Първите мартеници оплетени от... Александър Македонски

В Македония вярват, че той ги плетял и връзвал на войниците си
Обновена: 1 мар 2012 16:19 | 1 мар 2012 16:19, Елка Василева
239
Първите мартеници оплетени от... Александър Македонски
Снимка: архив, Булфото

В миналото македонците са празнували 1 март като празник на пролетта, любовта, цветята и красотата.

В Македония вярват, че Александър Македонски е плетял и връзвал мартинки, както наричат мартениците в югозападната ни съседка, на войниците си напролет, когато тръгвали на война. С мартениците войниците придобивали сила, здраве и дълголетие, пише македонският вестник „Курир“.

Мартеничките са традиционна украса от бял и червен конец, които се плетат като гривничка и тя се носи от първия ден на март. Червеният цвят на мартеничката означава живот, а белият – чистота и здраве, обяснява изданието.

Мартеницата се подарява в чест на Баба Марта. Тя се носи на лявата ръка или на дрехата, докато разцъфне първото дърво или докато видите първата лястовичка или щъркел. След това се закачва на дърво или се оставя под камък с пожелания за здраве за себе си и и най-близките ти, обяснява още вестникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
0
 
! Отговори
RE 218 преди 12 години
Е от вярно, че македонците са излагат яката, ама и ние да се излагаме с тях и да твърдим, че Александър Македонски не е македонец е много, ама много смешно. Не знам кой не чете история.
171
0
 
0
 
! Отговори
кирил преди 12 години
Първо на първо Александър Македонски не е Македонец. Тия Македонци извинявам се Българи да прочетат малко история, че са смешни със тяхната фантастична ентерпретация на историята. Та нали и Барак Обама, Дилма Русев, Александър Македонски и много други са Македонеци смях с главно ссссссссссссс.
170
0
 
2
 
! Отговори
И още от К. Величков преди 12 години
И вашата борба война е тя свещенана българскй народ, подигнат цял на бранза свойта цялост, тя - кат свят залог - спазенаи под свирепий гнет на лютия тиран!...И Български й вулкан, солдати що изригва,и всеки тичешком под знамето застигваза тая славна чест в теб, родствена страна,във теб,о родний край на Кирил и Методий,кръвта си да пролей при викът славний, гордий:"Живей, Българио, свободна и една!"
169
0
 
2
 
! Отговори
Чия е македонската з преди 12 години
Кажете, майки, на врази несвесни,че всеки дол, че всякоя скалакъм бога викат, под шира небесничия е македонската земля.Кажете, че под зрака на звездите,изтръпнали от грозната хула,ще станат и ще кажат мъртъвцитечия е македонската земля.
168
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Немога да разбера защо се дава гласност на някакъв си македонски весник дето пише глупости по повод Български празник? Каква е целта на днес.бг като настройва хората негативно насред празника и ни занимава с глупоста на някакъв македонец от някакъв безизвестен вестник?
167
0
 
3
 
! Отговори
Me4o преди 12 години
А къде им е връзвал мартениците? (По-правилно би било" "На кое им ги е връзвал?", но ми е неудобно да попитам...)
166
0
 
1
 
! Отговори
до 203 добавен от: Т преди 12 години
Писаниците ги има, не е истина, че са измислени!
165
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВЕЛИКА СИЛА СА МАКЕДОНЦИТЕ!един стар виц:македония ще обяви война на Китай,един маке се изказва загрижено:Ние ,ке ги трепеме ,ама дека ,ке ги копаме!ВЕЛИКА ДЪРЖАВА,*** МАЛКА ЗЕМЯ!
164
0
 
5
 
! Отговори
666 преди 12 години
Най-новото изследване на международната комисия налага извода-Адам е македонец,а *** е от битолските просяци,Едем е край Скопие,а ябълката е внос с цел да се развали ***!Има и още изводи-Луната е част от Шар планина,а духът божи се е носил над Охридското езеро,преди да създаде македонската планета Земя!!!
163
0
 
9
 
! Отговори
Шиптар преди 12 години
Скоро потомците на Александър Македонски ще правят св*рки на албанците и ще се кълнат че са "исти булгари" ама ще е късно.
162
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не само мартеницата е изплетена от Санде.Цялата държава е изплетена от него.И хич не се чудя ,че от западната граница започва да се разплита...
161
0
 
3
 
! Отговори
Go преди 12 години
Буаххха хахахаххаххх хаха буаххахахах.
160
1
 
9
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Ей, хора, животът е даден да се живее, не да се усложнява. Какво сте се вторачили в нещо писано или неписано, казано или неказано?! Захвърлете тази ненужна злоба и ирония, погледнете на живота откъм добрата му страна, и го живейте нормално. Хайде приятен ден!
159
0
 
7
 
! Отговори
Белазгиот преди 12 години
Абцулутну верну. На Сашиот Великиот баба му е Марта. Е дедо му е Трифонот Зарезанот. А прадедому е Deed Omu. Дето умре след прапрадедому Pra! Pra! Deo! Господ да го поживи Сашиот Великиот! И да му врзе мартеница :)
158
0
 
4
 
! Отговори
няма си име преди 12 години
А бе няма ли някой,сабудил це виден учен "македонец" да обясни на македонския народ каде е била стара Македония по време на Византикоско-Българската размяна "война'' на територии,айде малко инфо за "македонцице" днешната македонска територия се е наричала България или по точно Куберова България,а стара Македония малко по на запад от Одрин,кой е хан,кан или княз Кубер може да разберете и в интернет или някоя по-дебела книжчица по история.Драги ми македонски граждани честита баба Марта,живи и здр
157
1
 
1
 
! Отговори
Тодор преди 12 години
Момчета и момичета. Някой направи ли си труда да прочете коментарите преди да поствате? Май не и това е българско. Вижте какво е написал един македонец - коментар 101. Всичко това тук е просто една фалпива драма, за да им пишете по сайтчето да му се дига рейтинга. Бил съм много пъти в Македония и къде ли още не и да ви кажа като всяка народност и те си имат кусури. Айде да не им ги търсим ние, а?
156
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Не знам дали Ал. Велики е плел и връзвал "мартенки",но съм чел ,че в неговата армия войниците са били на семейни начела.*** е била като религия.Явно тя е останала като" наследство " в днешните "велики македонци"
155
0
 
11
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
до 185Това е вярно, но не си ли задаваш въпроса, защо румънците искат да блокират приемането на кандидатурата на Сърбия за ЕС, а ние подкрепяме безусловно? Да не би правата на българското малцинство в Сърбия да ся по-добре защитени отколкото на румънското?!
154
0
 
1
 
! Отговори
до шопа преди 12 години
да имаме и не само н. акт. Ако правят мартеници значи се чувстват Българи ....
153
0
 
0
 
! Отговори
none преди 12 години
sigureno i Chingiz Han e makedonec... negovata imperiq e maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaalko mnogo po golqma ot velikiqt Gruk Aleksandur M... ili nai golqmata su6testvuvala nqkoga !