващи се на "естествен" имунитет, оглушават, развиват деменция, диабет, инсулти, постковид и други екстри. И после ние, нормалните, ваксинираните, им плащаме телк-овете, носим ги на гърба си. И дори едно благодаря няма! . . . . . Желая ти сърдечно едно от страничните действия и никой да не ти помага т.е. да те носи нагърба си! Ако не си разбрал това е застраховка! Колектива те защитава, но без социален базис, основни разбирания на свободния паза
42
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обикновен лъжец и шмекер. За парич
41
5
 
14
 
! Отговори
европитек преди 1 година
Като ви се казваше от начало, че ваксините са лъжа и ще се бодете през няколко месеца не вярвахте и ни наричахтебантиваксъри, конспиратори, русофили Обаче каква излезна работата ? Сега ви гитвят за поредния бустер, а есента за нова вакса. Има изход обаче - кажете не на ковида и западната пропаганда !
40
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как разбра! Засега има един начин на доказателство - аутопсия! Всичко друго можете да си мислите свободно!
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пациентите с шизофрения около Борисов и Пеевски ще изгубят свобода, пари, имоти и т.н
38
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страхуващите да се ваксинират, уповаващи се на "естествен" имунитет, оглушават, развиват деменция, диабет, инсулти, постковид и други екстри. И после ние, нормалните, ваксинираните, им плащаме телк-овете, носим ги на гърба си. И дори едно благодаря няма!