Алпинеумът – да заровим пръсти в пръстта

Как да създадем собствено озеленено декоративно кътче?
Спонсорирано съдържание | Обновена: 18 авг 2015 08:20 | 17 авг 2015 12:00,
1

Често в панелния град си мислим за свежестта и простора на планината. Един от начините да я усетим е да си направим алпинеум на вилата, стига да имате такава, разбира се. А защо не и в двора на село, нали?

Ако сте решили да създадете свое собствено озеленено декоративно кътче, покрито с цветя, и камъчета, преливащо от вечнозелени растения, изкуствени поточета, езерца или фонтани, в Месеца на ремонтите в Dnes.bg може да прочетете няколко съвета, които ще ви помогнат да си направите красив алпинеум в двора си.

Алпинеумът е наричан скален кът, заради основния декоративен елемент – малки и големи камъчета с причудлива и разнообразна форма. Повечето хора засаждат буйни, зелени растения, като крайният резултат наподобява естествената красота на дивата природа.

Разбира се, за да постигнем мечтания райски кът, се нуждаем от подходяща почва и познания за растителния свят. Създаването на алпинеум зависи от индивидуалността на всеки един от нас, а и от творческата ни душевност. Важен фактор за построяването му е изборът на място, на градивен материал, а и на подходящи растения.

Как да определим мястото за създаване на алпинеум?

Препоръчително е мястото за алпинеум да заема северозападно или североизточно изложение, като трябва да се осигури добри условия за развитието на растенията.

Изложението е важно, не само за двора, но и за наклона, който ще се предаде при формирането на алпинеума.

Кой са най-подходящите градивни елементи за алпинеум?

Като основен градивен елемент за алпинеум най-често се използват едри камъни с разнообразна форма. Употребяват се варовикови камъни, понеже имат причудливи вдлъбнати и изпъкнали части, а цепнатините им наподобяват пещери.

Може да използваме също късове от гранит или скали. Те се намират по бреговете на реките и пресъздават атмосферата на долините и планинските върхове. А и се препоръчват, ако флората на алпинеума е представена от видове, които не понасят почви, съдържащи варовик.

Как да започнем изграждането на алпинеума?

Първоначално за изграждането на алпинеум е нужно да натрупаме почва, която ще му придаде естествено възвишение. Препоръчва се почвата да бъде по-тежка, с повече глина, понеже леките песъчливи почви лесно се отмиват.

След като постигнем желаната височина и форма на възвишението, започваме декорация с камъните. Трябва да достигнем желаното разнообразие от скални форми, наподобяващи естествената природна красота, при възможност допълнени от малки кристални езерца и тесни планински поточета. Камъчетата се подреждат на групички, като се оставя място предназначено за тревна растителност.

Пространството между камъчетата се запълва с подходяща почвена смес. В зависимост от растенията се подбира смеската, ако растенията изискват варовита почва, сместа се прави с нейно участие. В противен случай, междините се запълват предимно с почва от иглолистни гори или места, чиито растения не понасят варовик.

Какви растения да изберем за алпинеума?

Много е важно да подберем цветя, които да виреят свободно в алпинеума и същевременно успешно да се съчетават помежду си. Препоръчително е да се засаждат декоративни цветя с планински произход.

Би било прекрасно в разгара на лятото да имаме и малък пустинен участък, като засадим кактуси до ръбовете на саксиите. Препоръчвани за отглеждане в алпинеум са храсти като калуна, джел, чемшир и много други вечнозелени растения.

Имате вече опорните точки, захващайте се за работа, а докато градите алпинеума, не забравяйте да снимате и да качвате фотосите си при нас, за да участвате за големите ни награди. Заслужават си!

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ


1
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То в България между вила и село няма особена разлика, като изключим една шепа хора с наистина луксозни вили, всичко останало е дивотия и първобитни условия. Даже на село е по-добре, ако е от малкото оживени.