3 г. по-късно: Китайски учени с данни за възникването на коронавируса

Публикуван е анализ на проби, взети 2020 г. от пазара в Ухан
7 апр 2023 22:40, Елка Василева
62
3 г. по-късно: Китайски учени с данни за възникването на коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Китайски учени публикуваха анализ на проби, взети преди повече от три години от пазара в гр. Ухан, свързван с появата на КОВИД-19, съобщи Би Би Си.

Пазарът за морски храни и диви животни е във фокуса на търсенето на произхода на новия коронавирус. Това е първото рецензирано изследване на биологични данни, събрани оттам през 2020 г., като свързва вируса с животни, продавани на пазара. То може да даде нови насоки на изследването как е възникнала заразата.

Още по темата
Данните показват, че положителни проби за вируса съдържат и генетичен материал от диви животни.

Според някои учени това е допълнително доказателство, че болестта е предадена първоначално от заразено животно на човек. Други обаче призовават за внимателно интерпретиране на резултатите и остава неясно защо отне три години, преди генетичното съдържание на пробите да бъде огласено.  

Според друга теория вирусът е изтекъл случайно от лаборатория в Ухан.

Китайският изследователски екип публикува ранна версия на своето изследване в интернет през февруари, но не и пълната генетична информация за пробите, събрани от пазара.

Друга международна група от изследователи по-късно даде собствената оценка за това какво са разкрили тези проби от пазара, след като специалистите виждат публикуваните генетични последователности на уебсайт за споделяне на научни данни.

Този нов анализ, който е потвърден от други учени, преди да бъде публикуван в списание "Нейчър", включва повече важни подробности за съдържанието на тези проби, които са събрани от сергии, повърхности, клетки и оборудване в пазара.

Статията на китайския изследователски екип показва, че някои проби, събрани от райони, където се продават диви животни, са дали положителен резултат за новия коронавирус. Според техния анализ животни, за които сега е известно, че са податливи на вируса, особено енотовидни кучета, се продават живи на тези места. Но китайските изследователи посочват, че техните открития не дават окончателно доказателство за това как е започнала епидемията.

"Тези проби от околната среда не могат да докажат, че животните са били заразени", обясняват те.

Остава възможността вирусът да е бил внесен на пазара от заразен човек, а не от животно.

"Най-важното е, че този много важен набор от данни вече е публикуван и е достъпен за други, за да работят върху него", казва пред Би Би Си проф. Дейвид Робъртсън от университета в Глазгоу. Той е вирусолог, който участва в генетичното изследване на произхода на SARS-CoV-2 от появата му през 2020 г. Той добавя, че съдържанието на пробите е "убедително доказателство, че животни там вероятно са били заразени с вируса".

"Важни са общо всички доказателства", казва той. "Когато съчетаете това с факта, че ранните случаи на КОВИД-19 в Ухан са свързани с пазара, това е убедително доказателство, че това е мястото, където е станало преминаването (на вируса) от животно на пазара."

Статията е публикувана в момент, когато теорията за изтичането на вируса от лаборатория набира сила сред властите в САЩ.

Китайското правителство категорично отхвърля предположенията, че вирусът е възникнал в научно съоръжение, но ФБР каза, че сега смята този сценарий за "най-вероятния", както и Министерството на енергетиката на САЩ.

ФБР не обяви установеното публично, което разочарова някои учени.

Водещият учен на новото изследване е от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията в Пекин.

Световната здравна организация призова вчера Китай да сподели цялата информация за произхода на КОВИД-19, като каза, че дотогава всички хипотези остават на масата, повече от три години след възникването на вируса.
(БТА, Христина Терзиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 1 година
Преди 3 години си купих печка за баня,която ако не я бях разглобил и поправил щеше да работи няколко дни.Нямам вяра на нищо китайско.
46
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 1 година
А за взрива в лаборатория Вектор в Сибир през септември 2019 г. нещо някой ще каже ли.
45
0
 
0
 
! Отговори
Токсичен преди 1 година
Доидох да благодаря на жената която ми спаси живота от СИНЯТА СМЪРТ едно голямо Благодаря, бъди жива и здрава!
44
5
 
3
 
! Отговори
Батман преди 1 година
ТОЧНО И АЗ ТОВА КАЗАХ НА ВСИЧКИ ПОЗНАТИ ОТ КАК ПУТИН РАЗБРА ОТ КЪДЕ ИДВАТ ТИЯ ВИРУСИ И ЗАПОЧНА САМ ДА ДЕЙСТВА, ИЗВЕДНЪЖ ВСИЧКО СПРЯ НЯМА КОРОНИ ФАРАОНИ
43
1
 
