По стъпките на Нийл Армстронг? Не може!

НАСА забрани дори да се прелита над местата на кацане на "Аполо"
Обновена: 10 ное 2011 09:41 | 10 ное 2011 07:04,
292

Там, където е стъпвал Армстронг (това на снимката е той), е останала много техника. Снимка: НАСА

 

НАСА наистина въведе ограничения. Най-строгите се отнасят за два участъка на Луната – тези, на които са кацали експедициите "Аполо-11 и "Аполо-17" – първата и последната. Другите са за останалите места, които от 1969 по 1972 г. са посетили 12 земляни, пише Комсомолская правда.

Злите езици вероятно ще кажат, че американците пак са намислили нещо да скрият. Например най-популярната "тайна" – че никога не са били на Луната.

Но както обяснява един от водещите сътрудници на НАСА – Робърт Келсо, създаването на забранените зони е насочено изключително към съхраняване на местата на пребиваване на хора на Луната. По думите му дошло е време да се погрижат за тях. Понеже космонавтиката се развива толкова бързо, че скоро на нашия естествен спътник туристите може да зачестят...

Естествено, екскурзиантите ще искат да видят къде са били техните предшественици – истинските американски космонавти, къде Нийл Армстронг е слязъл от стълбата на "Ийгъл" и е направил първата си стъпка върху лунната повърхност – "one giant leap for mankind". Разбира се, тя се е запазила.

"Освен следи ние сме оставили там много артефакти – казва Келсо, – от флагове, научни уреди, камери до лунни автомобили и контейнери с урина и с фекалии".

Туристите могат да заличат следите, да повредят техниката, да поукрасят нещо – с други думи, способни са сериозно да нарушат "историческите картини". А в НАСА искат да ги съхранят за идните поколения.

Близка заплаха за местата на кацане специалистите на Агенцията виждат в проекта Google Lunar X Prize. На участниците в него – а те вече са достатъчно – са обещани 30 млн. долара. Такава внушителна награда ще бъде връчена на първата успешна доставка на действащ робот на Луната.

Според Келсо опасни са не само самите роботи, а реактивните струи на корабите, с които те ще долетят.

Когато "Аполо-12" кацнал на 150 метра от преди това прилунилата се автоматична станция "Surveyor 3", силно повредил местността и техниката, вдигнал прах и малки камъни. В НАСА не искат такова нещо да се повтори с местата на кацане на "Аполо".

В резултат Агенцията въвежда следните ограничения за комерсиалните и други туристически визити на Луната: над местата на кацане на "Аполо 11 и 17" са забранени всички полети. За забранени се смятат зони с площ 1200 акра (ок. 5 кв. км).

Пеша не бива да се преминава по-близо от 82 ярда (това са около 75 метра) около всички места на кацане.

Кой ще следи забраните да се спазват, още не е ясно. Възможно е във времето, когато към Луната ще започнат да потеглят екскурзии, там да се появи и полиция. Или пазачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
1
 
32
 
! Отговори
до 165 преди 12 години
Напълно съм съгласен. Бройки в техника и хора повече са имали руснаците. И то тяхна техника и хора, не хамериканска или английска или на когото и да било друг спрямо немците. Но видиш ли хамериканците ако не били и англичаните..руснаците ги пиши заробени ...Хахаххахааххааххааа...Ей, странджовци, санчо панчовци..няма се оправите!
168
0
 
33
 
! Отговори
Панчо Санса преди 12 години
до 163С теб повече няма да споря! По-добре със стената. Направи си труда и виж доставките на Ленд Лиз за СССР за танкове , авиация и суровини. Те нарочно през студената война са занижавани като значение едва ли не сам СССР е произвел всичко и спечелил войната. То и Тигрите са били много ефективни , но са произвели ок 1300, а само Т-34 над 50 000. Бройката винаги е печелила и това е
167
5
 
34
 
! Отговори
Петър Атанасов преди 12 години
Добре че Джон Атанасов измисли компютъра та да могат американците и руснаците да летят в космоса. Без нашето момче те са гола вода.
166
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
грешиш, 158руснаците като всички останали са сплотени и стават народ само когато ги нападат в смъртна хватка. и съвсем не всички са патриоти даже в тежки за държавата моментии на тях като на американците им е нужен силен "враг" и постоянна "заплаха" от нещо, за да бутат масите, търтеите, негативистите и конспираторите напред :)
165
2
 
33
 
! Отговори
до 153 преди 12 години
Госпожа. Явно не се разбира от постовете, но през цялото време се опитвам да кажа, че аз лично не вярвам на цирка на американците. Второ едно е да излетиш в орбита, съвсем друго е да се придвижиш, да кацнеш на друг космически обект, па да се поразходиш, и хоп отново да си излетиш и то през 1969г.И защо толкова "напредничави" тогава, сега изобщо не могат и да "помиришат" лунна прах?И без мощни и надежни компютри и електроника, такива мисии са обречени на провал.
164
0
 
32
 
! Отговори
До 160 преди 12 години
Тъй ли....и според твоите мисли кво да праят руснаците...да не мамят с бройки ми да се оставят да ги победят ли .... и въобще не мога да ти схвана мисълта....ако ако ако ... ми няма ако...това е действителността - руснаците са победители и нищо не може да го промени. Това е реалността. Па с бройки или без бройки няма абсолютно никакво значение. И виж американците-май и те са търсили бройки. Щото тва е надмощие в крайна сметка-останалото е фантастика
163
0
 
35
 
! Отговори
Панчо Санса преди 12 години
до 158А ти да си чувал за генерал Власов и РОА ,че те са имали собствени авиационни полкове командвани от бивши съветски пилоти. А украинските пазачи на концлагери , казаците на служба в СС ? Големи патриоти ги изкарахте, но истината е че малко от народите на СССР са одобрявали болшевиките. Особено в Украйна са посрещали немците с цветя
162
0
 
