Сирийски ковач поправя без пари символите на София

Възстановява оградата на "Цар Освободител", но не за гражданство
Обновена: 2 юли 2012 14:50 | 2 юли 2012 11:52,
117
Сирийски ковач поправя без пари символите на София
Сириецът Самар се грижи за реставрацията на оградата на паметника "Цар Освободител" от два месеца. Снимка: Facebook

Сирийски ковач без българско гражданство поправя безвъзмездно символите на родната свобода и памет.

Самар, който е у нас от 14 години и отглежда 4 деца в София, изчуква декоративната ограда и стилизираните метални цветя, обграждащи паметника "Цар Освободител“ срещу сградата на Народното събрание.

За възстановяването на някои от елементите той дори се обърнал към Столична община и потърсил услугите на реставратор.

Сириецът разкри това и преподаде урок по българщина пред камерата на BTV. Категоричен е, че безвъзмездният му труд на жълтите павета не преследва користни цели – да получи гражданство и признание.

„Имам достатъчно работа, поправям и мебел. Правя го от любов към ковачеството, от любов към желязото. Но най-вече заради свободата, а паметникът на "Цар Освободител" символизира именно нея.

Трябва да се гордеем с историята. И себе си включвам в това число, защото пия водата на България, ям хляба на България. Тук отглеждам децата си – син, който ще правя ковач, но от модерните, и три дъщери“, заяви Самар.

Той се надява, че с утихването на размириците и военните действия в родината му ще може да бъде решен въпросът с българското му гражданство.

Сърцатият ковач приема с усмивка факта, че всеки ден стотици преминават покрай паметника на "Цар Освободител", но не им правят впечатления пораженията по оградата. Поправя последствията както от автомобилни произшествия, така и от хорска простотия.

Без да се хвали, признава, че за реставрацията се изискват майсторски умения, а в София сега почти не се намирали колеги от неговата класа.

Сириецът вече е успял да зарази и други, които ще му помогнат с апаратура и сила да завърши в работилница някои елементи, тъй като ще работи с горелки в жегата.

„Паметникът показва славата на историята, подсеща ни да я пазим. Той обаче онагледява и майсторлъка на старите българи. Трябва да се опитаме да бъдем като тях, да се учим на занаят и патриотизъм“, прикани на чист български език Самар. 

Паметникът на Царя освободител, наричан още Паметник на освободителите, е един от най-внушителните паметници в София, издигнат в чест на Освобождението на България през 1878 година, в израз на признателността на българския народ към руския народ в лицето на руския император Александър II и като символ на българската свобода.

Намира се на столичния булевард „Цар Освободител“ на площад „Народно събрание“ с лице към сградата на българския парламент.

Паметникът е едно от големите постижения на прочутия флорентински скулптор Арнолдо Дзоки. Италианецът печели конкурса за проект, обявен в края на 19 век по инициатива на Върховния поборническо-опълченски комитет, в конкуренция с близо 90 скулптори от 15 страни. Инженерно-техническото изпълнение на паметника е поверено на инж. Христо Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато човек е ЧОВЕК, няма значение какъв е. Браво на сириеца, явно си обича работата и по този начин се чувства достоен човек. По достоен е за възхищение от всякакви там политици и какви ли не, дето не си мърдат пръста за нищо друго освен за личните си облаги.
51
6
 
2
 
! Отговори
до @bg преди 11 години
Извинявай, а единия милион, който ти се губи навлеци от арабските страни ли ще бъдат???
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо никой от софиянци ...?, едно време не ни даваха да припарим до паметниците, само по празници, за да слагаме венци. Имаше си кой да се грижи за това
49
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много явна пропагандна акция и начало на подготовка на общественото мнение. Вижте само какви са добри сирийците - та като ни налазят, приемете ги с отворени обятия. Евтино, бг.днес, евтино!!! Просто ще повярвам, че арабите мислят повече за моите интереси отколкото за собствените си!
48
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този сириец просто е голям гявол!!! И много добре си е направил сметките.
47
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато Турция с помощта на НАТО нападне Сирия, не искам никакви бежанци тук!!! Да си ги карат в САЩ !!!! Дойде един арабин, след него по пет-шест човека... И все търговци, полза велика!!! Гледа те злобно, и се започват - джамии, шамии... Видяхме какво се случва и в Германия, и във Франция, и в цяла Европа. Направо се унищожава европейската цивилизация с тази толерастия. "Роми" си имаме и за износ!!!
46
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубаво, че прави това, но гражданство на мюсюлмани трябва да се дава само ако имат до две деца, иначе ще ни превземат. Тоя с четири вече се е престарал. Изход: да се кръсти той и децата му в християнство. Иначе - да заминава за Латинска Америка, там ще го претопят. Един аржентински президент, Карлос Менем, е син на сирийски емигранти, при това мюсюлмани.
45
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И да го прави за облага, какво от това?Защо никой от ЕДИН МИЛИОН софиянци не е видял как може да поправи разпадащите се паметници за същата облага?Мързеливо племе станахме. А понеже страхливи си бяхме и от преди, та затова и мутри и корумпета си управляват вече четвърт век.
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
VIVA SIRIA ! VIVA BACHAR AL ASAD !
43
2
 
