Гордост и предразсъдъци в ЕС

Европейците не обичат емигрантите, исляма, хомосексуализма...
16 ное 2009 18:31,
135
Гордост и предразсъдъци в ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Предразсъдъци в тревожни мащаби“ установява изследване на общественото мнение в ЕС, проведено в 8 държави от съюза.

Служители на Института за интердисциплинарно изучаване на конфликтите и насилието в Билефелд са интервюирали общо 1000 души във Великобритания, Франция, Германия, Италия, Холандия, Португалия, Полша и Унгария.

Оказва се, че всеки втори европеец (50,4%) е съгласен с твърдението, че „в страната му има твърде много пришълци“. Почти 55 на сто смятат, че ислямът е нетолерантна религия.

Стойностите в различните страни се различават значително. Например в Полша 27% смятат, че в страната им има твърде много имигранти, в Холандия делът им е 46%, а в Италия – 62,4 на сто.

Почти всеки четвърти (24,2%) е на мнение, че евреите имат „твърде голямо влияние“ в родината му.

Почти една трета (31,1%) споделят мнението, че има „естествена йерархия между бели и тъмнокожи“.

Освен това категорично мнозинство (60,2%) се застъпват за традиционното възприемане на ролите на половете и настояват  жените да приемат по-сериозно ролята си на майка и домакиня.

42,6% отхвърлят възможността за равни права за гей двойките и оценяват хомосексуалността като „неморална“.

Учените отбелязват като положително, че в шест от изследваните държави личният контакт с представител на едно от малцинствата – например имигрант, евреин или хомосексуалист, води до намаляване на предразсъдъците и по отношение на другите групи.

Според ръководителя на изследването – социологът Андреас Цек, „колкото по-религиозни се самоопределят анкетираните, толкова по-близо стоят до традиционната омраза към определени групи“.

Нивото на предразсъдъците е по-голямо при по-възрастните и по-ниско образованите. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
2
 
! Отговори
Така е преди 14 години
Никой нормален не иска мюсюлмани, *** и ***. Що за тъпо изследване с предизвестен резултат.
82
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 14 години
Голяма част от *** в България са християни още по голяма са без религия:), така че бесен, замисли се... опс свиреп...А човека долу мн добре си го е написал! Ония с бомбите на кръста нямат нищо общо с каквато и да е религия!!!
81
0
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 14 години
"РАЗЛИКАТА МЕЖДУ МЪЖА И ЖЕНАТА Е ЧЕ ЖЕНАТА ТРЯБВА ДА ИМА ЧЕСТ"--------------------------------Мъжа не трябва ли да има чест, бе, ***?
80
0
 
2
 
! Отговори
Jelev преди 14 години
Dobre misliat evropeicite.
79
0
 
2
 
! Отговори
DALAY LAMA преди 14 години
I KAK STIGNA DO TOZI IZVOD? ZVEZDITE TI GO GOVORYAT NALI?
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А да не ни пускате откъси какво било Джихат! Всички виждаме всекидневно по новините какво е! Едно говорите на нас-друго си приказвате и действате срещу нас!
77
0
 
2
 
! Отговори
Свиреп преди 14 години
Ей, вместо да бълваш простотиите си тук що не направиш нещо за *** с турско самосъзнание тук ? Да ги накараш да отидат на училище. Че има ли ислям - има неграмотно население, живеещо в гета, сред мръсотия и болести. Хайде бе, направи нещо добро за мюсулманите - научи ги да пишат, научи ги на трудови навици, а не им пълни главата с глупости.
76
0
 
2
 
! Отговори
EDIN BUDIST преди 14 години
TI MAY MI SE VIRZA A? ZAPALI LI PANTOFITE? NE ZABRAVYAY ,4E KLAVIATURATA E PRED MEN I 6TE PI6A KAK MI DU6A ISKA! OK?
75
0
 
2
 
! Отговори
Че Говадя преди 14 години
Как да ги харесвам? До нас се настаниха под наем сирийци. Събуват се отвън (двата апартамента са заградени с обща метална врата) и смърди ужасно. Дори прането им смърди и проветряваме от друга стая. С молби и увещания спряха да си изнасят *** пред вратата. Как да ги харесвам?
74
0
 
2
 
! Отговори
lol преди 14 години
ДО: ТОЙ ЩЕ ВИ ПРОСТИ :)))) ти да не си ходжа бе??? я изкарай един Мюазим тука :))))
73
0
 
2
 
! Отговори
... преди 14 години
..между Всевишния и хората и за отваряне на пътищата за усъвършенстване на човека.Джихад е човек, използвайки силата си, принуждавайки себе си, да осъзнае човешките ценности и да открие същността си, борбата със собственото си его. Това се нарича "голям джихад". "Малък джихад" е същото нещо да бъде цел в името на сплотяване и преоткриване същността на всички хора.
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
*** мюсулмански-вземи си намали буквите! Ако не знаеш с главни букви само се почват изреченията. И не се пиши будист! Нямаш капцитет за такъв!
71
0
 
2
 
! Отговори
..Той ще ви прости преди 14 години
..По тази причина преди всичко той е стремеж към отстраняване на негативните качества, борба със собствените недостатъци и освен това - подчиняване на злите помисли на душата. Както е повелил Последният Пратеник, големият и съществен джихад е именно това. А въпросът за самата борба с оръжие е много специфичен и е само по принуда и при отбрана. Ислямът определя този джихад за "малък" и той се използва при отбрана на богатството, родината, религията и собствения живот, за премахване на преградата
70
0
 
2
 
! Отговори
EDIN BUDIST преди 14 години
6TE SI VZEMA POUKA KAKO NE MI SE SIRDI!
69
0
 
2
 
! Отговори
Той ще ви прости преди 14 години
Джихад е арабска дума, която означава противопоставяне и борба срещу всички несгоди и препятствия. Но когато тази дума се свърже с исляма, означава борба в името на Аллах.Джихадът е едно от най-важните задължения в земния ни живот. Пророците също са натоварени с това задължение. Джихадът означава човек да осъзнае своята същност или да осъзнае същноста на хората.Но джихадът не е размахване на мечове, както мнозина смятат. Той е старание за усъвършенстване на човека.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе вижте се какви сте нагли, агресивни и задръстени въвъ форума-мюсулмански ***! Ето затова са такива резултатите от изследването! Никой не понася наглеци!
67
0
 
2
 
! Отговори
EDIN BUDIST преди 14 години
KALPAV MATERIAL IMA PRI VSI4KI NARODI!
66
0
 
2
 
! Отговори
lol преди 14 години
Не мразя турците като хора,мразя турското самосъзнание,защото когато си се родил тука уважавай народа и страната му.А не само да плщеш наляво и надясно.Имам приятели турци некои са добри и справедливи,но има и много калпав материал сред тях и това е заради ХОДЖИТЕ
65
0
 
2
 
! Отговори
BUDIST преди 14 години
TI CYALA VE4ER DO TOZI IZVOD LI STIGNA? SIPI SI O6TE DA PROGLEDNE6
64
0
 
2
 
! Отговори
XAXAXXA преди 14 години
A HRISTIYANSTVOTO NA KAKVO SE OSNOVAVA?