5
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
До ДоГошо ... хахаха Том Кланци пише ХУДОЖЕСТВЕНИ КРИМИНАЛНИ РОМАНИ а не научни статии, С ТОВА НАЯСНО ЛИ СИ ? А и като говориш за факти НЕ ПРОПУСКАИ и останалото : Бил Гейтс говори за пандемия от корона вирус още от 2016г. С финансиране на Фондацията му е създадена Модерна - дето заедно с Файзер на която ще ПЛАЩАМЕ до2025г.направиха милиарди а лабораторията в Ухан СЕ ФИНАНСИРА ОТ САЩ .Защо мислиш че САЩ внезапно млъкна и спря да обвинява Китай за вируса ? Да не излизат факта кой е дал парите..
42
0
 
6
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Лъжат кучетата, пуснаха вирисът и избиха сумати хора.
41
1
 
7
 
! Отговори
Мда преди 1 година
На мен ми прави впечетление , че откак русия нахлу в украйна и говореше за американските био лаборатории - вируса изчезна почти в цял свят или случаите не са масови както преди -3 гПомните стотици хиляди заразени за ден
40
1
 
10
 
! Отговори
Даааа преди 1 година
И с вредните ваксини беше втория етап за прочистване на населението, който е с дългосрочни последствия
39
0
 
8
 
! Отговори
Rosinant Petrowski преди 1 година
Думите "убедително доказателство" и :вероятно", не вървят една до друга. Или едното или другото.
38
12
 
3
 
! Отговори
До Гошо преди 1 година
Ей, тъпчовци сте и това. Лабораторията в Ухан е китайска, не е американска. Съществува от поне от 50 години. Даже Том Кланси в споменава в свои романи от преди 15г. като източник на патогенен вирус дето води до края на света. От много години тази лаборатория на комунистически Китай е в полезрението на западните служби. В Китай се правят на екстремните експерименти включаем генномодифициране на човешки ембриони. Не слушайте какво ви дрънкат от Възраждане.
37
5
 
13
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
На кого не е ясно, че вируса е изкуствен създаден в американска лаборатория и пуснат в Ухан? Някой чувал ли е за този град преди пандемията. Създаден е в подобна на украинските лаборатории понеже такива в САЩ са забранени. Това е истината, а писания подобно на това е журналистически съчинения.
36
2
 
2
 
! Отговори
Който е... преди 1 година
...любопитен, да погледне в ютуб клипове как *** от тия райони на Азия ловят всевъзможни гадини по суша, вода и въздух и ги шиткат по пазарите. Ловният им екип шорти, джапанки и мекица за шапка. Капаните им се състоят от тънка връв, клечки за шиш, топорче за дялане и забиване и други дреболии, за които ви е бедно въображението, че могат да се използват. Абсолютни трапери.
35
4
 
26
 
! Отговори
и те така преди 1 година
не знам кой , как и защо , но разбраха че населението на планетата може лесно да бъде контролирано и накарано да изпълнява каквото му се каже . от тук на татък забравете че сте свободни .
34
8
 
30
 
! Отговори
ХФ преди 1 година
Не прочетох цялата статия но само да напомня, че ковида, който беше малко или много експеримент ни показа каква "свободна" Европа сме, а и целият свят като цяло! Не забравяйте - беше време в което не просто пътуването в страната беше ограничено, ами до магазина се ходеше при определени условия! Ограничения които вероятно и през комунизма ги е нямало. Това може да се случи пак, защото номера мина.
33
11
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До Веселинъ 7112136860 44 Веселине, няма ли да поумнееш най после ? Не те познавам , но си много увреден идеологически.С тази война Путин срина Русия.
32
14
 
15
 
! Отговори
Джингиби преди 1 година
Щом информацията идва от Китай значи е лъжа и дезинформация. Комунист истина не говори.
31
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай създадоха ковид за да свалят Тръмп - ако не беше ковид Тръмп щше да спечели миналите избори.
30
17
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Китай е съюзник на САЩ.Да се вярва,че Си Дзипин е с Русия е глупост на глупостите.И ще бъде зловещо наказан тоя полукитаец,полуяпонец.Си Дзипин,уважаеми означава Си Джапан.Последбото означава "япония".Над поднебесната империя стои само слънцето.Китай и Япония са наши врагове,а не наши приятели.Вярвайте само в Свята Русия! Да живее РускоБългарската Държава !
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вируса измисления беше създаден за цифровизация на населението дали с сертификат дали с нанографенивата мрежа няма значение факт е че ваксаните а не малка частнот театваните им вкараха емитиращ сигнал GOx nano мрежа в кръвта!
28
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ей 39ти: от друго е умряла жена ти. Ако бяхте забелязали как *** цели ята птици при тестването на 5Джи когато я калибрираха, може би щяхте да разберете къде е заровено кучето...