Получихме над 80 000 дози от новата ваксина за Омикрон

Прилагат ги от 27 септември
20 сеп 2023 19:45, Стела Стоянова
65
Получихме над 80 000 дози от новата ваксина за Омикрон
Снимка БГНЕС, архив

80 640 дози от новата ваксина срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон, вече са доставени в България. Прилагането им ще стартира от 27 септември.

Ваксините са предназначени за лица от 12 г. нагоре и са налични в Регионалните здравни инспекции в страната, пише БГНЕС

В началото на следващата седмица е планирана и доставка на ваксини за деца между 6 месеца и 11 години в склада на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, които също ще се предоставят на РЗИ.

Междувременно министърът на здравеопазването одобри препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу COVID-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон.

Здравните власти обясняват, че новата ваксина се препоръчва за:

• Лица на възраст на и над 60 години ;

• Лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта;

• Имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца;

• Бременни жени;

• Медицински персонал;

• Потребители и персонал на социални институции.

Вариантната ваксина срещу COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи.

Ваксината е показана за лица от 6 месечна възраст нагоре, независимо дали са ваксинирани до момента или преболедували. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.

При лицата от посочените по-горе групи Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип. Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу COVID-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: ваксинаОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
25
 
! Отговори
(-_-) преди 7 месеца
Тази пропаганда е пълна с противоречия. Основното е, че за това нещо не е необходима ваксина изобщо! Причината е във факта, че вируса мутра много по-бързо от доставянето на ваксина до крайния потребител. Безсмислена история целяща да се грабят едни пари. Няма нищо общо с здравето на хората.
38
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи родените между 1946 и 1964 г трябва да бъдат надупчени със смъртоносна инжекция, понеже те имат спомени как Осман - СССР навлезна по земите български, как иззеха земите на българите и си направиха ТКЗС, как създадоха концлагерите и избиха българската интелигенция и тия които не си даваха земите ги нарекоха кулаци и ги натикаха и тях в концлагерите да измират. Сега децата на тия Осман-Кумани-Комунисти са собственици на всичко българско!
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отдавна преброих по бустарите, че в България има под 70 000 плоскоглави ваксизависими ковипсихара. Търчете и боцайте, душици
36
11
 
6
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 7 месеца
Още месец и слагате маските. Слава Украине!
35
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Айде пак почнаха с тъпотийте. Киро и Денков да започват да си слагат
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ваксина Оксиморон.
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За какво са ваксини от Ковид19,като всичките варианти се лекуват с парацетамол и даже от ваксината срещу опасните Бета и Делта,които бяха равностойни по опасност и се ползваха едни и същи ваксини от реномираните марки,най-хвалените като за 1 и 2 убождане с 3 допълнително все с парацетамол се лекуваше Ковида19 от който и вариант да е бил защото при 1-то убождане бе Бета при 2-то Делта,а при 3 Омикрон,с който замениха Делтакрон и на всеки все парацетамол за пълно лечение и пълен имунитет придобит.
32
1
 
13
 
! Отговори
bl преди 7 месеца
Хм... че това си е жив комплимент! Сметнали са че сред цялото население има само 80000 фитки.
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма отърване от тия. Оня ден четох в интернет, че Монсанто разработили някакъв зеленчук с донадени късчета РНК. Не ми стана съвсем ясно, но като цяло консумацията щяла да заменя ваксинацията. Други коментираха възможността да пръскат отгоре ама тогава ще трябва да контролират всяка гадинка дето пъпли и фърчи Не че им пука. Май всичко отива по дяволите
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма вече омрикон, сега новия "вариант" се казва Пирола, иначе казано от италиански жаргон - пацула, пишурка, ***! Айде сещайте се бе биомаса! как да ви подскажат по-ясно???
29
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе кой продължава да ги плаща тия ваксини бе? Не разбрахте ли в какво се е превърнало днес СЗО? Значи на тъпите политици да им дам един съвет: Следващия път като ви обявят за идваща вълна пуснете едни листвки кой иска и да се отмята точната бройка. Дали ще си ги плащат от джоба или вие ще ги фъксинирате не ме интересува. Интересува ме при тоя глад да не се харчат грешни народни пари после да се мъчим да подарявеми фъксини в Африка и Бангладеш
28
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Половин милиард подарен - и изхвърлен - за неработещи, нежелани експериментални препарати, заблуждаващо наречени "ваксини" - под благото ръководство и усвоената комисионна на Урцула Фонлайнен!
27
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бихте ли спрели да наричате иРНК технологията ваксина. Това е генетична модификация на клетката, създадена много преди да бъде разчетен пълният геном на клетката. Сами преценете какво творение се е получило. Това е като да се опитвате да модифицирате двигател, преди да сте научили неговата конструкция и функция.
26
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
КАКВА "ВАКСИНА" БЕ!!! КАКЪВ ОМИКРОН БЕ!? Сериозно ли смятате че ядем колците без доматите??? НА КАКВИ БРЕМЕННИ ЖЕНИ ЩЕ ИНЖЕКТИРАТЕ ДОКАЗАНО ВРЕДЕН ЕКСПЕРИМЕНТ БЕЕЕЕ ТТТВВААРРИИИИИИИИИИИИ!????
25
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За парите потрошени за ваксините можехме да имаме 20 новопостроени болници, оборудвани с най-модерна техника. Сега имаме едно голямо НИЩО!
24
1
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
УРААААААААААААААААААААА ЗА КОВИД ВАКСИНАТА :D НО ВЕЧЕ Е СТАРА! СЕГА НА МОДА Е ФРЕНСКИЯ ЩАМ ПИРОЛА С КОДОВО ИМЕ БАБАЛУГА 3
23
12
 
7
 
! Отговори
до 20 преди 7 месеца
Да, така се прави. Аз се ваксинирам в началото на есента винаги. Понякога пролетта има доста вируси и се поразболявам, но пък цяла зима съм ОК.
22
12
 
6
 
! Отговори
ПУТИН Е ВАКСИНИРАН.! преди 7 месеца
С РУСКАТА ВАКСИНА.......РАЗПОРЕДИЛ Е ВСИЧКИ РУСКИ В БЪЛГАРИЯ СЪЩО ДА СЕ ВАКСИНИРАТ СПЕШНО.... ВЪЗРАЖДАНЕ И БСП ВЕЧЕ ГО ИЗПЪЛНИХА...
21
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Лекарите вече естествената имунна система на човек за нищо я нямат! Способността на човешкия организъм да си изгради антитела и да се пребори при сблъсък с вирус е вродена, защо трябва да си вкарва чужди антитела, а да подтиска собствените си
20
4
 
23
 
! Отговори
Gaf преди 7 месеца
Препоръчват Бременни жени??? Wtf