Дрескод за монахини

Предлагат на търг средновековния документ "Възхвала на девствеността"
17 юни 2012 16:30,
26
Дрескод за монахини
Снимка: Reuters

Четири листа от средновековната книга "Възхвала на девствеността", в която са дадени съвети на монахините как трябва да се обличат, ще бъдат предложени на търг от аукционна къща "Сотбис".

Трактатът е написан от английския църковен деятел Алдхелм и е бил предназначен за монахините от абатство Баркинг, основано през 666 г.

Това е първият, написан в Англия текст, ориентиран към жените-читателки.

От страниците става ясно, че въздържанието не стига за благочестивия живот. Чистотата на тялото трябва да е съпроводена  от чистотата на помислите. Алдхелм отбелязва, че не може да има прошка за жените, които се обличат предизвикателно и така възбуждат интереса на младите мъже.

Той съветва например да не се носят разноцветни дрехи и изискани бижута.

Четири листа от древния екземпляр, който датира приблизително от 800-та година, ще бъдат предложени на ценители на 10 юли заедно с други манускрипти от колекцията на норвежеца Мартин Шойен.
 
На търга ще се наддава още за части от "Илиада" на Омир на древногръцки, части от различни екземпляри на Библията, "Героики" на Вергилий (екземпляр от края на XI век) и други ръкописи.

"Възхвала на девствеността" е с предварителна оценка на специалистите между 300 и 500 хиляди британски лири, а от продажбата на всички ръкописи се очаква сумата да достигне 2 млн. лири.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Prane na pari
25
3
 
3
 
! Отговори
ЗОРО преди 11 години
Нещо не я разбира тази религия...."Възхвала на девствеността"....не сме ли създадени за да се възпроизвеждаме....
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
vseki nosi svoia si griah.
23
2
 
1
 
! Отговори
v преди 11 години
Ти прочете ли аз какво ти написах, че той изопачава Новия Завет? Не съм казала, че това аз съм си го измислила, казал го е Бог. Изказал го е, а хората си го въртят измамно добре за тях, но само временно, защото после познай... ад. Изопачението е непростим грях, секта, ерес. Сега разбра ли какво същност съм казала?
22
1
 
1
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Католицизмът все още е най...приемливата форма,на религиозно...безразличие. - Анатол Франс
21
0
 
6
 
! Отговори
rrrr преди 11 години
Нормално, те все едно са си на работа. И аз си имам дрескод на моето работно място, така че какво да го мислим по-вече :)
20
8
 
1
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
До сега само с девствена не съм бил, а пък съм имал хиляди компаньонки. Направо недоумявам защо девствените момичета не си избират за професия проституцията?!
19
1
 
8
 
! Отговори
До v преди 11 години
Виж кога е живял Алдхем и ще ти стане ясно защо е написал това. Все пак говорим за текст писан около 800 година! Не очаквай средновековните да разсъждават като теб и мен.
18
5
 
5
 
! Отговори
v преди 11 години
"Алдхелм отбелязва, че не може да има прошка за жените, които се обличат предизвикателно и така възбуждат интереса на младите мъже."Аз неразбирам,що за Християнство е това,дeто няма прошка, това противоречи на писаното в Новия Завет и жертвата на Христос.Пред,него всички са равни и всички са длъжни да спазват законите и да са предупредени, а не да се обвиняват едни само, а други не. Това е оправдание- а за него наистина няма прошка, защото няма и покаяние.
17
2
 
8
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
ти мъж ли си или жена ?
16
30
 
6
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Не само монахините; редно е -- и така е било преди -- жените да ходят със забрадки, само че съвременният секуларизиран свят се надсмива над благоприличието. Особено в България, където народът като цяло няма почти никаква религиозна култура. Барем м черква да си слагаха забрадки, а то в доста храмове тук е пълно с жени с непокрити коси...
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, аз казах как е по канон, а какво правят в действителност е друга история.
14
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мразим фанатиците.
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама разбира се... само дето всеки истински православен въобще не вярва, а го удря на ядене, пиене и скъпи коли. Тежки ланци също.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че те по канон и православните монахини трябва да се обличат по подобен начин.
11
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това католиците и западняците са големи извратеняци. Само глупости в главата, мразят жените, искат да ги правят като мъже. *** до шия
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сбъркана история...
9
5
 
3
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 11 години
До:8Благодаря ти много :)
8
3
 
18
 
! Отговори
До Мюсюлмянин преди 11 години
Ох, добре! Явно те мързи да четеш! Монахините задължително трябва да с покрити глави и скромно облечени в определена униформа като израз, че са се отказали от светската суета и са се отдали изцяло на Бога, освен това монахините и монасите нямат право да се женят, да имат деца, а трябва да водят тих и благочестив живот отдаден на пост и молитви, но разбира се, в различните монашески ордени има различни правила за броя на задължителните молитви и т.н., но в най-общи линии е това.
7
7
 
5
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 11 години
Просто исках информация ако някой знае да прати линк ... и не се правя на ударен г-ца Ани!

Спонсорирани публикации