4
 
! Отговори
"фен" на b преди 11 години
Браво bTV продължавате в типично ваш стил, продажно подмолен ама хората Ви разбраха вече!
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми браво на човека! Дано наистина го прави от чисто сърце, а не с цел облага. Защото облагите могат да са резлични, не е задължително да е гражданство.
41
1
 
14
 
! Отговори
Не на БТВ преди 11 години
Така, нищо лошо за човека, евала. НО... след като новината се отразява от БТВ - веднага ми нахлуват едни такива мисли в главата... Той го правил най-вече за свободата и пред вид нещата които се случват в Сирия и опитите на телевизията на Мърдок да ни втълпят, видите ли какви кланета стават там, че страната трябва в най-скоро време да се "демократизира" - нещата почват да вонят жестоко. В BBC направиха гаф като показаха снимка с трупове уж от Сирия, а фотографа правил снимката 2001 в Ирак...
40
3
 
2
 
! Отговори
НЕНОРМАЛЕН преди 11 години
При положение ,че е от 14г. в България и много добре знае ,че го наричате мръсен *** , е станал без пари да прави реставрации,да запазва българщината ,т.е. глупостта ! Абе луди хора ,специално за мен той е човек без достойнство !
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изкуството няма граници,нито религозни,нито държавни
38
3
 
9
 
! Отговори
of преди 11 години
Като прочетох за БТВ и ми стана ясно в какъв тон ще е предадена новината.....долни манипулатори с тяхна гледна точка, която обаче не съвпада с моята!
37
1
 
12
 
! Отговори
некоректност на БТВ преди 11 години
Тея не могат без да ПОЛИТИЗИРАТ ТЕНДЕНЦИОЗНО И НИХИЛИСТИЧНО каквато и да е неполитическа гражданска инициатива . Репортерът непрекъснато насаждаше негативни внушения срещу българите,подпитваше човека с насочени намеци за политизиране на отговорите ми. ДОКОГА БТВ, ПОЛЗВАЙКИ РЕПОРТАЖНИ ИНТЕРВЩТА С ХОРА ОТ НЕБЪЛГАРСКИ ЕТНОС, ЩЕ ТИРАЖИРА ОТ ЕКРАНА ВНУШЕНИЯ , ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ХОРА ОБЩЕСТВЕНО БЕЗОТГОВОРНИ И НЕХАЯТ ЗА ДЪРЖАВАТА СИ.ДОКОГА БТВ ЩЕ ОБЛЪЧВА БЕЗНАКАЗАНО ОБЩЕСТВОТО С ТАКИВА ВНУШЕНИЯ.ДОКОГА!
36
1
 
30
 
! Отговори
bobix преди 11 години
Браво на човека! Това означава много лично за мен, защото бях почнал да се чувствам самотен, че вероятно само аз мисля така. Но утехата ми е била, че има и други които даряват пари и труд за страната, в която живеят и която ги храни. Знам, че тези които плачат просто го правят прекалено силно и изглежда, че са много. Но ако бяха - щяхме да сме се затрили!
35
0
 
28
 
! Отговори
rrrr преди 11 години
Браво!!!! "Трябва да се гордеем с историята", какво прави един чужденец, а ние забравихме за историята си и затова, че сме българи
34
0
 
4
 
! Отговори
законът е повелил преди 11 години
"Чл.3.Паметник на културата е всяко недвижимо и движимо автентично материално свидетелство за човешко присъствие и дейност,както и за процесите в природата,което има научна и/или културна стойност и притежава обществена значимост.""(4)Консервационни и реставрационни работи,ремонти и изменения на недвижими паметници на културата, както и ново строителство в техните граници и охранителните им зони се извършват след съгласуване с Националния институт за паметниците на културата."Справка. ninkn.bg
33
3
 
17
 
! Отговори
Павел преди 11 години
Той живее в Българя, има четири деца, а българите се оплакват че немогат да отгледат и едно дете? Значи може да се отгледат и 4 деца, ако се има желба.

Спонсорирани публикации