32
 
! Отговори
до 160 преди 12 години
Ето как сами си противоречиш. На руснаците американците и англичаните ли им създадоха тези 6800 установки Катюша? Немците защо само 300 бе? Нали са по-ефективни?
161
3
 
33
 
! Отговори
Greyniac преди 12 години
Според много теории, Луната въобще не е бездушно студено тяло, запокитено на 384 хи. км. от Земята, а бъкаща от живот база, откъдето се координират много от операциите на Земята и наоколо. Американците, ако са стъпвали въобще там, не смеят да припарят, защото знаят за какво иде реч. Да, звучи езотерично, само че може и да е вярно, със сигурност не става въпрос за хора от Земята. Замисляли ли сте се защо няма нови полети до Луната,защо всички космически програми се прекратяват със смешни причини?
160
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 158Аз не съм русофоб. Смятам, че СССР победиха през Втората световна война защото след първоначалното стъписване и простотии на Сталин, като това да се разстрелва всеки, който отстъпи и да не се нанасят контра удари, след това съветската военна индустрия успя да създаде и произведе нероятен брой нискотехнологични, но страшно ефикасни оръжия. От значение е, че Сталин е дал свобода на командирите си. За Хитлер може да се каже, че сам е загубил войната.
159
2
 
33
 
! Отговори
Панчо Санса преди 12 години
до 151Какво ме питаш все едно знам всяка мисъл на Хитлер! Ти си явно някакъв върл съветски фен и не можеш да погледнеш трезво на ниво машина и какво ми сравняваш промишлеността на СССР + САЩ + АНГЛИЯ срещу немската + чехословашката и някой друг френски заводПонеже разчиташ на соц. клишета за непобедимая армия советов ще ти кажа от немската катюша са произведени 300 бройки, а от съветската са произведени 6800 установки БМ-13, от които са загубени 3400. Красная армия победила с помощта на бройки
158
0
 
32
 
! Отговори
До 143 преди 12 години
Да в Космоса не се хвърка...там се плава. Затва им викат космически кораби. Да скоростите сравнени със земните са огромни...*** разстоянията още повече. В крайна сметка излиза че в Космоса едва пъплиш... Та тъка. Има ръчно управление на космическите апарати. Отваряш книжките и четеш наново докато разбереш същността на нещата. И един въпрос за объркване : как се ориентират космонавтите по звездите с апаратура...отде знае космонавта къде е след като там няма посоки на света...
157
1
 
36
 
! Отговори
до 148 преди 12 години
По-скоро я спечелиха защото се защитаваха, себе си, семействата си и родината си.Ако вземем историята и развитието на Русия през вековете много ясно ще се види, че те са патриоти, и просто винаги са мотивирани с всички цели и средства да защитават родината си.Колкото и да ги плюем в това отношение са силно сплотени и обединени и не търпят чужди вмешателства.За тях вяжи принципа - моята родина е моята крепост, и няма място за неканени "гости".
156
0
 
39
 
! Отговори
Кич до дупка преди 12 години
Руснаците не отричат че американците са кацнали на Луната защото играят заедно с тях. ---Сериозно? Ти чувал ли си за студената война? Американците и руснаците са най-големите противници при първите полети в космоса и до луната. Едва не се стигна до ядрена война при Карибската криза.Абе, хора, вие да не сте се излюпили вчера от някой компютър? Изобщото не познавате историята.
155
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само "македонците" могат да забранят каквато и да е дейност на Луната. :))
154
2
 
37
 
! Отговори
до 150 преди 12 години
Щото било много скъпо такъв полет....се изцепват хамериканците. Хахахахахааа иначе дават милиарди за мисии в космоса.Наистина...40 години минаха от това "стъпване" на Луната. Представете си за 40 години дали човека няма да иска да отиде и да превземе дадено място ако е ходил веднъж там?Елементарен въпрос!
153
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То е ясно, че няма чий да го дириш на Луната. Там туристи нито ще ходят, нито ще стигнат. За мен това заплюване на парцели горе е мерене на *** между супер сили и евентуално запазване на поле за добив на някакви ресурси, които обаче не виждам как ще се транспортират до Земята. Според мен, ще изчерпаме природния си и интелектуалния си ресурс преди да успеем да пътешестваме в космоса и завинаги ще си останем затворници на една изконсумирана планета.
152
0
 
33
 
! Отговори
до 143 преди 12 години
госпожице, неясно кой точно набор на прехода сте, колко, как и откъде сте чели, обаче като ще спорите за космонавтика, за начало вземете да попречете малко по-сериозно за Циолковски, Тихомиров, Артемиев, Цандер, Корольов, Тихонравов, Глушко, Келдиш, Пилюгин, Бабакин, Косберг, Исаев, Челомей ...
151
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Компютъра прави единствено каквото му наредиш. Така наречения искуствен интелект е пак същото...например по логиката на програмистите. Сам засега нищо не може да си измисли. Всичко са програми т.е. инструкции към процесора кво да изчисли. Много сме далеч от тва компютъра да взима сам решения на базата на свои размисли. Понеже няма такива. По просто обяснение : Ако стане еди кво си направи еди кво си от ограничен брой заложени решения. Те тва е.
150
2
 
33
 
! Отговори
до 144 преди 12 години
Пак те питам:Защо Хитлер не е издал заповеди да се произвежда от това оръжие в големи количества щом е по-ефективно от Катюшата? *** елементарен въпрос ти задавам.Санчо Санчоо....Сталин, когато е разбрал за Катюшата е казал:"ДА СЕ ПРОИЗВЕЖДА...."няма смисъл да допълвам заповедтта му " ...с всички сили"