Македонец взел, че открил и Америка. Сериозно

5 века след откритието вече има група за Македония в Конгреса
Обновена: 15 апр 2011 16:12 | 15 апр 2011 16:10, Елка Василева
323
Македонец взел, че открил и Америка. Сериозно
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Македонец от Охрид е първият наш потомък, който стъпил на територията на Америка и което е по-важно, той е успял да направи това през 1492 година заедно с Христофор Колумб“, пише македонският „Утрински весник“.

Това била съобщила в четвъртък Македонската обединена диаспора, според която някой си Драган от Охрид е бил моряк на кораба, който вместо в Индия стигнал до Америка.

Пет века по-късно в четвъртък в Конгреса на САЩ беше сформирана първата група конгресмени приятели на Македония начело с конгресдамата от Мичиган Кандис Милър от Републиканската партия, пише „Утрински весник“.

Според Обединената македонска диаспора тя ще представлява интересите на „половин милион американци с македонско потекло в САЩ“. 

Американските изследвания сочат две истории за Драган от Охрид, продължава изданието.

Едната казва, че той бил религиозен еретик, който бил преследван и избягал от Македония в Испания, но по-късно бил открит и осъден на смърт. Спасил го Колумб, който го наел на кораба си.

Другата версия е, че Драган бил прогонен от Охрид със семейството си още като малък, след като градът им паднал в ръцете на турците. Преселили се в Испания, където той се издигнал в армията и станал любимец на короната, затова и бил изпратен с Колумб.

След като се върнал в Европа, сформирал своя експедиция и доплавал до Венецуела, която му приличала на Венеция и затова я кръстил така. След това заминал за Панама, където стъпил първи.

Иначе Драган отдавна е обявен за българин в България, заключава „Утрински весник“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още по темата: македонияСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
0
 
7
 
! Отговори
Joker преди 12 години
Това си беше ясно. Между другото Колумб си е чист македонец - Ице Колумбовски от Щип. Чакаме следващата световна новина.
296
1
 
13
 
! Отговори
;) преди 13 години
Оправи си клавиетурата,Македония се пише с главна буква защото е местност в България ;)
295
0
 
7
 
! Отговори
ДОН ДОБРИНИО преди 13 години
АХАХАХАХАХА, направо ме разби брат!!!Ама е вярно. КОето си е право право си е. Само да добавя, че може и в един СМС да се пратят 2 блоя истории на велика македония.(Сори, ама незнам защо като се опитам да пиша македония с голя буква неще да ми се включи капса) :))))
294
0
 
6
 
! Отговори
ДОН ДОБРИНИО преди 13 години
vbox7/play:7db57909Без коментар... САМО ДЕТО ЩЕ ПАДНА ОТ СМЯХ!!!
293
0
 
8
 
! Отговори
КК преди 13 години
Освен президентот Обамовски и Майкъл Джордън също е македонец истинското му име е Миле Jордановски.
292
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ve4e stavat sme6ni!!!! aman!
291
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хахах коя тая македония по това време бреникъде в средновековната история не се споменава македония като народ дажа не ги споменават щото и не съществуватппбарак обама македонец звучи яко
290
5
 
3
 
! Отговори
БГ-резил преди 13 години
Комунистическият ДС-башибозук трепери, че неговата колективистична башибозушка робовладелческа система, наложена на България и българите, се срива! И затова с разни "патриотични" лукуми и пропагандни трикове и стъкмистики се опитва да "стресне" българите, че имало и по-лощо от ДС-башибозука и те пак да гласуват за него! Който харесва сегашната система в България - да гласува за ДС-агентурната двойка кандидат-президенти Кр. Кракачанов + Трендафил Митев!
289
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе "братя" македонци, Вие и ИНТЕРНЕТ ли имате бе ????? Кой ви пусна тук не ми е ясно. Я ми кажете един МАКЕДОНСКИ новинарски (ИЛИ ДРУГ) сайт моля??? Има ли въобще? :)
288
0
 
5
 
! Отговори
драката преди 13 години
*** ти и трън! С това си крадливо поведение ще отидеш не в Брюксел, а в София!
287
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ISTORIK BE MOZUK !
286
0
 
10
 
! Отговори
Атанас преди 13 години
Това е толкова брадата история, че се чудя как "историчарите" се се сетили за тази дивотия чак сега. Нека не се притесняваме - всичко това е израз на ниско самочувствие. Дайте ние по-малко да си приличаме с скопците - историчари. Да продължаваме да обичаме братята си зад граница и да отминем с презрение родоотстъпниците!
285
0
 
8
 
! Отговори
XYZ преди 13 години
Няма никой с името Драган (и спроизход от балканите) в екипажа на Христофор Колумб: cristobal-colon.net/Navires/C06p4.htm - на края страницата е списъка. Човека открил Венецуела се казва Alonso de Ojeda (прочетете в wiki) и е испански аристократ. Ако някой подозира, че Ojeda има нещообщо с Охрид - НЕ! и това проучих - испанско е: surnamedb/Surname/Ojeda.
284
0
 
5
 
! Отговори
fgh преди 13 години
Луди жаби са тея.
283
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
SAMO GREKO 4E OPRAVAT MAKEDON4ITE ZA MEN TAKAVA DARGAVA NE SAGTESTVUVA
282
1
 
8
 
! Отговори
KOROIN преди 13 години
"Утрински весник Е ОСНОВНО ОРЪЖИЕ ЗА ПРОПАГАНДА НА МАКЕДОНИЗМА В бюрм.ВСЕКИ ДЕН ИМА СТАТИИ С НЕГАТИВНО СЪДЪРЖАНИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ТАМ!
281
3
 
6
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Иван Димитров в своята монография за Охеда пише следното:Но за да не се обърква човек в лабиринта на събитията и геройствата в живота на Алонсо де Охеда, ще трябва да се сложат български очила и през тях да се погледне в неговата биография. Едновременно с това, ще трябва да се държи в ръка, като компас неговия български произход и неговото българско родолюбие, защото той е един голям борец за свободата на България от османско робство. Едва тогава в живота на Алонсо де Охеда всичко става ясно, логически обосновано и свързано последователно, целеустремено към една единствена цел: СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ. Западните учени, които никога не са взимали такива български очила и български компас на родолюбието, се загубват в един безкраен лабиринт от противоречие и накрая стигат винаги до една безизходица, при която действията на Алонсо де Охеда са лишени от всякаква логика и смислено съдържание. Нито един от тези западни учени не е допускал, че Алонсо де Охеда не е испанец и никога не се е чувствал такъв. Той не е възнамерявал да живее до края на дните си в Испания. Но колкото странно и изненадващо да звучи, Алонсо де Охеда е българин. Истинското му име е Драган от Охрид или Драган Охридски.Погледнете първо в собствения си двор!
280
2
 
8
 
! Отговори
За акъла и шапката преди 13 години
Драги, българи, освен вас аз не знам друг народ по света, който да нарича братя тези, които при всеки възможен повод псува на майка.
279
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не може да изговори македонец А САМО МАКЕДОНИЯ,ЗАЩОТО МАКЕДОНЦИТЕ СА МНОГОНАРОДНОСТНИ,ИЛИ НЕ ТИ Е ЯСНО МАКЕДОНИСТКИ ПРОПАГАНДАТОРЕ ОД СКОПJE!!!Гьорче Петров-МАКЕДОНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ СЕ СЪСТОИ ОТ БЪЛГАРИ,ГЪРЦИ,ВЛАСИ,ТУРЦИ И ***!!!!Дори родните ви сърби не ги е видял Гьрче Петров,дето сте го обявили заедно с Делчев и Сандански за най,най македонците ЛЪЖЦИ,ГЬРЧЕ ПЕТРОВ-КМЕТ НА ДРАМА а след 1св.война ГЛАВЕН КООРДИНАТОР ЗА НАСТАНЯВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ БЕЖАНЦИ В ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ!Учи,учи чадо,НЕ ЛЪЖИ!
278
0
 
10
 
! Отговори
до 282 преди 13 години
Не мога.Защото съм чел различни автори (англичани, руснаци) и те говорят за българи.Ванче Михайлов най-добре дава определение - македонски българи.Както има добруджански българи.Историята е наука в която трудно могат да те излъжат (ако имаш достъп до повече извори).Прави се исторически анализ.Взимат се мненията на пет (5) страни (примерно) по темата и се анализира позицията им.Всички чужди извори до които съм се допитал дават ясна и недвусмислена оценка ВМРО е българска организация (англичаните казват буквално: ВМРО са българска терористична организация - така че не можем да виним англичаните в симпатии към България. Но и те признават, че ВМРО са българи.А ВМРО се борило за свободата на българите в Македония (геогравска област включваща части от ФИРОМ, Гърция, България.)За "македонци" във ФИРОМ говорят само фиромските източници.И никой друг.